UDMR s-a decis să susțină Guvernul Dăncilă. ”Cine ar guverna, dacă nu ei?”
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a anunțat că, în final, va susține și va vota învestirea Guvernului Dăncilă.
Pentru ca Guvernul Dăncilă să fie pus în funcție, este nevoie de 233 de voturi în Parlament.
În acest moment, PSD și ALDE au împreună 243 de senatori și deputați.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Votul va avea loc luni, de la ora 15:00, și va fi secret, cu bile.
UPDATE 15:00 UDMR a anunțat că va susține Guvernul Dăncilă.
”Cine ar guverna dacă nu ei?. Aritmetic, PSD are majoritate, având zece voturi peste numărul necesar pentru a învesti Guvernul. Vom da și noi o șansă coaliției PSD-ALDE prin voturile noastre astăzi, la învestirea Guvernului”, a declarat Hunor.
UPDATE 13.00 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după întâlnirea cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, că decizia referitoare la susţinerea Guvernului Dăncilă urmează să fie luată la ora 14,00 de către parlamentarii Uniunii.
"Oricine vrea să discute cu mine, uşa e deschisă. M-a sunat aseară târziu (Orban - n.r.), l-am resunat în această dimineaţă, am băut o cafea şi cu asta basta. Nu am ce să vă dau informaţii mai interesante. Noi vom lua o decizie la ora 14,00. Nu era o chestiune de a mă convinge. Ca să mă convingi, înainte de vot, cu câteva ore trebuie să începi discuţiile cu săptămâni, cu luni înainte. Deci, din acest punct de vedere lucrurile sunt mai complicate. Dar nu asta e important. Important e că a vrut să ne vedem, ne-am văzut", a afirmat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă "l-a convins programul de guvernare", în contextul în care sâmbătă seara spunea că din discuţiile avute cu preşedintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Balint, a reieşit că proiectul "arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri", Hunor a replicat că la capitolul Transporturi au fost incluse "nişte chestii absolut halucinante".
"Trebuie să ai şi simţul umorului. E bine să ai simţul umorului, dar vă dau un singur exemplu: dacă vă uitaţi la capitolul Transporturi, am impresia că unii s-au uitat la harta României acum 100 de ani, cu ocazia Marii Uniri, fiindcă la autostrada Transilvania au făcut nişte chestii absolut halucinante. Braşov-Sibiu niciodată nu a fost parte a autostrăzii Transilvania.
Ei au băgat acolo, fără să existe autostradă de la Braşov la Târgu Mureş, nici măcar proiectul nu e făcut. După aceea, partea de autostradă de la Câmpia Turzii la Ungheni au băgat-o la Montana, parcă se duce către Iaşi, de la Câmpia Turzii până la Ungheni. Deci, din acest punct de vedere am spus că cel care a scris acel capitol probabil că nu a avut o hartă la îndemână, ca să fiu mai elegant", a explicat el.
Kelemen Hunor a făcut referire şi la audierea în comisiile de specialitate a lui George Ivaşcu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, explicând că l-a deranjat faptul că acesta nu a fost lăsat să răspundă la întrebări.
"Eu am spus că George Ivaşcu a prezentat nişte proiecte extrem de importante. Şi multe, multe proiecte care necesită şi bani. Şi am spus: 'Bine, domnule ministru, dar cu ce buget? Şi până în iunie, care sunt priorităţile? Pentru că dacă mergem în acest ritm, în iunie şansele să fie o altă echipă guvernamentală sunt mari.' Am fost nemulţumit la adresa colegului care conducea şi nemulţumirea mea era în acest sens, fiindcă nu l-a lăsat să răspundă. După întrebări au închis şedinţa. Nu se poate! Şi am spus: 'Îl puneţi pe George Ivaşcu într-o poziţie foarte proastă, fiindcă toată lumea rămâne cu impresia că noi nu l-am audiat, ci l-am ascultat. Fiindcă nu a mai răspuns la întrebări'. În acest sens eram nemulţumit, nu de prestaţia lui George Ivaşcu", a precizat el.
UPDATE 11:05 Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat luni dimineaţă la RFI că „mai mult decât în alte cazuri, de data aceasta, acest Guvern va trebui să aibă într-adevăr eficienţă, pentru că practic, într-un an şi o lună, partidele de guvernământ schimbă al doilea prim-ministru, suntem la al treilea prim-ministru. Nu se mai poate continua aşa, la fiecare şase luni mai schimbăm câte un prim-ministru”.
Cseke mai spune că „despre descentralizare, în programul de guvernare este o jumătate de propoziţie, fără termene, fără plan de acţiune asumat şi aşa mai departe. Ministerele trebuie să înceapă să se mişte şi în cât mai scurt timp, în câteva luni, aceste chestiuni să pornească. Infrastructura. Pe lângă unele greşeli de redactare legate de capitolul de infrastructură, care sunt greşeli elementare, anumite tronsoane sunt trecute la alte autostrăzi, trebuie ca aici să începem să avem într-adevăr eficienţă”.
Întrebat dacă asta înseamnă că UDMR va vota împotriva Guvernului Dăncilă, Cseke Attila a evitat un răspuns direct: „UDMR nu este o anexă a acestei coaliţii de guvernământ", a spus el.
Grupurile parlamentare ale UDMR se reunesc luni, în şedinţă, înaintea şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru votul de învestitură a noului Guvern. Informaţia a fost confirmată pentru AGERPRES de liderul deputaţilor UDMR, Korodi Attila.
Marţea trecută, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după o întâlnire cu liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă, că Uniunea va aştepta programul de guvernare şi lista Cabinetului pentru a decide cum va vota la învestirea noului Guvern.
"Vom aştepta programul de guvernare, vom aştepta lista Cabinetului, pentru că nu am discutat despre miniştri, este treaba lor când vor lua o decizie şi vor fi miniştri, dar important este că prima dată am avut ocazia de a vorbi cu doamna Dăncilă, premier desemnat, şi de a asculta ce are de gând să facă mai departe dacă va primi votul de învestitură. Decizia o vom lua luni, după audierile din comisiile de specialitate, la şedinţa grupurilor reunite", a afirmat liderul UDMR.
Sâmbătă, Kelemen Hunor a declarat, în cadrul aniversării a 15 ani de la înfiinţarea Conferinţei Tineretului Maghiar, că din discuţiile avute cu preşedintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Balint, a reieşit că noul program de guvernare "arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri".
"A citit careva planul de guvernare? Ştiu că Balint l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri. Se va decide săptămâna viitoare referitor la acest plan de guvernare şi ar fi foarte bine dacă v-aţi exprima şi voi părerea. Eu aş fi foarte bucuros ca mâine dimineaţă să citiţi acest program de guvernare şi să ne spuneţi ideile voastre până luni dimineaţa. Avem şi noi idei referitoare la perioada următoare pe care vrem să le prezentăm", a declarat preşedintele UDMR, potrivit traducerii oficiale.
Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru votul de învestitură a noului Guvern este programată să înceapă la ora 15,00.
Sursa: Agerpres
Etichete: guvern, Liviu Dragnea, UDMR, Kelemen Hunor, viorica dancila, vot, investire,
Dată publicare:
29-01-2018 11:10