Turcan: PSD-ALDE, care se luptă cu protocoalele secrete, a votat înființarea unor protocoale


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 10 Octombrie 2018 14:32
Categorie: Stiri Politice

Liderul deputaților PNL Raluca Turcan susține că majoritatea PSD-ALDE, care a contestat până acum existența unor protocoale secrete încheiate între diferite servicii ale statului, a votat miercuri înființarea unor protocoale.

Mai exact, Turcan afirmă că este vorba despre înființarea unor protocoale pentru operatorii de date personale, ”care comunică cu persoanele suspectate de corupție”.

Astăzi s-a dat votul pentru o inițiativă a domnului Șerban Nicolae care pretinde că a transpus o directivă europeană. Însă, în acest proiect de lege al domnului Șerban Nicolae, care este pe marginea directivei europene, apar următoarele lucruri:

1. Orice persoană care știe că a încălcat legea și bănuiește că ar putea fi interceptată face o solicitare în scris la operatorul de date personale și acesta este obligat să îi răspundă în scris dacă este interceptat sau nu.

Oare în favoarea cui este un astfel de text de lege?

2. Persoanele prevăzute să pună în aplicare aceste modalități tehnice fac lucrul acesta prin intermediul unui contract sau protocol încheiat între părți care trebuie să detalieze obiectul și durata prelucrării, natura și scopul preluării.

Adică, un protocol exact cum există în multe instituții ale statului român pentru a-i deconspira și găsi pe cei care săvârșesc fapte de corupție și sărăcesc poporul român.

Ce ziceți de consecvența PSD pentru slăbirea justiției și protejarea corupților?” - afirmă deputatul liberal.

A fost adoptată legea privind protecţia persoanelor fizice, referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente, în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterea infracţiunilor sau a executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date.

Proiectul prevede că prelucrarea datelor cu caracter personal pentru realizarea activităţilor de menţinere şi asigurare a ordinii şi siguranţei publice se realizează numai dacă acestea sunt prevăzute de lege şi sunt necesare pentru prevenirea unui pericol cel puţin asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane ori a proprietăţii acesteia, precum şi pentru combaterea infracţiunilor.

"Operatorii sunt obligaţi să instituie măsurile organizatorice, tehnice şi de procedură pentru a furniza persoanei vizate informaţiile necesare potrivit prevederilor art. 13 şi art 16-21 şi pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfăşurate în condiţiile prevăzute de art. 11 sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariţiei unui incident de securitate", se arată în proiect, potrivit Agerpres.

În plus, operatorul are obligaţia de a informa persoana vizată, în scris, cu privire la modul de soluţionare a cererilor formulate în temeiul prezentei legi. Răspunsul se transmite în mod gratuit, în cel mult 60 de zile calendaristice.

La cerere, atunci când legea nu prevede altfel, operatorul comunică persoanei vizate următoarele informaţii suplimentare: temeiul juridic al prelucrării, perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, în cazul în care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectivă, dacă este cazul, categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, inclusiv din state terţe sau organizaţii internaţionale, orice alte informaţii suplimentare, în funcţie de specificul activităţilor de prelucrare, în special atunci când datele cu caracter personal sunt colectate fără ştirea persoanei vizate, mai prevede proiectul de lege.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO