PDL isi va alege noua conducere pe 30 iunie. Emil Boc: "Poate candida orice membru al partidului"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele demisionar al PDL Emil Boc a declarat, duminica seara, ca o conventie nationala extraordinara a PDL va avea loc pe 30 iunie. De asemenea, marti urmeaza sa aiba loc o sedinta a Consiliului National de Coordonare al partidului.

Cronologia evenimentelor - luni - 18 iunie

ora 14.30 Roberta Anastase: Nu ma gandesc la o functie in conducerea PDL. Ideea cu Mihai Razvan Ungureanu presedinte al PDL - nerealista, el nu e membru al partidului.

ora 10.00 Theodor Stolojan: In opozitie, nu poti sa ai "navetisti" in conducerea partidului. Liderul europarlamentarilor PDL a declarat ca partidul are nevoie de o formula de conducere care sa aiba credibilitate si legitimitate

ora 08.15 Europarlamentarul PDL Cristian Preda - care intentioneaza sa depuna o motiune pentru candidatura la functia de presedinte al PDL impreuna cu Monica Macovei si Sever Voinescu, comenteaza pe blogul personal situatia din PDL.

Citește și
PDL - 4
Dialoguri acide in sedinta PDL: Ce discutii au purtat Udrea, Anastase, "Pinalti" Stefan si Baconschi
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

"Colegiul a refuzat – cu 36 de voturi la 14 – solutia unui Directorat stabilit prin compromis pentru 6 luni. Daca nu e compromis, atunci e competitie. Ea va avea loc pe 30 iunie. Alaturi de Monica Macovei, Sever Voinescu si Toader Paleologu, vom cauta sa initiem o motiune, care sa adune alesi locali si nationali in jurul ambitiei de a spori credibilitatea publica a PDL. Intr-adevar, daca nu acum, cand?" - scrie pe blogul personal Cristian Preda.

ora 08.00 Democrat-liberalul Theodor Paleologu precizeaza, pe Facebook, ca in sedinta Colegiul Director de duminica s-a abtinut de la vot. "Eu nu am votat la Colegiul Director de azi pentru formula directoratului. M-am abtinut", scrie Paleologu.

El adauga ca, in opinia sa, la Conventia extraordinara din 30 iunie "e nevoie de dezbatere, deci de o a doua motiune". "Din punctul meu de vedere, politica de dreapta trebuie facuta cu oameni de dreapta: "nascuti, nu facuti", asa cum spuneam si la Conventia de anul trecut. Indiferent de sanse, calcule si combinatii, eu sunt decis sa ma lupt pentru ideile si valorile mele cu energia unui samurai, a unui samuari ronin...", mai scrie Theodor Paleologu.

Presedintele demisionar al PDL Emil Boc a declarat, duminica seara, ca la conventie vor participa 1450 de delegati si ca de organizarea acesteia se va ocupa un comitet format din noua persoane, apartinand filialelor cu cele mai bune rezultate in alegerile locale.

Cronologia evenimentelor - duminica - 17 iunie

UPDATE ora 21:22

Presedintele demisionar al PDL Emil Boc a anuntat, duminica, ca la Colegiul Director al PDL s-a aprobat derogarea de vechime de la statutul partidului pentru a candida la functiile de conducere, aratand ca ar putea candida la Conventia Nationala toti cei care sunt membri de partid.

"Astazi s-a aprobat derogarea de vechime pntru cei care doresc sa candideze pentru o functie de conducere, inclusiv pentru functia de presedinte al partidului. Aceasta derogare s-a acceptat si la Conventia Nationala din mai 2011 si astazi , Colegiul Director a aprobat o asemnea derogare", a precizat Emil Boc, mentionand ca este vorba de o cutuma.

Intrebat daca o persoana se inscrie acum in PDL poate sa candideze la functia de presedinte al partidului, Emil Boc a raspuns: "Va putea candida o persoana care la data la care se sustine cadidatura este membru PDL. Consiliul National de Coordonare va stabili calendarul depunerii candidaturilor".

Intrebat daca intentia PDL ar fi de coagulare a fortelor de centru-dreapta, chiar cu Mihai Razvan Ungureanu, Boc a spus ca acesta nu a fost obiectul discutiei Colegiului Director si ca noua echipa de conducere a partidului va stabili strategia de urmat.

"Apoi imi voi spune si eu punctul de vedere. Cert este ca e sanatos pentru Romania ca tot ce este de centru-dreapta sa se bata cu tot ce este de centru-stranga, reprezentand USL. Cred ca practic in toamna vom asista la o asemenea evolutie", a adaugat Boc.

Intrebat daca aceasta constructie de centru-dreapta este legata de Mihai Razvan Ungureanu, in cazul in care acesta se inscrie in partid, Emil Boc a spus ca raspunsul nu tine de el.

"Am spus mereu ca Mihai Razvan Ungureanu reprezinta un castig pentru dreapta romaneasca. In ce forma, unde si cum se va gasi formul a de coagulare sau de colaborare ramane de decis dupa decizia partidului', a precizat Boc.

UPDATE ora 21:05 Emil Boc, Elena Udrea, Monica Macovei, Sever Voinescu, Teodor Paleologu, Roberta Anastase au fost printre cei 14 democrat-liberali care au votat pentru prelungirea pana dupa alegerile generale a mandatului conducerii interimara a PDL, au declarat, duminica seara, pentru MEDIAFAX, surse din PDL.

Potrivit surselor citate, presedintele demisionar al PDL Emil Boc si alti treisprezece democrat-liberali au fost in favoarea mentinerii interimatul conducerii partidului pana dupa alegerile parlamentare.

In timp ce europarlamentarul Monica Macovei explica, in sedinta Colegiului Director, procedura juridica privind conducerea interimara, presedintele Senatului, Vasile Blaga a acuzat-o pe aceasta ca "minte" pe procedura juridica. Macovei a raspuns acuzelor lui Blaga spunand ca nu vrea sa fie insultata, au precizat sursele citate.

Potrivit surselor citate, dispute au mai aparut in timpul sedintei intre Mihai Stanisoara si primarul de Arad, Gheorghe Falca. Stanisoara i-a spus lui Falca: "Mai taci din gura, m-am saturat sa tot faci pe profesorul", au mai spus, pentru MEDIAFAX, sursele citate.

La sedinta Colegiului Director al PDL, Vasile Blaga si primarul de Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan s-au abtinut la vot atat in privinta convocarii conventiei, cat si in privinta prelungirii interimatului actualei conduceri a PDL.

De asemenea, in timpul discutiilor, primarul de Targu-Mures, Dorin Florea, primarul de Brasov, George Scripcaru si primarul de Alba-Iulia, Mircea Hava au spus ca in partid sunt oameni care trebuie sa faca un pas inapoi, pentru ca au o imagine negativa.

In timpul sedintei, mai multi lideri de filiale judetene l-au laudat pe Vasile Blaga, unii participanti apreciind ca acesta ar fi un conducator potrivt al PDL, au detaliat sursele, pentru MEDIAFAX.

Vasile Blaga nu a precizat, insa, la sedinta Colegiului Director, daca va candida la functia de presedinte al partidului si s-a aratat nemultumit ca unii s-au grabit sa anunte, dupa precedenta reuniune al Colegiului Director, ca el nu ar candida.

UPDATE ora 20:28 Presedintele demisionar al PDL Emil Boc a declarat, duminica seara, ca o conventie nationala extraordinara a PDL va avea loc pe 30 iunie, saptamana viitoare, marti, urmand sa aiba loc o sedinta a Consiliului National de Coordonare (CNC) al partidului.

In favoarea organizarii conventiei extraordinare s-au pronuntat 36 de membri ai colegiului si 14 s-au pronuntat pentru alegerea unui directorat care sa conduca partidul pana la conventia de anul viitor.

Boc a spus ca propunerea de organizare a conventiei nationale extraordinare in 30 iunie va fi inaintata CNC, care va da decizia finala asupra datei.

Presedintele demisionar a spus ca la conventie vor participa 1450 de delegati si ca de organizarea acesteia se va ocupa un comitet format din noua persoane, apartinand filialelor cu cele mai bune rezultate in alegerile locale.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a reiterat ca nu va candida pentru un nou mandat de presedinte al partidului. Boc a spus ca a avut si o conversatie telefonica cu presedintele Basescu, dar nu despre conventie, ci pentru a primi urarile pe care presedintele le-a adresat mamei lui Boc, cu ocazia aniversarii sale.

Sedinta Colegiului Director al PDL s-a incheiat, dupa ce membrii colegiului au decis convocarea unei conventii extraordinare a partidului, pentru alegerea unei noi conduceri.

Votul in colegiu a fost de 36 la 14 in favoarea organizarii conventiei extraordinare.

O sedinta a Consiliului National de Coordonare al PDL urmeaza sa se defasoare saptamana viitoare. Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat ca "a cerut o derogare pentru a candida la conventie" si ca aceasta derogare i-a fost acordata.

Colegiul Director al PDL a decis, duminica, convocarea unei conventii nationale extraordinare a partidului, in favoarea acesteia votand 36 de membri ai colegiului, in timp ce 14 membri au fost impotriva deciziei. Presedintele Senatului, Vasile Blaga s-ar fi abtinut de la vot, potrivit televiziunilor de stiri, citate de Mediafax.

Anterior sedintei, unii lideri ai PDL au avut o discutie duminica dimineata privind variantele de organizare a conventiei, fara sa ajunga la nicio concluzie. Unii democrat-liberali au sustinut ca aceasta Conventie a PDL sa aiba loc cat mai repede, adica peste doua saptamani, altii au opinat ca ar trebui organizata peste doua luni, iar o a treia varianta a fost cea a organizarii conventiei in toamna, declarau pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Cronologia evenimentelor - sambata - 16 iunie

Deputatul PDL Petru Movila a anuntat ca va demisiona din functia de secretar general al PDL Iasi, cerand totodata ca intreaga conducere a filialei judetene sa-si depuna mandatul, din cauza rezultatelor slabe inregistrate la alegerile locale.

Petru Movila, care a candidat la sefia Consiliului Judetean Iasi pe listele PDL, a declarat, sambata, ca duminica, in cadrul Biroului Permanent Judetean al PDL Iasi, isi va anunta demisia din functia de secretar general al filialei judetene a PDL.

El a spus ca intreaga conducere a PDL Iasi, atat de la filiala judeteana, cat si de la organizatia municipala, ar trebui sa demisioneze, in urma rezultatelor slabe la alegerile de duminica.
"Am scos un rezultat prost, trebuie sa ne asumam acest lucru. Eu renunt la postul de secretar general. Probabil ca si alti colegi din BPJ vor demisiona. Intreaga conducere ar trebui sa plece si sa vina alti oameni”, a afirmat Petru Movila.

In replica, presedintele filialei municipale a PDL Iasi, Marius Spinu, a spus ca "analizele in partid nu se fac la presiunile lui Movila”. "Si-a dus campania electorala de la Consiliul Judetean cum a vrut. A avut propria echipa, iar apoi nu ii mai raspundea la telefon sefului de filiala. Legat de demisia mea, asta este celor mai usor. A fi presedinte de organizatie nu este o fericire”, a declarat Marius Spinu.

In urma scrutinului de duminica, PDL Iasi a obtinut la Consiliul Judetean 16,97 la suta din voturi, in timp ce candidatul partidului la sefia CJ Iasi, Petru Movila, a avut 17,74 la suta. In municipiul Iasi, PDL a inregistrat 14,5 la suta, iar candidatul la primarie al partidului, deputatul Nicusor Paduraru, a primit 10 la suta din voturi.
 

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Boc: Nu mai candidez la nicio functie in partid, raman simplu membru PDL
Boc: Nu mai candidez la nicio functie in partid, raman simplu membru PDL

PDL cauta un inlocuitor pentru Emil Boc. Iar favoritul pentru preluarea conducerii este tot un democrat cu state vechi: Vasile Blaga.

Dialoguri acide in sedinta PDL: Ce discutii au purtat Udrea, Anastase,
Dialoguri acide in sedinta PDL: Ce discutii au purtat Udrea, Anastase, "Pinalti" Stefan si Baconschi

Sedinta liderilor PDL a avut mai multe momente tensionate. Gheorghe Stefan l-a acuzat pe Baconschi ca se tine de scaun, Dorin Florea i-a spus Robertei Anastase ca nu e demna de functie, iar Udrea si-a acuzat colegii ca au criticat-o pe surse.

Boc a demisionat din fruntea PDL:
Boc a demisionat din fruntea PDL: "Ma ocup doar de primaria Cluj." Ce spune Blaga despre candidatura

Presedintele PDL, Emil Boc, si toti membrii Biroului Permanent National al partidului si-au depus demisiile, joi, urmand ca duminica sa aiba loc o noua sedinta a Colegiului Director.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45
ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii iar ProTv vă transmite Slujba de la Mănăstirea Antim, din Capitală.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.