"Tabara Udrea" a pierdut prima runda in fata "taberei Blaga". Alegerile din PDL, pe 30 iunie

PDL

Consiliul National de Coordonare al PDL a votat propunerea Colegiului Director de organizare a Conventiei Nationale extraordinare a formatiunii pe 30 iunie 2012.

Colegiul Director al PDL s-a reunit duminica si a decis sa propuna Consiliului National de Coordonare (CNC) sa se pronunte in legatura cu organizarea pe 30 iunie a unei Conventii Nationale extraordinare.

CNC a decis, cu majoritate de voturi, convocarea Conventiei Nationale extraordinare pe 30 iunie 2012. Sedinta Consiliului National de Coordonare s-a desfasurat la Parlament, de la ora 11.00, cu usile inchise, desi pana in prezent astfel de intruniri aveau loc in prezenta jurnalistilor.

La reuniune au participat inclusiv lideri democrat-liberali din teritoriu.

Sedinta de marti a fost o prima confruntare intre asa-numita "tabara Udrea", care dorea ca alegerile pentru conducerea PDL sa se desfasoare cat mai repede (pe 23 iunie) si "tabara Blaga" care a propus data de 30 iunie.

Citește și
Radu Berceanu
Berceanu: Daca nu o sa fie altcineva mai bun, il voi sustine pe Blaga pentru sefia PDL
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cronologia evenimentelor - 19 iunie 2012

ora 13.10 Secretarul general demisionar al PDL, Ioan Oltean, a declarat ca cei care vor sa candideze la sefia partidului trebuie sa isi anunte candidatura cel tarziu miercuri. "Pana acum nu si-a anuntat nimeni candidatura. Termenele sunt relativ scurte, iar cei care vor sa candideze trebuie sa isi anunte candidaturile azi, cel tarziu maine", a spus Oltean dupa sedinta CNC.

Intrebat daca va sustine candidatura lui Blaga la sefia PDL, Oltean a spus: "Daca domnul Blaga isi va anunta candidatura, sigur ca il voi sustine".

12.50 Emil Boc a anuntat ca alegerile pentru noua conducere a PDL vor avea loc pe 30 iunie. "Alegerile se desfasoara pe actualul statut. Eu nu particip la aceeasta competitie."

"Mandatul noii conduceri va fi de patru ani, dar dupa alegerile parlamentare va avea loc o noua Conventie a partidului, pentru evaluari", a afirmat Boc. El a mai spus ca va ramane primar al Clujului si ca va sprijini PDL din aceasta postura.

"Avem Conventie Nationala Extraordinara pe 30 iunie. Alegem presedintele si BPN. Vor fi 1.450 de delegati", a anuntat Emil Boc, dupa sedinta CNC. Potrivit lui Boc, comisia de organizare a Conventiei va fi formata din noua persoane, propuse de organizatiile judetene cu cele mai bune rezultate la alegerile locale.

Prima sedinta a comisiei de organizare va avea loc marti, la ora 16.00, la sediul partidului din Aleea Modrogan nr. 1, cand va fi ales presedintele comisiei. Conform lui Boc, decizia de convocare a Conventiei in 30 iunie a fost luata cu o majoritate covarsitoare, fiind inregistrate doar doua abtineri.

ora 11.40 Seful campaniei electorale a PDL, Vasile Blaga, a evitat sa spuna daca va candida pentru sefia PDL. El a precizat ca o sa faca un anunt dupa ce se termina lucrarile CNC si dupa ce o sa aiba o consultare cu colegii sai din teritoriu. "O sa anunt dupa ce se termina lucrarile si dupa ce o sa am o consultare cu colegii din teritoriu", a spus Vasile Blaga.

Referitor la data Conventiei, Vasile Blaga a aratat ca trebuie vazut cum decurg discutiile in interitorul partidului, dar cert este ca "problema trebuie lamurita cat mai repede cu putinta". Vasile Blaga a refuzat sa comenteze declaratiile lui Theodor Paleologu care era nemultumit de ipoteza devansarii datei pentru Conventia partidului. Blaga a spus doar ca Paleologu face toata tara sa zambeasca. "Nu comentez declaratiile domnului Paleologu, dansul ne face de multe ori sa zambim, nu numai pe noi, pe toata tara", a adaugat Blaga.

El a mai spus ca partidul trebuie sa ramana unit si sa contruiasca apoi un pol de centru-dreapta care sa se opuna stangii socialiste, "care face atat rau in Romania".

ora 11.25 Presedintele demisionar al PDL Emil Boc a declarat ca va prezenta in sedinta CNC propunerea ca in 30 iunie sa aiba loc Conventia Extraordinara a partidului, aratand ca daca vor aparea si alte propuneri se va transa prin vot.

"Eu voi prezenta propunerile pe care Biroul Permanent National si Colegiul Director le-au facut, propunerile cu care intram in CNC (Consiliul National de Coordonare - n.r.) sunt Conventie Nationala in 30 iunie, 1.450 de participanti si o comisie formata din noua persoane pentru organizarea si pregatirea Conventiei. Potrivit Statutului, daca in CNC vor aparea alte propuneri este posibil, se vor discuta si transa prin vot", a precizat Emil Boc, intrebat cum vede posibilitatea devansarii Conventiei Nationale.

El a spus, in legatura cu posibilitatea prelungirii interimatului actualei conduceri, ca trebuie asteptate concluziile CNC. "Repet, cu aceste propuneri se va intra, vom vedea care vor fi concluziile, este un for democratic, deciziile se iau in acest for", a mai spus Boc.

El a reafirmat ca nu va mai candida pentru nicio functie in viitoarea structura de partid.

ora 11.20 Vicepresedintele demisionar al PDL Theodor Paleologu a declarat ca pentru functia de presedinte al PDL ar fi ideal cineva care a castigat la alegerile locale, dandu-l ca exemplu pe Gheorghe Falca.

Paleologu a facut aceasta precizare dupa ce a aratat ca, daca nu ii va conveni deloc leadership-ul partidului care se va degaja la Conventia PDL, el nu va mai dori sa faca parte din conducerea partidului si se va gandi serios daca va mai candida la alegerile din toamna. "Ideal ar fi cineva care a castigat la alegerile locale. Ar putea fi Gheorghe Falca pentru ca el a manifestat o deschidere fata de societatea civila pe care am considerat-o foarte binevenita."

Paleologu a tinut sa le spuna ziaristilor ca Falca "ar putea fi lider", precizand ca vorbeste de ipoteze. "Ar putea fi, aici vorbim de ipoteze, m-ati rugat sa emit o ipoteza, nu am vorbit cu dansul in acest sens, dar e doar un exemplu pentru ca in mod ideal ar trebui sa fie cineva care a castigat, care a avut un rezultat bun in alegerile locale, asta ar fi idealul. Dar e mai greu de gasit majoritatea", a spus Paleologu.

Paleologu a mai fost intrebat daca Vasile Blaga ar putea sa ii reprezinte interesele prin ocuparea functiei de presedinte al PDL. "Daca se apropie de anumite valori, poate ca da", a raspuns Paleologu.

ora 11.15 Consiliul National de Coordonare al PDL a votat pentru organizarea Conventiei Nationale extraordinare a partidului. Urmeaza sa se mai stabileasca data cand va avea loc acest eveniment: pe 23 iunie sau 30 iunie.

ora 11.10 Deputatul PDL Cristian Boureanu a declarat, inaintea sedintei CNC, ca devansarea Conventiei Nationale este una dintre solutiile in discutie. El a explicat ca primarii vin dupa o campanie de o luna de zile si lumea asteapta o clarificare. "Cred ca este una dintre solutiile pe care le putem avea, sa nu uitam ca primarii vin dupa o campanie de o luna de zile. Lume asteapta o clarificare, fiecare stie ce este mai bine pentru partid", a spus Boureanu.

Intrebat in legatura cu faptul ca Theodor Paleologu a calificat drept "puci" devansarea Conventiei, Boureanu a spus: "Nu stiu de cand orice chestiune democratica poate fi definita puci. Nu am citit nicaieri definitia aceasta si cred ca acest partid s-a dezobisnuit sa aiba alegeri democratice, Conferinte Nationale in ultimii 10 ani".

Boureanu a adaugat ca partidul are nevoie de "fiecare pdl-ist, chiar si mort". El a mai spus ca nu s-a hotarat daca va candida pentru viitoarea conducere.

ora 11.00 Vicepresedintele demisionar al PDL Elena Udrea a declarat ca este o idee buna organizarea Conventiei Nationale la sfarsitul acestei saptamani. "Cred ca poate fi facuta, daca tehnic avem din teritoriu informatii ca se poate organiza in week-end-ul acesta. Cred ca este o idee buna", a spus Udrea inainte de sedinta CNC al partidului.

Intrebata pe cine ar sustine la sefia PDL, Udrea a raspuns: "Sa vedem cine candideaza".

ora 10.45 Vicepresedintele demisionar al PDL Theodor Paleologu a declarat ca a auzit un zvon privind intentia de a organiza Conventia Nationala a partidului in 23 iunie. In opinia sa, acest lucru "echivaleaza cu un puci, un puci FSN-ist".

"Ce aud ca zvon deocamdata, si anume intentia de a organiza Conventia Nationala pe 23 iunie, echivaleaza cu un puci, un puci FSN-ist. Nu sunt de acord cu asa ceva. Vi se pare normal ca o Conventia Nationala sa fie organizata in cateva zile? E normala o asemenea fusareala?", a spus Paleologu, inaintea reuniunii Consiliului National de Coordonare al PDL.

Conventia Nationala a PDL - forul in care este ales presedintele formatiunii

Conventia Nationala este forul in care este ales presedintele formatiunii, iar restul echipei de conducere se voteaza in cadrul CNC, care se convoaca de obicei imediat dupa Conventie.

Cei mai multi democrat-liberali il vad pe Vasile Blaga ca viitor presedinte al partidului, desi aceasta nu si-a anuntat explicit intentia de a candida, evitand sa faca declaratii transante.

Vicepresedintii demisionari Monica Macovei si Sever Voinescu impreuna cu europarlamentarul PDL Cristian Preda doresc sa depuna, la Conventia extraordinara, motiune pentru functia de presedinte al PDL. Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, duminica seara, ca a solicitat derogare de la criteriul vechimii prevazut in Statutul partidului, pentru candidaturile la functii in cadrul formatiunii.

O alta varianta, vehiculata inclusiv in presa, este Mihai Razvan Ungureanu, dar acesta nu este membru de partid, lucru subliniat, ca raspuns la intrebari pe aceasta tema, de foarte multi lideri PDL. De asemenea, Ungureanu nu a facut declaratii din care sa reiasa ca ar dori sa intre in PDL si sa candideze pentru o functie de conducere.

Pe de alta parte, majoritatea democrat-liberalilor ar dori ca lideri din vechiul BPN care nu au o imagine foarte buna, cum este Roberta Anastase, sa nu mai candideze pentru un post de conducere in partid.

Presedintele demisionar Emil Boc a precizat, in alta ordine de idei, ca nu s-a discutat despre posibilitatea invitarii presedintelui Traian Basescu la Conventia extraordinara a PDL. Boc a spus ca la Conventie vor participa 1.450 de delegati si ca de organizarea acesteia se va ocupa un comitet format din noua persoane, apartinand filialelor cu cele mai bune rezultate in alegerile locale.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
PDL pierde inca doi senatori. Boc, dupa demisiile lui Prodan si Udristoiu: Sa plece
PDL pierde inca doi senatori. Boc, dupa demisiile lui Prodan si Udristoiu: Sa plece

Senatorul Aurelian Tiberiu Prodan a declarat, luni, in plenul Senatului, ca trece de la PDL la PNL, iar senatorul PDL Tudor Udristoiu a anuntat ca isi da demisia din PDL si ca va activa in continuare ca senator independent, afiliat grupului PDL.

Berceanu: Daca nu o sa fie altcineva mai bun, il voi sustine pe Blaga pentru sefia PDL
Berceanu: Daca nu o sa fie altcineva mai bun, il voi sustine pe Blaga pentru sefia PDL

Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat, luni, ca il va sustine pe Vasile Blaga la sefia partidului, daca nu o sa fie alt candidat mai bun, precizand ca nu are idee cine ar putea fi mai bun, dar "poate ca apare vreo surpriza".

PDL isi va alege noua conducere pe 30 iunie. Emil Boc:
PDL isi va alege noua conducere pe 30 iunie. Emil Boc: "Poate candida orice membru al partidului"

Presedintele demisionar al PDL Emil Boc a declarat, duminica seara, ca o conventie nationala extraordinara a PDL va avea loc pe 30 iunie. De asemenea, marti urmeaza sa aiba loc o sedinta a Consiliului National de Coordonare al partidului.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.