Studiu: Sloganurile politicienilor nu îi mai mișcă pe oameni. Ce alimentează electoratul partidelor extremiste

×
Codul embed a fost copiat

Restricțiile impuse în pandemie au marcat alegătorii din România și i-ar putea influența la alegerile europarlamentare din acest an.

Un studiu realizat la nivel european arată că sloganurile politicienilor nu îi mai mișcă pe oameni.

Cei mai mulți se tem de război, migrație, starea economiei sau schimbările climatice și în funcție de asta pot să pună ștampila.

În România, sociologii confirmă că au prosperat teoriile conspiraționiste care alimentează electoratul partidelor extremiste

Instituțiile europene au studiat preocupările alegătorilor și au făcut un profil al celor care vor ieși la vot în acest an. Cercetările au fost făcute în 11 state și au identificat cinci situații care au afectat viețile oamenilor și le-au provocat traume: pandemia de covid 19, încălzirea globală, criza economică, migrația și invazia rusă.

Citește și
William Lai
Alegeri în Taiwan, cu miză uriașă. A fost ales noul președinte: candidatul considerat de Beijing un „grav pericol”
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Cele 5 crize majore care au afectat alegătorii europeni:

Pandemia de Covid-19: 73,7 milioane de oameni
Criza climatică: 73,6 milioane de oameni
Criza economică globală: 70,9 milioane de oameni
Migrația: 58 milioane de oameni
Invazia rusă în Ucraina: 49 milioane de oameni, conform unui studiu realizat de Consiliul European.

La întrebarea „Care dintre următoarele probleme din ultima decadă v-au schimbat cel mai mult modul de a privi spre viitor”, românii au menționat în primul rând pandemia de covid 19, pe locul doi au pus inflația iar pe trei războiul din Ucriana.

Pandemia: 28%
Criza economică 25%
Invazia Rusiei în Ucraina: 17%
Schimbările climatice: 13%
Migrația: 3%
Nu știu: 8%
Altele: 5%, conform unui sondaj realizat de ecfr.eu.

Barbu Mateescu, sociolog: „Pentru foarte multe segmente ale societății a fost un șoc că statul nu mai putea fi ignorat sau rolul său în viața cetățenilor redus. Acest lucru a venit pe un fond un pic atipic în Europa, faptul că instituțiile nu sunt deloc privite cu încredere. Sunt categorii care depindeau de activități fizice, de sălile de gimnastică, păcanele sau frizerii. E o lume care a fost prin câteva prevederi legisltiave blocată de la a mai funcționa.”

Autorii studiului spun că temerile oamenilor vor influența atitudinea lor vis-a-vis de alegerile europene. Spre deosebire de 2019, când lupta electorală s-a purtat între populiști și eurosceptici, analiștii spun că partidele extremiste vor scinda și mai mult electoratul speculând fricile și alimentând teoriile consipirației.

Politologii susțin că și în România teme precum: avortul sau căsătoriile dintre persoanele de același sex vor putea fi speculate de partidele extremiste în încercarea de a rupe societatea și de a atrage voturi.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Partidele au o viziune foarte simplistă și nu sesizează aceste lucruri, consultanții insistă doar pe temele clasice. La o prezență crescută la vot ne așteptăm ca partidele sistem să poată mobiliza, să poată să câștige. Nu ne așteptăm ca partidele de extremă sau conservatoare să devină dominante, dar depinde foarte mult de ce vor face celălalte: partidele socialiste, populare și mai ales liberalii. Se așteaptă ca cele mai mari pierderi să fie în zona liberalilor.”

Același studiu arată că, la nivel european, migrația și schimbările climatice vor fi principelele teme ale campaniei pentru europarlamentare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Donald Trump a câştigat primarele republicane din Iowa, cu un avans uriaș. Prima reacție a fostului președinte american
Donald Trump a câştigat primarele republicane din Iowa, cu un avans uriaș. Prima reacție a fostului președinte american

Nicio surpriză. Donald Trump a câștigat, fără drept de apel, în Iowa, în primele alegeri interne ale republicanilor.

Alegeri în Taiwan, cu miză uriașă. A fost ales noul președinte: candidatul considerat de Beijing un „grav pericol”
Alegeri în Taiwan, cu miză uriașă. A fost ales noul președinte: candidatul considerat de Beijing un „grav pericol”

În Taiwan au loc sâmbătă alegeri decisive pentru viitorul insulei. Oamenii au ieșit să își aleagă președintele și parlamentul, în timp ce Beijingul sporește presiunea pentru a convinge Taipeiul să-i accepte suveranitatea.

Sondaj realizat la comanda PNL. Cine ar câștiga alegerile europarlamentare, dacă s-ar vota duminica viitoare
Sondaj realizat la comanda PNL. Cine ar câștiga alegerile europarlamentare, dacă s-ar vota duminica viitoare

Un sondaj realizat de The Center for International Research and Analyses la comanda PNL arată că PSD ar obţine 30% din voturi, PNL - 20%, iar AUR - 18% dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European.

Recomandări
Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.

România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră
România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră"

România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, spune ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea. Aproape 80% din exportul de grâne din țara vecină se face prin România.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.