Cum poți afla sigur dacă ai fost vaccinat împotriva rujeolei. E cea mai contagioasă boală cunoscută

Vaccin rujeola
freepik.com

Rujeola este o boală infecțioasă severă cauzată de un virus, care poate avea complicații grave, potențial fatale. Din fericire, această afecțiune poate fi prevenită cu succes prin vaccinare.

În România, vaccinul ROR (rubeolă-rujeolă-oreion) este inclus în schema națională de vaccinare și se efectuează gratuit în copilărie. 

De la introducerea vaccinării incidența bolii a scăzut semnificativ. Vaccinul contra rujeolei a prevenit, de asemenea, 56 de milioane de decese la nivel mondial în perioada 2000-2021, arată Organizația Mondială a Sănătății.

Oricine nu a beneficiat de acest vaccin este la risc de a dezvolta infecția. Descoperă ce este rujeola, când se efectuează vaccinul împotriva virusului rujeolic și cum poți afla sigur dacă ești imunizat.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Ce este rujeola și cum se manifestă

Rujeola este o infecție gravă, cauzată de virusul Morbillivirus, din familia Paramyxoviridae, relatează Noah P. Kondamudi și James R. Waymack în lucrarea „Measles”. Virusul rujeolic este foarte contagios. Acesta se transmite pe calea aerului, prin intermediul picăturilor lui Flügge (picături de salivă care conțin agentul patogen), răspândite prin strănut, tuse, sărut, sau chiar respirație.

De asemenea, poți contacta virusul prin atingerea gurii și nasului cu mâinile neigienizate, după ce ai luat contact cu obiecte contaminate sau după o strângere de mână cu persoana infectată. Totodată, folosirea la comun a sticlei cu apă sau a tacâmurilor favorizează infectarea. Nu în ultimul rând, virusul se poate răspândi de la mamă la făt în timpul sarcinii, arată Cleveland Clinic.

Virusul rujeolic poate rămâne activ în aer și pe suprafețe până la 2 ore. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană infectată cu rujeolă poate transmite infecția la 9 din 10 persoane nevaccinate cu care intră în contact, ceea ce subliniază importanța imunizării prin vaccin.

Simptomele apar după 10-14 zile de la expunerea la virus, potrivit sursei de mai sus. Principala manifestare a rujeolei este apariția unei erupții cutanate – pete roșii, care apar inițial pe față, iar apoi se răspândesc pe restul corpului. Alte simptome posibile sunt:

  • Tuse;

  • Ochi roșii și lăcrimare excesivă;

  • Secreții nazale;

  • Pete Koplik - puncte albe pe partea interioară a obrajilor;

  • Febră.

Boala este contagioasă începând cu 4 zile înainte de apariția erupției cutanate și până la 4 zile după erupție (8 zile în total).

Decesul poate surveni din cauza complicațiilor afecțiunii. Printre acestea se numără diareea severă și deshidratarea, encefalita (inflamația și deteriorarea creierului), pneumonie, infecții ale urechii, orbire. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate sunt cei mai predispuși la dezvoltarea complicațiilor severe. Femeile însărcinate infectate pot experimenta un avort spontan sau moarte fetală intrauterină.

Numărul deceselor cauzate de rujeolă a fost redus de la 761.000 (anul 2000) la 128.000 (anul 2021), datorită vaccinării, prezintă Organizația Mondială a Sănătății. În 2021, decesele au survenit în special la copiii nevaccinați și la cei incomplet vaccinați sub vârsta de 5 ani.

Vaccinul împotriva rujeolei în România - istoric

Vaccinul contra virusului rujeolic este cea mai eficientă metodă de a preveni infecția. Înainte de dezvoltarea unui vaccin și imunizarea la scară largă, 400 din 500 de pacienți mureau anual din cauza rujeolei, arată Cleveland Clinic.

Prima versiune a vaccinului a fost testată în anul 1958, în SUA, Boston, prezintă Ioana Budiu în articolul „Ani remarcabili din istoria rujeolei și a vaccinului rujeolic”. În România, imunizarea împotriva rujeolei a început încă din anul 1979, când acesta se efectua într-o singură doză la copiii cu vârsta de 9-11 luni. Campaniile se desfășurau de două ori pe an în acea perioadă, în lunile februarie și septembrie, utilizându-se un vaccin de import.

În anul 1981, a fost utilizat pentru prima dată un vaccin antirujeolic creat în România de către Institutul „Cantacuzino”. A doua doză de vaccin a fost introdusă în planul național de imunizare abia în 1994, când se efectua la copiii de 6-7 ani care erau înscriși în învățământul primar.

Potrivit aceleiași surse, în 1995 s-a modificat strategia de imunizare. Campania bianuală s-a transformat într-una continuă, vaccinarea având loc în ultima săptămână a fiecărei luni, în cazul copiilor peste 9 luni.

Prima doză a vaccinului ROR (rujeolic-rubeolic-oreion) a fost introdusă în anul 2004, când se efectua la vârsta de 12-15 luni, iar cea de-a doua, în 2005, administrându-se la vârsta de 6-7 ani.

Vaccinul împotriva rujeolei - când se efectuează

În prezent, vaccinul ROR se efectuează în două doze, în perioada copilăriei. Conform CNSCBT (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile), vaccinul ROR face parte din schema națională obligatorie de vaccinare, care cuprinde toate vaccinurile ce se efectuează gratuit în România după un calendar standard. Prima doză se administrează la vârsta de 12 luni, iar cea de-a doua, la vârsta de 5 ani, ambele în cadrul cabinetului medicului de familie.

Cum poți afla sigur dacă ai fost vaccinat

Primul pas pentru a afla dacă ai fost vaccinat împotriva rujeolei este să te adresezi medicului de familie, care va analiza documentele medicale din arhivă, inclusiv carnetul de vaccinări.

Dacă nu ai documente doveditoare, cea mai sigură metodă pentru a afla dacă ai primit vaccinul este să efectuezi analize de sânge pentru determinarea anticorpilor împotriva virusului rujeolic (IgG și IgM).

Testul se poate efectua la orice laborator de analize care prezintă această investigație în portofoliu. Acesta este recomandat în special femeilor care plănuiesc să rămână însărcinate, precum și persoanelor care intră frecvent în contact cu pacienți infectați (cum ar fi personalul dintr-un spital de boli infecțioase). Totuși, este indicat tuturor persoanelor care nu știu cu certitudine dacă au fost imunizați.

Așa cum prezintă University of Rochester Medical Center, un rezultat pozitiv la anticorpii IgG indică faptul că ai fost infectat cu virusul rujeolic sau că ai fost vaccinat împotriva acestuia, deci vaccinul nu este necesar. În schimb, anticorpii IgM indică o infecție activă. Dacă ai un rezultat IgG negativ, înseamnă că nu ai fost imunizat, deci este recomandat să te vaccinezi împotriva rujeolei.

Prin urmare, vaccinul contra rujeolei este cea mai eficientă metodă de a preveni contactarea acestei infecții, precum și complicațiile sale grave. Poți afla dacă ești imunizat printr-o vizită la medic sau printr-o analiză de laborator, dacă documentația lipsește. Discută cu medicul de familie în vederea vaccinării copilului tău.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Mai mulți pacienți au primit o șansă la viață, după ce le-au fost donate organe. „Ce simt acum e foarte intens”
Mai mulți pacienți au primit o șansă la viață, după ce le-au fost donate organe. „Ce simt acum e foarte intens”

În prag de Paște, 20 de pacienți au primit o șansă la viață după ce rudele a cinci persoane aflate în moarte cerebrală au decis să doneze organele celor dragi.  

Cum să crești consumul de legume fără să te simți “la regim” - idei și trucuri utile
Cum să crești consumul de legume fără să te simți “la regim” - idei și trucuri utile

Știai că poți consuma legume sub nenumărate forme, în preparate delicioase și chiar să îți placă acest obicei? Unele persoane evită legumele deoarece nu le consideră gustoase sau sățioase, iar altele le asociază doar cu noțiunea de „a fi la regim”.

Proiect de lege. Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea avea un nou drept: terapia durerii
Proiect de lege. Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea avea un nou drept: terapia durerii

Un proiect de lege aflat la Senat acordă un nou drept pacienților asigurați în sistemul de sănătate - terapia durerii. Deși extrem de supărător, simptomul a fost neglijat până acum pentru că tratamentul bolii are prioritate.

Recomandări
Ucraina suferă, iar Putin se ține de aroganțe. Modul în care Kremlinul râde în nas Occidentului la Moscova, în stradă
Ucraina suferă, iar Putin se ține de aroganțe. Modul în care Kremlinul râde în nas Occidentului la Moscova, în stradă

Criza cu care se confruntă armata ucraineană pe frontul din Donețk e tot mai puternică, iar livrările occidentale de arme și muniție nu ajung la militari suficient de repede, cel puțin în acest moment.

De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii
De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii

Flăcări uriașe au cuprins, luni, un depozit abandonat din sectorul 1 al Capitalei. S-au auzit câteva explozii, spun martorii, iar incendiul ce a urmat s-a văzut din mai multe cartiere.

Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov
Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov

Resturile unei rachete care a lovit orașul ucrainean Harkov în data de 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană.