Revizuirea Constitutiei a intrat in linie dreapta. Comisia a dat votul final asupra proiectului

19-06-2013 12:40

Crin Antonescu, Tudor Chiuariu

Comisia de revizuire a Constitutiei a dat, miercuri, votul final asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, acesta fiind adoptat cu 17 voturi "pentru" si o abtinere.

Deputatul UDMR Mate Andras-Levente a fost singurul care s-a abtinut de la vot. Reprezentantii PDL si PPDD in comisie nu au fost prezenti la sedinta.

PDL a anuntat luni ca a decis sa se retraga din Comisia de revizuire a Constitutiei si sa refuze sa participe la dezbaterile din plenul Parlamentului pe aceasta tema, a anuntat luni vicepresedintele partidului Alin Tise, aratand ca PDL va participa la actiuni in Parlament si in strada pentru a informa cetatenii.

PPDD a decis in 13 iunie sa isi retraga reprezentantii din Comisia de revizuire a Constitutiei, a anuntat atunci liderul grupului PPDD, Daniel Fenechiu, invocand ca motiv ca dezbaterile sunt "o mascarada", sunt suspendari si razgandiri, proiectul fiind facut in discutii private Antonescu-Ponta.

Liderii USL au convenit sa amane votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constitutie pentru inceputul lunii septembrie, in conditiile in care avizul Curtii Constitutionale ar putea veni dupa incheierea actualei sesiuni parlamentare, au declarat, luni, pentru Mediafax surse din USL.

Liderii USL au analizat, luni, calendarul in care ar putea fi votat proiectul de revizuire in plenul Senatului (prima Camera sesizata), in conditiile in care inainte de acest moment documentul trebuie sa fie analizat de Consiliul Legislativ si Curtea Constitutionala.

Procedura parlamentara prevede ca documentul, impreuna cu avizul Consiliului Legislativ, se transmite Curtii Constitutionale spre analiza. Potrivit legii, CC are termen 10 zile pentru a emite un punct de vedere asupra proiectului de revizuire.

Conform estimarilor liderilor USL, in situatia in care judecatorii acorda un termen maximal, votul din plenul Senatului ar urma sa fie amanat pentru luna septembrie, la inceputul sesiunii parlamentare, au declarat surse din USL.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a precizat, luni, ca decizia USL ca votul asupra noii Constitutii sa fie dat de Senat in septembrie tine de "termene care nu depind intru totul de Parlament" si se bazeaza pe nevoia ca prezenta sa fie corespunzatoare si sa existe o perioada de dezbatere.

Intrebat de ce a preferat USL o amanare a votului privind proiectul de revizuire in Senat, Chiuariu a precizat: "Nu e vorba de o amanare. E vorba de termene care nu depind intru totul de Parlament si de necesitatea de a avea o prezenta corespunzatoare pentru ca acest proiect de lege sa poata trece si de existenta unei perioade in care proiectul de revizuire a Constitutiei sa fie dezbatut".

Chiuariu: Comisia de la Venetia se va pronunta pe revizuire in octombrie, dar vom lucra pe un draft

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul lucrarilor comisiei de revizuire a Constitutiei, ca din partea Comisiei de la Venetia va exista un punct de vedere oficial in luna octombrie, insa pana atunci partea romana va putea cunoaste continutul draft-ului.

Senatorul PNL a explicat, la solicitarea presei, care sunt pasii pentru consultarea Comisiei de la Venetia, in conditiile in care in 4-5 iulie va avea loc o discutie cu reprezentantii acestui for pe marginea proiectului de revizuire a Constitutiei si când va exista un punct de vedere oficial al Comisiei de la Venetia.

"Dupa discutiile pe care le vom avea, specialistii Comisiei de la Venetia care vor veni la Bucuresti, vor intocmi un draft de opinie, un proiect de opinie, care va fi supus aprobarii intrunirii Comisiei de la Venetia, care va avea loc in octombrie. Tocmai ca noi sa mergem inainte cu acest calendar, asa cum s-a procedat si la revizuirea din 2003, proiectul de opinie ne va fi facut cunoscut inainte, pentru eventuale retusari, rearanjari, in conformitate cu acesta", a sustinut Chiuariu.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26