PNL a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privința ordonanței privind rectificarea bugetară


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 12 Septembrie 2018 12:04
Categorie: Stiri Politice
Ionel Dancă

Deputatul PNL Gabriel Andronache şi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, au depus, miercuri, la Avocatul Poporului (AP), solicitarea de sesizare a CCR în privinţa Ordonanţei de urgenţă 78/2018 referitoare la rectificarea bugetului de stat.

"Am depus astăzi această sesizare, avem speranţa că domnul Avocat al Poporului va analiza şi va sesiza Curtea Constituţională, pentru că, vă spun sincer, din perspectiva mea, ca parlamentar al României, mă simt deposedat de dreptul de a legifera.

Ce logică are situaţia în care Guvernul României a fost abilitat prin lege, legea 183, de către Parlamentul României să facă inclusiv rectificare bugetară? (...) Timp de mai multe luni nu a procedat la rectificare bugetară şi iată că, dintr-o dată, când Parlamentul a început să activeze în noua sesiune parlamentară, a procedat la emiterea unei ordonanţe de urgenţă. Pai atunci să desfiinţăm Parlamentul, să lăsăm numai Guvernul să şi legifereze, să şi guverneze. Din punctul acesta de vedere, considerăm că avem de-a face cu o încălcare a articolului 61 din Constituţia României", a declarat Andronache, potrivit Agerpres.

El este de părere că "nu există nicio situaţie excepţională" pentru a emite o ordonanţă de urgenţă.

"Nu există nicio situaţie excepţională apărută între momentul în care a început Parlamentul să lucreze la începutul lunii septembrie şi data la care au emis ordonanţa de urgenţă. Să nu uităm însă că doamna prim-ministru cu gura dumneaei a spus că a încălcat legea, anume au emis ordonanţa de urgenţă de rectificare bugetară şi au trimis avizul Consiliului Legislativ ulterior adoptării ordonanţei de urgenţă, fapt care încalcă Legea 24/2000 privind tehnica normativă, un alt motiv de neconstituţionalitate. Sunt şi alte motive, dar cred că acestea sunt suficiente pentru ca membrii Curţii Constituţionale, în măsura în care vor fi sesizaţi de Avocatul Poporului, să declare ca neconstituţională această reglementare", a adăugat Andronache.

Dancă a precizat că Avocatul Poporului este singura instituţie care poate în prezent să sesizeze CCR privind ordonanţe de urgenţă, referitor la respectarea prevederilor constituţionale în adoptarea actului normativ respectiv.

"Doar Avocatul Poporului poate să facă această sesizare, de aceea am solicitat AP să facă această sesizare către Curtea Constituţională (...). Pe fond, toată această chestiune arată că bugetul României construit de guvernarea PSD-ALDE condusă de doamna Dăncilă şi de domnul Dragnea a fost prost construit încă de la început şi că nu are nicio legătură cu realităţile economice şi tot ceea ce a fost în această vară tot legat de epopeea acestei rectificări bugetare a fost o propagandă ieftină, pentru că, de fapt, în realitate ei nu sunt în stare să gestioneze finanţele publice ale ţării, nu sunt în stare să combată evaziunea, să crească încasările la buget care să le permită acoperirea cheltuielilor. În realitate, tot ceea ce au făcut în această perioadă de guvernare a fost să cheltuiască banii colectaţi de la oameni, fără ca aceşti bani să se vadă într-o creştere a nivelului de trai sau o îmbunătăţire a vieţii românilor, pentru că, deşi avem creştere economică (...), nu se vede niciun kilometru de autostradă în plus, o şcoală, un spital construit în această perioadă", a adăugat Dancă.

Întrebat de jurnalişti dacă va da curs solicitării PNL, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a spus că va trage o concluzie finală dacă sunt sau nu argumente care să justifice ridicarea unei excepţii la CCR.

"Abia am primit-o (solicitarea - n.r.), nici nu am reuşit să răsfoim, doar câteva dintre motive au fost prezentate de către domnul deputat Andronache. Fără îndoială că aceste argumente suplimentare prezentate de conducerea PNL vor fi corelate cu solicitarea publică făcută de domnul preşedinte şi vom trage o concluzie finală dacă sunt sau nu argumente şi elemente care să justifice ridicarea unei excepţii la Curtea Constituţională privind această ordonanţă de urgenţă pe rectificare bugetară", a declarat Ciorbea.

Întrebat de presă dacă i se par întemeiate chestiunile prezentate de Andronache, Ciorbea a refuzat să se pronunţe pentru moment.

"Nu vreau să mă pronunţ asupra lor la prima audiţie, trebuie să le analizăm. Avem destule de analizat, pentru că, ştiţi bine, vin zilnic, avem de la Forumul Judecătorilor iarăşi o petiţie referitoare la ordonanţa de urgenţă prin care a fost prelungit mandatul conducerii Inspecţiei Judiciare. Pe de altă parte, avem alte şi alte sesizări privind aproape fiecare ordonanţă de urgenţă, ni se solicită ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate", a afirmat Ciorbea.

El estimează ca va lua o decizie referitor la ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară "nu peste mult timp". "Când termină colegele analiza, vom trage o concluzie", a adăugat Ciorbea.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ionel Dancă Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

OUG cu privire la rectificarea bugetului de stat - publicată în Monitorul Oficial
OUG cu privire la rectificarea bugetului de stat - publicată în Monitorul Oficial
PNL: Dăncilă s-a dat de gol că a adoptat ”ilegal” rectificarea bugetară
PNL: Dăncilă s-a dat de gol că a adoptat ”ilegal” rectificarea bugetară
Viorica Dăncilă: Nu aş putea spune că este un război între preşedinte şi Guvern
Viorica Dăncilă: Nu aş putea spune că este un război între preşedinte şi Guvern
Avocatul Poporului va analiza solicitarea preşedintelui privind rectificarea bugetară
Avocatul Poporului va analiza solicitarea preşedintelui privind rectificarea bugetară
VIDEO PROTVPLUS.RO
Raluca Turcan
Replica PNL după ce Dragnea a vorbit de o fraudă la vot: ”Hoțul strigă hoții”
Dragnea susţine că a auzit un zvon despre "o fraudă la softul de numărare" a voturilor
UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD-ALDE. Anunțul făcut de Kelemen Hunor
Companiile de ridesharing au ajuns la un acord cu Guvernul. Care sunt noile reglementări
Autorizarea SPP pentru mașinile în care se deplasează Papa, în ședința de Guvern
Un senator PSD a fost adus la București cu un elicopter SMURD pentru o simplă enteroviroză
Dragnea si Dancila
Ce spune Dragnea despre schimbarea lui Dăncilă. Premierul a anunţat că merge la referendum
Iohannis, râzând: ”PSD-ul nu va mai primi încă o nominalizare de premier de la mine”
Iohannis: ”Atâta ne mai lipsește, ca un infractor condamnat să fie candidat la președinție”
Dragnea, despre anunțul din seara alegerilor din 26 mai: "Sunt proaste comentariile"
Premierul Dăncilă: ”Nu am nicio divergenţă cu Dragnea. Am o bună relație”
Șerban Nicolae, după anunțul lui Dăncilă: ”Voi refuza buletinele pentru falsul referendum”