Ordonanta 50 sa nu se aplice creditelor in derulare - propunere PDL
Reprezentantii Guvernului au anuntat ca Executivul nu mai este de acord ca Ordonanta 50 sa se aplice creditelor aflate in derulare. Finantele, Banca Nationala, dar si presedintele recunosc astfel ca FMI nu ne mai da bani daca nu modificam documentul.
Desi a negat in repetate randuri ca modificarea Ordonantei 50 este o conditie impusa de FMI, presedintele Traian Basescu le-a trimis la inceputul saptamanii presedintilor celor doua camere o scrisoare in care recunoaste ca Fondul a impus pana la urma o astfel de conditie.
Asa ca parlamentarii PDL au depus marti un amendament prin care ordonanta nu se mai aplica creditelor aflate in derulare.
Mai exact, deputatul PDL Adrian Nitu a citit un amendament in care este prevazut ca OUG 50 nu se aplica contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a actului normativ, cu exceptia a contractelor cu durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare, si dispozitiilor articolelor 66-69, 50-55, 56, alineatul 2, articolului 57, alineatele 1 si 2, articolelor 66-69 si 70-71.
"Pentru contractele in curs de derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50 creditorii, la solicitarea clientilor, au optiunea, dar nu si obligatia, sa aplice oricare dintre celelalte prevederi ale ordonantei de urgenta", potrivit amendamentului PDL.
Mai mult , amendamentul depus de PDL ii afecteaza si pe clientii care au apucat sa semneze actele aditionale. Bancile vor avea dreptul sa revina, daca vor, la vechile contracte fara acordul lor.
Banca centrala sustine si ea acest amendament.
"Daca vrem sa avem finantare in continuare (n.r. de la FMI) trebuie sa acceptam ca nu se aplica la stocul de credite de la data intrarii in vigoare a OUG 50", a adaugat secretarul de stat de la finante, Gheorghe Gherghina.
Iar de aici viitorul financiar a peste 4 milioane de romani a ramas in aer. Parlamentarii au oprit votul si au trecut cum era de asteptat la cearta.
Varianta finala a Ordonantei 50 va fi supusa votului final al parlamentului cel mai probabil saptamana viitoare.
Ce prevede Ordonanta 50 in momentul de fata
Actul normativ se aplica atat contractelor noi, cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora. Prevederile principale sunt:
• comision de rambursare anticipata de maxim 1% pentru credite cu dobanda fixa;
• nu se percepe comision de rambursare anticipata la credite cu dobanda variabila;
• se desfiinteaza: comisionul de administrare credit, comisionul de penalizare pentru intarzierea la plata, comisionul de rambursare anticipata daca dobanda e fixa, comisionul unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor;
• creditorul are dreptul sa perceapa doar comision de analiza dosar (numai in cazul in care accepta creditarea) si comision aferent costurilor cu asigurarea (doar pentru situatiile in care este prevazuta asigurare - excluse contractele de descoperit de cont, creditul de consum s.a.m.d.)
• dobanda variabila se calculeaza in mod transparent, iar formula de calcul trebuie sa aiba ca referinta ROBOR/LIBOR/EURIBOR/dobanda de referinta BNR;
• marja fixa nu poate fi modificata de creditor pe durata contractului decat in favoarea consumatorului;
• creditorul trebuie sa prezinte consumatorului contractul de credit cu cel putin 15 zile inainte de semnare;
• clientul are dreptul de a renunta neconditionat, fara justificari, fara a invoca motive, in termen de 14 zile de la semnare, la un contract de credit.