PMP va depune la Parlament semnăturile pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi

Eugen Tomac
Inquam

Partidul Mişcarea Populară va depune săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor, listele cu peste un milion de semnături adunate de la cetăţenii din întreaga ţară care susţin iniţiativa de revenire la alegerea primarului în două tururi.

Vreau să le mulţumesc celor peste un milion de români care au semnat pentru revenirea alegerii primarului în două tururi.

Peste 3.000 de membri ai PMP, timp de jumătate de an au promovat această campanie pe care partidul nostru a iniţiat-o, pentru că noi credem că este foarte important ca un subiect precum alegerile locale să nu rămână doar un subiect la discreţia partidelor politice. Am văzut în 2012, în 2016, primari aleşi sub 10% din numărul total de alegători care gestionează resursele unei comunităţi. Pentru că noi credem că cea mai corectă soluţie pentru români este revenirea la alegerea în două tururi pentru primari, am iniţiat această campanie", a afirmat Eugen Tomac, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PMP, potrivit Agerpres.

Liderul PMP a anunţat că listele cu semnături vor fi depuse la Parlament săptămâna viitoare.

"Vreau să vă amintesc că (...) Legea cu privire la alegerea primarilor în două tururi, propusă de PMP, a fost adoptată, ce-i drept tacit, în Senat, încă din mai 2016. Acum vom merge cu cele un milion de semnături la Parlament pentru a le cere şi deputaţilor să voteze revenirea la alegerea primarului în două tururi. Sigur că, cunoaştem care sunt opţiunile publice cu privire la alegerea primarului în două tururi, însă faptul că există parlamentari din arcul guvernamental care susţin revenirea la alegerea primarului în două tururi ne face să fim optimişti în ceea ce priveşte demersul pe care PMP l-a iniţiat. (...) Chiar dacă în comisiile de specialitate lucrurile nu au stat atât de grozav tragem speranţă că în plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde trebuie să se dea ultimul vot, vom primi un vot de încredere", a susţinut Tomac.

Citește și
traian basescu
Băsescu: Proiectul noii legi a pensiilor menţine furtul din banii publici
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Liderul PMP a adăugat că, în cazul în care celelalte partide politice parlamentare vor ignora mesajul transmis de peste un milion de români, mesajul acestora nu va rămâne doar în Parlament.

"În cazul în care Parlamentul va trata cu indiferenţă acest mesaj (...) vom transmite acest mesaj politic primit de la peste un milion de cetăţeni preşedintelui României. Preşedintele României are, în baza articolului 90 din Constituţie, această prerogativă, după consultarea Parlamentului poate cere poporului să-şi exprime prin referendum voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Şi noi credem că revenirea la alegerea primarului în două tururi este un subiect de interes naţional (...) Vom transmite acest mesaj preşedintelui României cu rugămintea de a convoca un referendum pe 26 mai odată cu alegerile europarlamentare pe acest subiect, dacă, trebuie sau nu, să revenim la două tururi", a spus Tomac.

Preşedintele PMP a explicat că un astfel de referendum, organizat odată cu alegerile europarlamentare, nu implică decât un exerciţiu foarte clar cu privire la mobilizarea cetăţenilor.

"Credem că este bine să consultăm cât mai des poporul, cu atât mai mult cu cât, subliniez, un asemenea referendum organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare nu implică costuri în plus", a declarat Tomac.

Preşedintele PMP s-a referit şi la iniţiativa legislativă formaţiunii pe care o conduce privind reducerea numărului de parlamentari la 300, în baza rezultatului referendumului organizat în 2009 pe acest subiect.

"Cerem partidului de guvernământ şi Parlamentului României ca în regim de urgenţă să supună dezbaterii proiectul de lege 462/2018 iniţiat de PMP, cu privire la reducerea numărului de parlamentari. (...) Acest proiect de lege este adoptat de Senat, deci reducerea numărului de parlamentari la 300 care pune în aplicare referendumul validat cu peste 50% participare, când peste 7,3 milioane de cetăţeni au ieşit la vot, trebuie să primească o confirmare şi din partea clasei politice. (...) Avem această lege în Parlament este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. (...) Deci, şi alegerea primarului în două tururi a fost adoptată de Senat, şi alegerea cu privire la reducerea numărului de parlamentari a fost adoptată de Senat. Ambele legi sunt acum în Camera Deputaţilor, vom cere ca în perioada următoare să fie supuse dezbaterilor în plen şi să fie adoptate", a afirmat Tomac.

Întrebat ce alte partide parlamentare susţin iniţiativa privind alegerea primarului din două tururi, Tomac a spus:

"PNL în mod sigur susţine revenirea la alegerea primarului în două tururi şi am discutat acest subiect cu domnul preşedinte Orban de mai mult timp".

"Sigur şi USR-ul şi m-a asigurat şi domnul Vosganian că ALDE va vota pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi. În PSD apele sunt împărţite cu privire la acest subiect, să sperăm că vom găsi înţelegerea necesară pentru a crea o majoritate care să voteze acest obiectiv, vom discuta şi cu celelalte partide care sunt în Parlament în zilele următoare", a adăugat preşedintele PMP.

Fiind întrebat dacă se poate asigura o majoritate la vot în Camera Deputaţilor pe acest proiect, fără voturile UDMR, Tomac a spus:

"La ora actuală, cu suportul minorităţilor şi a partidului domnului Ponta, da".

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Traian Băsescu a făcut lista cu miniștri care ar trebui să părăsească executivul
Traian Băsescu a făcut lista cu miniștri care ar trebui să părăsească executivul

Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat joi, în cadrul unei emisiuni TV, că din punctul său de vedere cel puţin cinci miniştri ar trebui să plece din Guvern, în cazul unei remanieri.

Băsescu: Proiectul noii legi a pensiilor menţine furtul din banii publici
Băsescu: Proiectul noii legi a pensiilor menţine furtul din banii publici

Proiectul noii legi a pensiilor menţine furtul din banii publici în favoarea unor categorii bine selectate, menţinând sistemul special de pensii, susţine fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP.

Reacția lui Dragnea după ce Opoziția a cerut revocarea sa de la șefia Camerei Deputaților
Reacția lui Dragnea după ce Opoziția a cerut revocarea sa de la șefia Camerei Deputaților

Opoziţia parlamentară vrea revocarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor. PNL, USR, PMP şi parlamentarii independenţi, grupaţi în jurul lui Victor Ponta, au depus un proiect care să simplifice demiterea preşedintelui Camerei

Băsescu: ”PNL și USR mimează opoziția. Moțiune de cenzură, acum!”
Băsescu: ”PNL și USR mimează opoziția. Moțiune de cenzură, acum!”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a făcut apel la opoziția din Parlament să inițieze de urgență o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.