Legea pensiilor a trecut de Senat cu 85 de voturi „pentru”. Impactul ei financiar, anunțat „pe gură” de un secretar de stat
Legea pensiilor a trecut marți de Senat, cu 85 de voturi „voturi”, 6 „contra” și 19 abțineri. Nici un amendament al opoziției nu a fost introdus în lege.
Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
USR a anunţat că s-a abţinut la votul în plen.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În schimb, liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a explicat că senatorii AUR s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.
„Din păcate, la fel s-a întâmplat şi pe pensiile speciale, ceea ce faceţi dumneavoastră în mod asumat este o dictatură parlamentară, aş îndrăzni să spun o dictatură guvernamentală, pentru că nici Parlamentului nu mai contează foarte mult”, a spus după votul din comisii (dinaintea votului final din plen) senatorul USR Irineu Darău, conform News.ro.
De precizat că în proiectul de lege la capitolul impact bugetar Guvernul a lăsat „loc liber” respectiv nu a completat nimic. Astfel, legea a primit aviz pozitiv în comisii fără vreun impact bugetar scris, efectiv, în proiect. Guvernul s-a mulțumit, prin secretarul de stat al Muncii, Marius-Ilie Stanciu, să anunțe verbal impactul care, conform legii finanțelor publice trebuia trecut în scris în proiectul de lege. „Referitor la impact. Impactul suplimentar este de 25 miliarde lei, din care 15 miliarde necesar pentru indexarea valorii punctului de pensie cu 13,8, iar 10 miliarde pentru recalcularea care se va aplica de la 1 septembrie. Referitor la aplicaţia informatică, după ce va fi promulgată legea, va fi contractată şi această aplicaţie informatică pentru a putea face recalcularea şi punerea în aplicare a acestei legi. Până la 1 septembrie. La 1 septembrie vor primi noile taloane de pensie. În 2024, ne încadrăm în ţina de 9,4”, a afirmat Marius Stanciu, în plenul de marţi al Senatului, conform News.ro. La scurt timp legea a trecut, prin vot, de Senat.
USR a acuzat că ”o lege aşa de importantă” este ”forţată” de PSD și PNL ”prin Parlament fără niciun fel de justificare”. Amendamentele sale, însă, nu au fost admise în dezbaterile din comisiile reunite.
Executivul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.
Potrivit proiectului de act normativ, citat de Agerpres, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.
Conform proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate - studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică. Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor, inclusiv cel privind sursele de finanţare, au fost clarificate, iar proiectul intră "în linie dreaptă" în Parlament, în urma discuţiilor purtate în cadrul coaliţiei de guvernare.
"Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!", a scris Ciolacu pe Facebook.