Bolnavii de tuberculoză vor fi tratați ambulatoriu. Care sunt simptomele afecțiunii


Ultimul update: Vineri 10 Ianuarie 2020 09:24
Data publicarii: Joi 09 Ianuarie 2020 18:47
Categorie: Stiri Sanatate

Bolnavii de tuberculoza, care nu sunt contagioşi, vor fi trataţi în ambulatoriu. Alături de bulgari, suntem ultimii din Uniunea Europeană unde nu se întâmplă încă asta.

Practic, după ce specialiştii vor stabili cu certitudine care dintre pacienţi nu pot transmite bacteria, aceştia îşi vor urma tratamentul în policlinici ori cu ajutorul medicilor de familie.

Deşi România a făcut paşi serioşi în tratarea tuberculozei, rămânem în topul ţărilor europene cu cei mai mulţi bolnavi.

În urmă cu câţiva ani, Constantin a fost diagnosticat cu tuberculoza. Abia după ce a stat 1 lună şi jumătate în spital, a putut să-şi facă tratamentul în ambulatoriu.

Constantin Ioniţă, pacient: „Trebuie să te prezinţi şi îţi face injecţia, îţi dă pastilele şi pleci acasă. Ar ajuta şi pacientul că e pe fond psihic că stai acasă în sânul familiei.”

Medicii spun că bolnavii de tuberculoza sunt contagioşi atunci când boala este instalată în plămâni. Pot împrăştia virusul atunci strănută ori tuşesc. Însă dacă boala este depistată la început ori e vorba de tuberculoza extrapulmonara, virusul nu se transmite. Aceşti pacienţi pot fi trataţi în ambulatoriu.

Încă din 2015 OMS recomandă ca pacienţii cu tuberculoza, care nu sunt contagioşi, să fie trataţi în ambulatoriu. România şi Bulgaria sunt singurele țări din Uniunea Europeană în care toţi bolnavii sunt internaţi. Asta chiar dacă în ţara noastră incidența a scăzut în ultimii ani de la 150 la 50 de pacienţi la o sută de mii de locuitori.

Ministerul Sănătăţii a lansat un program pilot în care pacienţii care nu pot transmite boala vor fi trataţi la medicul de familie sau în policlinica.

Conform statisticilor, în România 12.500 de persoane diagnosticate cu tuberculoza sunt acum în tratament. Specialiştii cred însă că numărul celor care suferă de această bolă este mult mai mare.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: „Am trecut de pe locul 1 pe locul 5 şi suntem în continuare printre primele locuri în Europa / o să urmeze o serie de proiecte de aprox 23 de mil de euro cu finanţare internaţională.''

Dacă vă simţiţi moleşit fără motiv, tuşiţi, aţi scăzut în greutate şi transpiraţi noaptea, ar fi indicat să consultaţi un specialist în pneumologie, care vă poate confirma sau infirma diagnosticul de tuberculoza.

Programul pilot va fi disponibil deocamdată doar în 3 sectoare din Bucureşti. Ulterior ar putea fi extins în toată ţara.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Oana Radu, într-o relație amoroasă cu instructorul

Oana Radu: "Poate că fostul iubit nu merita să fiu cu el. Nu mi-a fost atât de fidel.


13:28
Matteo, cu viața schimbată de când a devenit tată

Matteo: "În viața mea n-am fost atât de emoționat. Nici nu mi-am dat seama că am plâns."


08:08
Marțea neagră cu Iulia Albu

Iulia Albu a analizat ținutele vedetelor de pe conturile acestora de Instagram. 


15:39
Ce trebuie sa faci pentru a o convinge pe Monica Cadogan, de la Imperiul Leilor, sa investeasca in afacerea ta?

03:33
Dragoș Petrescu – printre cei mai greu de convins. Concurenții trebuie să știe ce vor atunci când vor ajunge în fața lui și să îl convingă că o investiție poate fi returnată

04:47
Cătălin Zmărăndescu, de 4 ori tătic

C. Zmărăndescu: "I-am spus Matildei că urmează să aibă o surioară sau un frățior. Ne-am anulat vacanța din septembrie, atunci se naște copilul."


14:05
Ioana Ginghină, momentul adevărului

Ioana Ginghină: "Eu bănuiam că fostul soț este într-o relație.."


15:59
Bolile de inimă afectează tot mai mulți tineri

Fluctuațiile tensiunii și gheara în piept ar trebui să ne trimită imediat la medic. 

Dr. Adrian Linte: "Este indicat un control cardiac preventiv, după vârsta de 35 de ani."


10:23
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25