Senatorii vor vota pe tablete de la STS, iar la ședințe vor participa doar cu vocea
Biroul permanent al Senatului a aprobat, marţi, un memorandum intern prin care se stabileşte modul în care se vor desășura şedinţele de acum înainte, în contextul restricțiilor impuse de epidemia Covid-19.
Astfel, senatorii vor participa la ședințe de la distanţă, prin sistem de audio conferinţă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De asemenea, ei vor vota electronic, prin intermediul tabletelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
În memorandum se menţionează că STS organizează, conduce, desfăşoară, controlează şi coordonează activităţile în domeniul telecomunicaţiilor speciale pentru autorităţile publice din România şi, drept urmare, Senatul a efectuat demersuri către această instituţie pentru a asigura implementarea unor soluţii informatice care să permită desfăşurarea plenului Senatului şi a plenului reunit al celor două Camere de la distanţă prin mijloace electronice.
"Ca urmare a acestor demersuri, pe 13 aprilie s-a efectuat o şedinţă de testare a aplicaţiei informatice care a fost pusă la dispoziţie de STS şi s-a constatat că aceasta permite desfăşurarea plenului Senatului în sistem de audio conferinţă cu posibilitatea exprimării votului electronic de la distanţă prin intermediul terminalelor informatice de tip tabletă furnizate de STS", se arată în memorandum, potrivit Agerpres.
Potrivit documentului citat, soluţia tehnică pusă la dispoziţie de STS are următoarele caracteristici: permite desfăşurarea şedinţelor plenului Senatului în sistem de audio conferinţă, conducerea lucrărilor fiind asigurată de preşedintele de şedinţă, asistat de doi secretari, cu posibilitatea de înscriere la cuvânt a senatorilor aflaţi la distanţă; asigură înregistrarea prezenţei senatorilor în cadrul aplicaţiei, pentru verificarea cvorumului; permite exercitarea votului pe tabletă.
"În timpul şedinţei de vot, în cazul în care senatorul este înregistrat în aplicaţie, dar nu va apăsa niciuna dintre tastele "contra", "abţinere" sau "prezent, nu votez", va figura absent la votul respectiv. Preşedintele de şedinţă va anunţa rezultatul votului exprimat de senatori înregistrat de aplicaţie. Rezultatul votului poate fi vizualizat de senatori", se mai arată în memorandum.
Documentul prevede organizarea unor şedinţe de testare la care să participe toţi senatorii şi în care să se desfăşoare opt teste de vot electronic pentru acomodarea acestora cu procedura de vot electronic la distanţă prin intermediul aplicaţiilor şi dispozitivelor electronice.
Potrivit preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, plenul de miercuri se va desfăşura în sistem de audio conferinţă, dar votul va fi telefonic, deocamdată, la fel ca săptămâna trecută.
"Urmează aprobarea unei proceduri", a precizat, pentru Agerpres, marţi, Robert Cazanciuc.