Barna, după demiterea lui Voiculescu: ”Premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea USR-PLUS”

Dată publicare: 14-04-2021 14:54
Dată actualizare: 14-04-2021 16:28


Vicepremierul Dan Barna a anunțat că premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea politică a grupului parlamentar USR-PLUS, ca reacție la decizia șefului Guvernului de a-l demite pe ministrul USR al Sănătății Vlad Voiculescu fără ca ei să fie consultați.

”Din acest moment, premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS”, a anunţat Barna, copreşedinte al Alianţei.

Viceprim-ministrul a spus că revocarea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este o "decizie unilaterală", "imatură politic", care "ridică foarte mari semne de întrebare" asupra capacităţii premierului Florin Cîţu de a conduce o coaliţie "în mod funcţional" în această perioadă.

"Ne-am asumat, în momentul în care am constituit acest Guvern de coaliţie, să luăm deciziile majore împreună, prin consultare şi prin dialog, şi asta s-a întâmplat până astăzi. În această dimineaţă, am fost invitat de premier la o discuţie în care mi-a comunicat o decizie deja luată şi transmisă preşedintelui României. Nu a existat nicio consultare anterioară, nici azi, nici ieri, nici în ultimele zile, legată de o astfel de decizie, cu atât mai mult cu cât luni în şedinţa coaliţiei agreaserăm că ne reîntoarcem la obiectivul de guvernare şi ieşim din acest joc de balet politic, în care fiecare încearcă să-şi mărească impresia artistică", a spus liderul USR.

El a precizat că decizia de demitere a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, "aruncă coaliţia într-o criză majoră".

"Este o decizie prin care, din acest moment, premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS. Vlad Voiculescu încă din prima zi a mandatului a intrat într-o luptă cu sistemul de sănătate corupt şi căpuşat, o luptă foarte complexă, şi am văzut reacţiile foarte vehemente şi foarte dure şi linşajul de presă care a fost direcţionat asupra lui în ultimele săptămâni. Transparentizarea actului de guvernare, demararea procedurilor pentru construirea de noi spitale, concursurile la Casele de sănătate sunt toate măsuri demarate la Ministerul Sănătăţii care s-au lovit de un blocaj foarte mare", a mai susţinut Barna.

Vicepremierul a solicitat o întrunire de urgenţă a coaliţiei de guvernare pentru a discuta despre retragerea încrederii faţă de premierul Florin Cîţu.

"Cerem o întrunire de urgenţă a coaliţiei pentru a avea un dialog responsabil cu Ludovic Orban şi Kelemen Hunor, pentru a discuta retragerea încrederii premierului Cîţu", a declarat Barna, la Palatul Parlamentului.

La rândul său, preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a transmis într-un mesaj pe Facebook că Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS pentru funcţia de prim-ministru.

"În Coaliţie, am luat până acum decizii împreună, iar acest lucru a făcut-o funcţională. Din păcate, nu acelaşi lucru s-a întâmplat azi, când premierul Cîţu a decis să ia unilateral o decizie fără o consultare prealabilă cu noi, cei care i-am fost parteneri şi l-am susţinut pentru a conduce guvernul coaliţiei. Demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este o decizie imatură, care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliţie funcţional, o echipă pentru reformarea României. Din acest moment, Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS pentru rămânerea în funcţia de prim-ministru", a scris Cioloş, pe Facebook.

Potrivit acestuia, încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început "un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliţie, inclusiv domnul Cîţu, atunci când a primit invitaţia de a-şi asuma rolul pe care încă îl deţine".

"Florin Cîţu a făcut astăzi jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat şi votat împreună. Alianţa USR PLUS îşi doreşte să rămână într-o coaliţie de guvernare care îşi asumă reforme. Am cerut de urgenţă o şedinţă a coaliţiei pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîţu", mai susţine Cioloş.

Sinteza declarațiilor liderului USR Dan Barna:

- Este o decizie unilaterală și imatură politic.

- Este o decizie care aruncă coaliția de guvernare într-o criză majoră. Premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea USR-PLUS.

- Vlad Voiculescu a început lupta cu mafia din sănătate încă din prima zi.

- Demisia din această dimineață nu se bazează pe nicio evaluare. O coaliție de guvernare nu poate să funcționeze decât dacă există respect. 

- Cerem o întâlnire de urgență.

- I se reproșează lui Vlad Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut niciodată sub control. Campania de vaccinare este coordonată de Guvernul României.

- Acest Guvern funcționează, acest Guvern există, vom avea o discuția în coaliție pentru a vedea cum mergem mai departe.

- Eu am toată încrederea în coaliția USR-PLUS-PNL-UDMR pentru a merge mai departe. Vom vedea dacă e nevoie și de medierea președintelui.

- Vom avea o discuție în coaliție pentru a vedea retragerea încrederii Guvernului Cîțu.

Scandal în coaliție. Premierul Cîțu l-a demis pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu

 

Este scandal în coaliția de guvernare, după ce Vlad Voiculescu a pierdut funcția de ministru al Sănătății, în urma deciziei premierului Florin Cîțu.

Anunțul lui Cîțu a venit la capătul unor zile în care sistemul medical și gestionarea pandemiei au fost temele principale de ceartă în sânul coaliției.

Poziția lui Voiculescu a fost motiv de discuții între liderii PNL și USR, și, nu de puține ori, momentele tensionate nu au lipsit.


VIDEO PROTVPLUS.RO