CAMERA ASCUNSA. Cat costa o viata in Romania. Sumele uriase de bani din traficul ilegal de ovule

Dată publicare: 09-01-2013 18:39
Dată actualizare: 12-01-2013 07:05


Scandalul traficului international de ovule, in care a fost implicata clinica Sabyc din Bucuresti, nu pare sa-i fi speriat, pe cei care lucreaza in domeniu.

Un reporter ProTV a patruns in aceasta lume si a obtinut din partea unei unitati medicale promisiunea unor sume uriase de bani. Peste o mie de euro pentru recoltarea de ovule si 250 de euro pentru fiecare donatoare adusa la clinica. Numai ca astfel de proceduri sunt ilegale, atunci cand sunt platite si se pedepsesc cu ani grei de inchisoare. 

"Eu vreau sa iti ofer tie 3 lucruri. Eu o sa fac rost de 1000 de euro de la prima pacienta, daca am vazut ca totul este in regula, eu pot sa iti fac rost de alte paciente: le zic fata a donat 16 ovocite, vrea 1500 de euro, vrei bine, nu, nu. Asa pot sa rulez eu chestia.

Alt beneficiu: tu gasesti la mine alte fete. ele primesc 750 de euro si si tu iti iei 250 de euro pentru fiecare fata

Am trimis anul asta in Cipru 48 de paciente, foarte multe. Daca am vazut ca pot avea incredere in tine, putem sa facem ceva foarte frumos."

Cel care vorbeste cu atata patos despre aceasta afacere, pe cat de "frumoasa", pe atat de ilegala, nu este nicidecum un om intalnit la colt de strada. Vindem viata, in forma ei primara, unui manager de clinica privata specializata in fertilizari in vitro. Este de acord nu doar sa ne gaseasca paciente gata sa plateasca bani grei pentru dorinta de a avea un copil, dar ne promite sume mari pentru orice alta femeie convinsa sa-si doneze ovocitele. Niciun cuvant despre riscurile la care ne-am putea expune.

Ne invata in schimb cum sa trecem cu brio de comisia de etica, cea care isi da acordul final pentru inceperea procedurii.

"Oamenii astia vor sa verifice ca tu nu castigi nimic din asta. Trebuie sa declari ca tu vii, tu nu trebuie sa spui; am venit sa vand organe, nu ai voie. Trebuie sa declari ca nu ai niciun beneficiu.

Riscuri exista insa. Pe langa simptomele usoare, de tensiune in zona abdominala, donatoarele isi asuma si situatia de a ajunge pana la hipertensiune ovariana, complicatie ce poate provoca leziuni permanente sau chiar deces. Anuntat ca a fost filmat cu o camera ascunsa, managerul clinicii a negat ca ar fi avut o astfel de conversatie.

"Eu am explicat foarte corect ca ne ocupam doar cu proceduri medicale. Cine a zis ca tu trebuia sa primesti banii? Noi nu intram intre relatiile dintre paciente si donatoare, simplu si clar. Noi facem manevrele medicale conform legii din Romania eu nu vand, nu fac comert"

Autoritatile sunt insa de alta parere.

"Este o incalcare flagranta a legii transplantului. N-ar trebui sa existe asa ceva, iar cei care fac asa ceva trebuie sa plateasca conform legii, adica inchisoarea noi o sa informam atat ministerul sanatatii cat si parchetul"

Aceasta clinica nu e pentru prima data in mijlocul unui scandal. In 2009, dupa ce mai multe paciente au anuntat autoritatile ca au fost platite, de acelasi individ, ca sa doneze ovule una dintre ele a ajuns pe masa de operatie cu complicatii. Femeii i-au fost extirpate ovarele, spune ea din cauza procedurilor la care a fost supusa.

In Romania, legislatia permite prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana si transplantul acestora, DOAR in mod gratuit, fara dobandirea de foloase materiale. In caz contrar, pedepsele inseamna ani grei de inchisoare. De la 3 la 10 ani pot sta dupa gratii atit cei care vand, cit si cei care cumpara sau intermediaza traficul cu ovule.


VIDEO PROTVPLUS.RO