UDMR s-a decis să susțină Guvernul Dăncilă. ”Cine ar guverna, dacă nu ei?”

Liviu Dragnea si Kelemen Humor semneaza protocolul de colaborare intre PSD, ALDE si UDMR
Inquam Photos / George Calin

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a anunțat că, în final, va susține și va vota învestirea Guvernului Dăncilă.

Pentru ca Guvernul Dăncilă să fie pus în funcție, este nevoie de 233 de voturi în Parlament.

În acest moment, PSD și ALDE au împreună 243 de senatori și deputați.

Votul va avea loc luni, de la ora 15:00, și va fi secret, cu bile.

UPDATE 15:00 UDMR a anunțat că va susține Guvernul Dăncilă.

Citește și
Liviu Dragnea, Viorica Dancila
UDMR, impresionată de Dăncilă: ”A răspuns la întrebări fără să se uite la Dragnea”
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cine ar guverna dacă nu ei?. Aritmetic, PSD are majoritate, având zece voturi peste numărul necesar pentru a învesti Guvernul. Vom da și noi o șansă coaliției PSD-ALDE prin voturile noastre astăzi, la învestirea Guvernului”, a declarat Hunor.

UPDATE 13.00 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după întâlnirea cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, că decizia referitoare la susţinerea Guvernului Dăncilă urmează să fie luată la ora 14,00 de către parlamentarii Uniunii.

"Oricine vrea să discute cu mine, uşa e deschisă. M-a sunat aseară târziu (Orban - n.r.), l-am resunat în această dimineaţă, am băut o cafea şi cu asta basta. Nu am ce să vă dau informaţii mai interesante. Noi vom lua o decizie la ora 14,00. Nu era o chestiune de a mă convinge. Ca să mă convingi, înainte de vot, cu câteva ore trebuie să începi discuţiile cu săptămâni, cu luni înainte. Deci, din acest punct de vedere lucrurile sunt mai complicate. Dar nu asta e important. Important e că a vrut să ne vedem, ne-am văzut", a afirmat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă "l-a convins programul de guvernare", în contextul în care sâmbătă seara spunea că din discuţiile avute cu preşedintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Balint, a reieşit că proiectul "arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri", Hunor a replicat că la capitolul Transporturi au fost incluse "nişte chestii absolut halucinante".

"Trebuie să ai şi simţul umorului. E bine să ai simţul umorului, dar vă dau un singur exemplu: dacă vă uitaţi la capitolul Transporturi, am impresia că unii s-au uitat la harta României acum 100 de ani, cu ocazia Marii Uniri, fiindcă la autostrada Transilvania au făcut nişte chestii absolut halucinante. Braşov-Sibiu niciodată nu a fost parte a autostrăzii Transilvania.

Ei au băgat acolo, fără să existe autostradă de la Braşov la Târgu Mureş, nici măcar proiectul nu e făcut. După aceea, partea de autostradă de la Câmpia Turzii la Ungheni au băgat-o la Montana, parcă se duce către Iaşi, de la Câmpia Turzii până la Ungheni. Deci, din acest punct de vedere am spus că cel care a scris acel capitol probabil că nu a avut o hartă la îndemână, ca să fiu mai elegant", a explicat el.

Kelemen Hunor a făcut referire şi la audierea în comisiile de specialitate a lui George Ivaşcu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, explicând că l-a deranjat faptul că acesta nu a fost lăsat să răspundă la întrebări.

"Eu am spus că George Ivaşcu a prezentat nişte proiecte extrem de importante. Şi multe, multe proiecte care necesită şi bani. Şi am spus: 'Bine, domnule ministru, dar cu ce buget? Şi până în iunie, care sunt priorităţile? Pentru că dacă mergem în acest ritm, în iunie şansele să fie o altă echipă guvernamentală sunt mari.' Am fost nemulţumit la adresa colegului care conducea şi nemulţumirea mea era în acest sens, fiindcă nu l-a lăsat să răspundă. După întrebări au închis şedinţa. Nu se poate! Şi am spus: 'Îl puneţi pe George Ivaşcu într-o poziţie foarte proastă, fiindcă toată lumea rămâne cu impresia că noi nu l-am audiat, ci l-am ascultat. Fiindcă nu a mai răspuns la întrebări'. În acest sens eram nemulţumit, nu de prestaţia lui George Ivaşcu", a precizat el.

UPDATE 11:05 Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat luni dimineaţă la RFI că „mai mult decât în alte cazuri, de data aceasta, acest Guvern va trebui să aibă într-adevăr eficienţă, pentru că practic, într-un an şi o lună, partidele de guvernământ schimbă al doilea prim-ministru, suntem la al treilea prim-ministru. Nu se mai poate continua aşa, la fiecare şase luni mai schimbăm câte un prim-ministru”.

Cseke mai spune că „despre descentralizare, în programul de guvernare este o jumătate de propoziţie, fără termene, fără plan de acţiune asumat şi aşa mai departe. Ministerele trebuie să înceapă să se mişte şi în cât mai scurt timp, în câteva luni, aceste chestiuni să pornească. Infrastructura. Pe lângă unele greşeli de redactare legate de capitolul de infrastructură, care sunt greşeli elementare, anumite tronsoane sunt trecute la alte autostrăzi, trebuie ca aici să începem să avem într-adevăr eficienţă”.

Întrebat dacă asta înseamnă că UDMR va vota împotriva Guvernului Dăncilă, Cseke Attila a evitat un răspuns direct: „UDMR nu este o anexă a acestei coaliţii de guvernământ", a spus el.

Grupurile parlamentare ale UDMR se reunesc luni, în şedinţă, înaintea şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru votul de învestitură a noului Guvern. Informaţia a fost confirmată pentru AGERPRES de liderul deputaţilor UDMR, Korodi Attila.

Marţea trecută, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după o întâlnire cu liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă, că Uniunea va aştepta programul de guvernare şi lista Cabinetului pentru a decide cum va vota la învestirea noului Guvern.

"Vom aştepta programul de guvernare, vom aştepta lista Cabinetului, pentru că nu am discutat despre miniştri, este treaba lor când vor lua o decizie şi vor fi miniştri, dar important este că prima dată am avut ocazia de a vorbi cu doamna Dăncilă, premier desemnat, şi de a asculta ce are de gând să facă mai departe dacă va primi votul de învestitură. Decizia o vom lua luni, după audierile din comisiile de specialitate, la şedinţa grupurilor reunite", a afirmat liderul UDMR.

Sâmbătă, Kelemen Hunor a declarat, în cadrul aniversării a 15 ani de la înfiinţarea Conferinţei Tineretului Maghiar, că din discuţiile avute cu preşedintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Balint, a reieşit că noul program de guvernare "arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri".

"A citit careva planul de guvernare? Ştiu că Balint l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri. Se va decide săptămâna viitoare referitor la acest plan de guvernare şi ar fi foarte bine dacă v-aţi exprima şi voi părerea. Eu aş fi foarte bucuros ca mâine dimineaţă să citiţi acest program de guvernare şi să ne spuneţi ideile voastre până luni dimineaţa. Avem şi noi idei referitoare la perioada următoare pe care vrem să le prezentăm", a declarat preşedintele UDMR, potrivit traducerii oficiale.

Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru votul de învestitură a noului Guvern este programată să înceapă la ora 15,00.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Răspunsul lui Daea, după ce UDMR a ironizat programul de guvernare: „În 1968 m-am îmbătat. Și acum mi-e rău”
Răspunsul lui Daea, după ce UDMR a ironizat programul de guvernare: „În 1968 m-am îmbătat. Și acum mi-e rău”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a răspuns ironic duminică, după ce a fost întrebat de jurnaliști despre afirmațiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, privind programul de guvernare.

UDMR, impresionată de Dăncilă: ”A răspuns la întrebări fără să se uite la Dragnea”
UDMR, impresionată de Dăncilă: ”A răspuns la întrebări fără să se uite la Dragnea”

Cu o înfăţişare nouă şi cu disponibilitatea de a comunica public, Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu liderii UDMR, ca să le ceară sprijinul la votul de învestitura din Parlament.

Președintele UDMR: ”Sperăm că nu vom flutura lângă drapele, așa cum ni s-a promis”
Președintele UDMR: ”Sperăm că nu vom flutura lângă drapele, așa cum ni s-a promis”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Turda, că anul 2018 va fi unul dificil, afirmând că în secolul al XXI-lea minoritatea maghiară luptă pentru a-şi menţine şi apăra identitatea.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.