Cei din jur va atrag atentia ca repeta, inutil, anumite fraze si nu le retineti? Poate fi Alzheimer
O statistica ingrijoratoare a ministerului sanatatii arata ca varsta la care apar primele semne de Alzheimer a scazut dramatic in Romania - de la peste 50 de ani la sub 40.
Boala nu are leac si ataca iremediabil neuronii. Persoana suferinda uita treptat amanunte esentiale, apoi devine confuza si-si pierde complet reperele.
Grav este ca tot mai multi romani tineri primesc acest diagnostic crunt. Multi sunt intelectuali in plina cariera, dar cu servicii extrem de stresante.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alzheimer este o boala care se instaleaza pe nesimtite. La inceput, cei din jur va pot atrage atentia ca repeta, inutil, anumite fraze, pe care nici nu le retineti.
Apoi, simptomele se aglomereaza: uitati unde v-ati pus cheile, si le gasiti in frigider; aveti insomnii sau chiar halucinatii, ori nu mai pronuntati cuvintele clar.
Medicii au observat ca, de astfel de probleme se plingeau, pina acum, cei de peste 50 de ani, multi dupa o cariera stresanta; acum insa, le intra in cabinet persoane mult mai tinere, cu slujbe tracasante, care ii uzeaza prematur.
De exemplu, vorbiti fluent o limba straina, si dintr-o data va scapa cuvinte din vocabularul de baza. Sau brusc nu va amintiti numele unor prieteni ori titluri de film pe care le stiati perfect. Daca aceste semne se aduna, puteti face un test special la psihiatru.
Alzheimer nu are tratament, iar cauzele se studiaza.
Depistarea precoce a bolii este singura care ne poate ajuta sa castigam niste ani de luciditate. Boala nu poate fi oprita. 1220 de medici si 1660 de asistenti medicali vor intra intr-un program unic in Romania si in Europa in care vor invata sa puna acest diagnostic.
E clar ca 5 % dintre pacienti au mostenit boala.
Dar pentru ceilalti, exista factori declansatori: accidente vasculare, traumatisme la cap sau anestezii generale repetate. Si foarte important: stresul prelungit, cauzat de slujbe solicitante, viata dezordonata sau depresiile ignorate multa vreme- care pot agrava situatia.