Radu Campeanu va fi inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti. Ion Iliescu: "Am trait o istorie comuna"

23-10-2016 08:24

Fostul lider liberal Radu Campeanu va fi inmormantat astazi.
Trupul fost depus in foaierul Senatului, in semn pretuire pentru contributia pe care a avut-o la cladirea democratiei, imediat dupa Revolutie.

In 1990, Radu Campeanu a candidat fara succes la presedintie impotriva lui Ion Iliescu si Ion Ratiu, iar in ultimii ani ai vietii a fost presedinte de onoare al PNL.

Radu Campeanu a fost unul dintre politicienii care au pus bazele democratiei in Romania. A condus Partidul National Liberal pana in 1993, cand a fost inlocuit de Mircea Ionescu-Quintus.

In ultima perioada nu a mai aparut in public. El s-a stins la varsta de 94 de ani.

Alaturi de familie si apropiati au fost mai multe persoane publice. Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleante si o coroana de flori, printr-un consilier prezidential.

Andrei Muraru, consilier prezidential: "O adevarata voce a liberalismului romanesc de dupa 1990, primul presedinte al acestui partid, care a reusit sa impuna o anumita atmosfera in incrancenatii ani, 1990."

Pe la catafalc a trecut si Ion Iliescu, vechiul rival al liderului liberal: "Ne-am cunoscut in ianuarie 1990, am contribut impreuna la construirea unei structuri politice adecvate vremii, am trait o istorie comuna cu domnul Campeanu si de aceea intre noi se stabilise o relatie de stima reciproca si respect."

In anul 1990, liberalul "gentilom" Radu Campeanu a candidat la presedintie impotriva "proletarului" Ion Iliescu - care reprezenta FSN - si a "burghezului" Ion Ratiu din partea partidul national taranesc.

Cunoscute ca "alegerile din duminica orbului", acestea au fost castigate cu un scor nimicitor de Iliescu, care a obtinut peste 85 la suta din voturi. Tot atunci a avut loc si prima dezbatere politica dupa perioada comunista.

Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei: "Cea mai frumoasa campanie electorala si cea mai frumoasa dezbatere politica a candidatilor la functia suprema in stat, cu domnul Campeanu si domnul Ratiu. Aveam doua ore programate si, la cererea telespectatorilor, s-a intins dezbaterea pana la miezul noptii, ramane cred in istorie, era prima data cand lumea vedea asa ceva."

Radu Campeanu va fi inmormantat  duminica la cimitirul Bellu din Capitala.


VIDEO PROTVPLUS.RO