Senatul a adoptat noua forma a Legii ANI
Senatul a adoptat, miercuri, cu 115 voturi favorabile si doua abtineri, noua forma a Legii ANI, modificata de comisia juridica dupa cererea de reexaminare a presedintelui.
Senatorii au dat un vot asupra raportului intocmit de Comisia juridica, cererea PDL de a se discuta pe articole fiind respinsa.
Senatorii PSD, PNL si UDMR au solicitat ca votul la cererea de reexaminare a Legii ANI sa se faca pe raportul comisiei juridice, in timp ce senatorii PDL si ministrul Catalin Predoiu au pledat pentru o dezbatere pe articole a raportului.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Comisiile de specialitate din Senat au respins, marti, mai multe solicitari ale presedintelui Traian Basescu din cererea de reexaminare a Legii ANI, printre care reinfiintarea unor comisii de cercetare a averilor prevazute in Legea nr. 115/1996.
Membrii Comisiilor pentru Drepturile Omului si Juridice au adoptat un raport de admitere la cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a Legii ANI, acceptand unele solicitari, dar respingand majoritatea punctelor din scrisoarea sefului statului.
Astfel, a fost acceptat punctul de vedere al presedintelui referitor la faptul ca si persoanele care candideaza pentru functiile de presedinte al Romaniei, deputat, senator, consilier judetean, consilier local sau primar, dar si de presedinte de consiliul judetean sa-si depuna declaratiile de avere, decizie luata cu unanimitate de voturi.
Un alt punct de vedere acceptat in comisii a fost eliminarea articolului 28 alineat (2) din legea trimisa spre promulgare, potrivit caruia "nu constituie infractiune fapta persoanei care isi modifica declaratia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevarului, daca denunta fapta mai inainte ca autoritatea sa se fi sesizat pentru aceasta".
Senatorii din comisiile de specialitate au respins prelungirea termenului de un an pana la trei ani pentru prescriptia verificarilor declaratiei de avere, a datelor si informatiilor privind averea existenta, a modificarilor patrimoniale intervenite in perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, precum si efectuarea activitatii de analiza a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor.
Senatorii au introdus si un articol potrivit caruia declaratiile de avere trebuie reactualizate in decurs de 90 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.