CExN al PSD a decis dizolvarea filialei Ilfov. Dragnea: ”Acolo s-a întâmplat ceva imposibil de acceptat”

×
Codul embed a fost copiat

Conducerea PSD a votat în ședința CEX schimbarea Gabrielei Firea din funcția de președinte al filialei Ilfov, organizația fiind dizolvată. De asemenea, s-a votat remanierea lui Paul Stănescu și a altor cinci miniștri.

La finalul ședinței, Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea au făcut declarații și i-au anunțat pe miniștrii remaniați, dar și celelalte schimbări votate.

Gabriela Firea a făcut declarații la finalul ședinței.

 

Citește și
Mihai Fifor
Mihai Fifor a anunțat că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cronologia evenimentelor, luni, 19 noiembrie - LIVE TEXT

ora 18.35 Declarații Liviu Dragnea:

- L-am propus colegilor pe Fifor ca președinte interimar al Consiliului național al PSD, cu speranța că va organiza foarte curând departamentele partidului, pentru fiecare minister va fi un departament care va funriza informații, propuneri
- L-am propus pe Codrin Ștefănescu ca secretar general interimar
 - S-a discutat situația de la București, în urma demisiei Gabrielei Firea, și de la Ilfov. Acolo s-a întâmplat ceva imposibil de acceptat. Toți parlamentarii PSD și-au dat demisia în bloc din partid, doamna Firea a spus că nu a știut.
Toți ceilalți colegi au relatat că parlamentarii nu aveau de gând , dar li s-a cerut
- Poate e cel mai grav lucru pe care îl poate face un președinte de organizație, să ceară parlamentarilor să-și dea demisia din partidul care i-a propulsat în acele poziții
- Propunerea a fost de dizolvare a biroului permanent Ilfov, urmând a se desemna o conducere interimară
- S-a propus retragerea sprijinului politic pentru Firea, eu nu am supus la vot propunerea, dar ne-a anunțat că vrea să își dea demisia și din funcția de vicepreședinte al partidului
- Am discutat despre posibilitatea reală ca aceste dispute, majoritatea fără fundament real, să înceteze, de câteva luni PSD e obligat să discute despre aceste lucruri în condițiile în care principala menire e să sprijine guvernul
- Sper ca ceea ce s-a spus în interiorul ședinței să fie spus cu bună credință și sinceritate, sper
- Îmi doresc foarte mult ca toate zvonurile despre alte intenții, să pună niște parlamentari să semneze în alb, să fie doar zvonuri. Așa ceva nu poate fi acceptat și explicat de nimeni
- Colegii de la București l-au propus le dl Gabriel Mutu interimar, Rodica Nassar vicepreședinte interimar București - Ilfov și dl Daniel Florea secretar general adjunct la partid.  

ora 18:45 Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, după ședința CExN, cele opt ministere care au miniștri noi.

ora 18.15 Gabriela Firea a confirmat că Olguța Vasilescu este noul ministru al Transporturilor.

ora 18:10 "La Ilfov mi s-a spus că eu sunt vinovată că toți parlamentarii PSD Ilfov au demisionat. E clar că domnul Dragnea a vrut să scape de mine din CEx", a declarat Firea după ședință.

Ea a spus că, după ce în CEx s-a decis dizolvarea conducerii Organizaţiei PSD Ilfov, nu mai avea rost ca ea să rămână pe postul de vicepreşedinte al partidului pentru regiunea Bucureşti-Ilfov.

”Rămân aceeaşi persoană şi cu funcţii şi fără funcţii. Am închis un capitol din viaţa mea", a afirmat Gabriela Firea.

Ea a confirmat că sancţionarea sa a fost cerută de către Codrin Ştefănescu în CEx.

”PSD a ajuns să fie condus de un om venit de la PRM şi unul de la PDL”, a adăugat Firea.

Gabriela Firea a spus că temele prioritare ale CEx au fost ”cum să scăpăm de Paul Stănescu şi cum să scăpăm de Gabi Firea”.

ora 17.55 Gabriela Firea și-a anunțat demisia din funcția de vicepreședinte PSD. Rodica Nasssar, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătății, a fost votată interimar.

ora 17.50 Surse PSD spun că partidul nu i-a retras sprijinul politic Gabrielei Firea, iar aceasta a rămas vicepreședinte al PSD.

ora 17.45 La conducerea filialei PSD București, în locul Gabielei Firea, va veni, ca interimar, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.

ora 17.35  Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis dizolvarea Biroului Judeţean al Organizaţiei Ilfov, organizaţie condusă până acum de Gabriela Firea.

ora 14.00 Potrivit unor surse, la ședința CEX s-a votat pentru înlocuirea lui Paul Stănescu din funcția de vicepremier.

De asemenea, conform unor surse social-democrate, 40 de parlamentari din județul care îl contestă pe Liviu Dragnea ar lua în calcul posibilitatea să demisioneze în bloc și să-l forțeze astfel pe Dragnea să demisioneze și el.

ora 11.45 Demisia Gabrielei Firea din funcţia de preşedinte interimar al PSD Bucureşti este o modalitate "de a forţa cumva" alegerile de la această organizaţie, consideră fostul premier Mihai Tudose.

"Cred că este decizia domniei sale de a forţa cumva alegerile la PSD Bucureşti, unde e interimar", a declarat Mihai Tudose la Parlament, potrivit Agerpres..

El a anunţat, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că este împotriva oricărei sancţiuni aplicate unui coleg. "Nu sunt de acord să fie exclus vreun coleg, dimpotrivă, eu cred că trebuie aduşi, nu daţi afară", a spus Tudose.

Întrebat cum comentează demisia lui Mihai Fifor din funcţia de ministru al Apărării, Tudose a arătat că regretă această plecare din Guvern: " Îmi pare rău, chiar îmi pare rău".

Cât despre remaniere, fostul premier spune că nu ştie nimic, doar ce a aflat de la televizor. "Nu ştiu despre ce e vorba decât de la televizor. (...) O remaniere înseamnă că ceva n-a mers bine", a menţionat el. 

ora 11.40 Vicepremierul Paul Stănescu nu a dorit să comenteze o eventuală plecare a sa din Guvern şi a afirmat că va răspunde la întrebările presei după Comitetul Executiv Naţional.

"Mai spun odată, aveţi răbdare. Stăm de vorbă după Comitetul Executiv Naţional", a declarat Paul Stănescu, luni, înainte de a participa la CExN al PSD.

Întrebat cum vede înlocuirea sa din funcţia de ministru al Dezvoltării cu Ilan Laufer, el a spus: "Vă rog să aveţi multă, multă răbdare, cum avem şi noi".

Paul Stănescu

Stănescu a venit la şedinţa CExN însoţit de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

ora 11.30 Premierul Viorica Dăncilă a declarat că decizia finală privind remanierea unora dintre miniştrii PSD va fi luată în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului.

"Decidem în CExN", a declarat premierul, înainte de a intra la şedinţa CExN al PSD. Întrebată dacă lista cu miniştrii care vor fi remaniaţi este făcută, Dăncilă a spus: "Trebuie aprobarea CExN".

ora 11.25 Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a anunțat că demisionează din Guvern, ca să se ocupe mai mult de treburile interne din partid.

Vreau să spun că am prezentat și colegilor mei, doamnei prim-ministru, domnului președinte Dragnea, mulțumiri pentru susținere și pentru încrederea pe care mi-au acordat-o, zic eu, în două rânduri, o dată ca ministru al Economiei și a doua oară ca ministru al Apărării Naționale. Am încercat să fac un mandat cât se poate de bun și sper că n-am înșelat încrederea nimănui.

Pe de altă parte, am făcut o analiză foarte serioasă și am văzut ce s-a îtâmplat în ultimele luni și am considerat că pot să merg în echipă la partid și să pregătim cei doi ani grei care urmează. Cred că este nevoie să întărim echipa, să putem să pregătim proiectele acestea extraordinar de importante.

Prin urmare, am rugat-o și pe doamna prim-ministru și pe domnul președinte Dragnea să fie de acord să-mi depun mandatul și să pot să merg la partid să mă implic foarte serios.” - a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor.

ora 11.20 Gabriela Firea a anunțat că a decis să demisioneze din funcția de președinte interimar al orgnizației PSD București.

"Mi-am depus acum demisia din calitatea de preşedinte interimar la PSD Bucureşti. Este o formă de protest a mea pentru faptul că de doi ani de zile domnul Dragnea a blocat alegerile la această organizaţie şi la alte câteva din ţară, probabil pentru a fi vulnerabili şi a depinde de domnia sa. (...) Acum îmi dau seama că a fost un plan şi nu tocmai prietenos în ceea ce mă priveşte să depind permanent de domnia sa. (...) Ne naştem singuri, murim singuri, nu ne ţine nimeni de mână", a declarat Gabriela Firea înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Potrivit acesteia, este nestatutar să se afle din presă anumite hotărâri din CExN al PSD, înainte să existe oficial o decizie.

ora 10.00 Surse social-democrate au declarat pentru Știrile Pro Tv că Liviu Dragnea se întâlnește la această oră cu câțiva lideri ai partidului, pentru a decide măsurile care se vor lua în ședința CEX de la ora 11.00.

ora 09.00 Surse din PSD au declarat pentru Știrile Pro TV Gabriela Firea va rămâne un simplu membru de partid, după ședința CEX de astăzi, de la ora 11.00. Astfel, se va propune retragerea sprijinului politic pentru Firea, care va pierde toate funcțiile din PSD: vicepreședinte PSD, preşedinte PSD Ilfov şi preşedinte interimar al PSD Bucureşti.

Remanierea Guvernului

La finalul şedinţei Biroului Politic al PSD din 13 noiembrie, legat de remaniere, premierul Viorica Dăncilă a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, că va prezenta o evaluare generală asupra activităţii Guvernului, dar şi o evaluare pe fiecare minister în parte, pornind de la obiectivele programului de guvernare, informează Agerpres.

„În şedinţa Comitetului Executiv vin cu o evaluare pe fiecare minister în parte. (...) Am ţinut cont de toate punctele din programul de guvernare şi o să vin cu o evaluare generală asupra guvernării şi cu o evaluare pe fiecare minister în parte, pornind de la lucrurile asumate", a afirmat Dăncilă.

Ar putea fi anunţat un nou ministru al justiţiei, posibil deputatul Eugen Nicolicea, potrivit unor surse din interiorul partidului, dar şi alţi miniştri pentru transporturi, economie şi turism.

Totodată, pe ordinea de zi a Comitetului Executiv al social-democraţilor ar urma să se afle şi discutarea situaţiei primarului general, Gabriela Firea. Deranjaţi de atacurile ei, membrii PSD vor ca la următoarea şedinţă să o sancţioneze şi să o retragă de la şefia organizaţiei PSD Bucureşti, unde este preşedinte interimar.

Întrebat de presă la finalul BP al PSD din 13 noiembrie dacă în Comitetul Executiv de săptămâna viitoare se va discuta situaţia primarului general, Gabriela Firea, Dragnea a răspuns: „Pe teste grilă?" El a replicat astfel la faptul că Firea declarase anterior că a existat varianta ca în CExN-ul unde se va discuta tema remanierii guvernamentale, membrii forului de conducere al PSD să aprecieze activitatea miniştrilor social-democraţi prin răspunsuri la teste grilă pregătite în acest sens.

Reporterul i-a replicat liderului PSD că altele ar putea fi acuzaţiile în CExN la adresa Gabrielei Firea după ce aceasta a spus despre Dragnea că nu are "bărbăţie politică să recunoască faptul că a discutat cu primarii de Sectoare despre desfiinţarea Primăriei Generale".

Liviu Dragnea a spus: „Discutăm în CExN".

Fiind întrebat în continuare dacă se impune excluderea Gabrielei Firea din partid, preşedintele PSD a spus: „Doamne fereşte! Cum să piardă partidul un asemenea om! Eu nu susţin aşa...". "Iar în legătură cu bărbăţia, să stea liniştită, am suficientă bărbăţie!", a mai afirmat Dragnea.

Pe 15 noiembrie, reprezentanţii PSD Spania au solicitat demisia Gabrielei Firea din funcţiile pe care le deţine în partid, acuzând faptul că primarul general al Capitalei, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o recent la Madrid, nu şi-a alocat timp pentru discuţii cu membrii comunităţii româneşti din această ţară.

Vineri, pe 16 noiembrie, la Parlament, Gabriela Firea a declarat că la următoarea şedinţă a CExN al PSD îşi „aşteaptă sentinţa", aceea de a fi lăsată fără funcţiile politice.

„Îmi aştept sentinţa. Aştept să fim convocaţi la Comitetul Executiv, să vedem ce se va întâmpla acolo. Prea mari surprize nu cred că vor fi. Am înţeles că situaţia mea este deja decisă, dar voi merge. Am înţeles că se doreşte, cel puţin pentru început, să rămân fără funcţiile politice - preşedintele PSD Bucureşti şi Ilfov. (....) Îmi aştept sentinţa cu demnitate, cu capul sus. Am intrat în PSD simplu membru de partid voi rămâne simplu membru de partid, dacă asta va fi dorinţa domnului Dragnea", a spus Firea.

Totodată, primarul general al Capitalei a menţionat că este convinsă că viitoarea şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD va fi convocată atunci când vor exista voturile necesare îndepărtării sale.

„Acum sunt convinsă că nu va convoca CEx-ul decât atunci când va avea cu siguranţă voturile necesare îndepărtării Gabrielei Firea. Este chiar hilar unde a ajuns PSD, să nu mai suporte actualul preşedinte nicio replică, niciun cuvânt, niciun proiect din partea niciunui coleg", a declarat edilul.

Întrebată despre organizaţia PSD din Spania, care ar contesta-o, Firea a răspuns că reprezentanţii acesteia „probabil au fost sunaţi de la Bucureşti".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Gabriela Firea a demisionat din funcția de preşedinte interimar la PSD Bucureşti
Gabriela Firea a demisionat din funcția de preşedinte interimar la PSD Bucureşti

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat luni că şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte interimar al PSD Bucureşti, în semn de protest faţă de faptul că alegerile în această organizaţie sunt blocate de mai bine de doi ani.

Mihai Fifor a anunțat că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării
Mihai Fifor a anunțat că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării

Mihai Fifor a anunţat că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării, susţinând că vrea să întărească echipa PSD, pentru a pregăti următoarele alegeri.

Băsescu spune că PSD e ”o menajerie cu porci și hipopotami”, iar Dragnea e ”dresorul”
Băsescu spune că PSD e ”o menajerie cu porci și hipopotami”, iar Dragnea e ”dresorul”

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă într-o postare pe Facebook intitulată "Turma fără vlagă", că PSD e ca o menajerie populată doar cu porci şi cu hipopotami şi cu un singur dresor, Dragnea.

RISE PROJECT prezintă imagini cu Liviu Dragnea, la vânătoare alături de persoane din conducerea Tel Drum
RISE PROJECT prezintă imagini cu Liviu Dragnea, la vânătoare alături de persoane din conducerea Tel Drum

Rise Project anunţă sâmbătă o nouă anchetă din seria TeleormanLeaks, prezentând un material video de la partide de vânătoare, în care, alături de Liviu Dragnea apar lideri PSD şi persoane din conducerea Tel Drum.

Ce au pățit persoanele care au scris mesaje obscene pe poarta lui Florin Iordache. FOTO
Ce au pățit persoanele care au scris mesaje obscene pe poarta lui Florin Iordache. FOTO

Șase persoane, care au lipit afișe și au scris mesaje obscene pe gardul locuinței lui Florin Iordache, deputat PSD, au fost amendate de polițiști cu câte 300 de lei.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.