Orban: Nu poţi schimba premierul că nu-i convine unui partid că a fost schimbat un ministru lipsit de performanţă

Dată publicare: 17-04-2021 15:16
Dată actualizare: 17-04-2021 15:23


Ludovic Orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, că îl susține pe Florin Cîțu și că premierul nu poate fi schimbat doar pentru că "nu-i convine unui partid din coaliţie că a fost schimbat un ministru lipsit de performanţă".

El a dat asigurări că, în ciuda acestei decizii, coaliţia merge mai departe, iar PNL este un partid responsabil, care s-a angajat în procesul de dezvoltare a României şi care şi-a asumat răspunderea guvernării.

"Coaliţia a stabilit propunerea candidatului la funcţia de prim-ministru, chiar aş spune că preferinţa pentru colegul şi prietenul meu Florin Cîţu în poziţia de premier i-a aparţinut USR-PLUS. Nu poţi să schimbi premierul numai că nu-i convine unui partid din coaliţie că a fost schimbat un ministru lipsit de performanţă în mod evident. (...) Am fost extrem de delicat şi nu am vrut să lansez puncte critice referitor la mandatul unuia sau altuia dintre miniştri, pentru că există un spirit de coaliţie şi lucrurile acestea trebuie să le discutăm între noi", a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă susţinută la Baia Mare, potrivit Agerpres.

Orban a menţionat că PNL aşteaptă să se termine acest "exerciţiu de supărare şi de orgoliu" şi USR-PLUS să nominalizeze rapid un ministru care să "pună sănătatea pe roate" şi să pună în practică obiectivele propuse în programul de guvernare, printre care finalizarea celor trei spitale regionale sau a spitalelor de arşi şi întocmirea strategiei naţionale în domeniul sănătăţii.

Preşedintele PNL a spus că "este obligaţia premierului de a revoca din funcţie orice ministru care atacă" şeful Executivului.

"Orice ministru trebuie să ştie că, înainte de a-şi ataca premierul, trebuie să-şi scrie demisia. Dacă nu şi-a scris demisia, trebuie să ştie că va pleca acasă, aşa cum a plecat acasă Voiculescu. În nicio ţară democratică din lumea asta niciun ministru nu-şi permite să atace premierul. Premierul este cel care conduce Guvernul. În momentul în care ataci premierul, înseamnă că nu mai ai ce să cauţi în Guvernul respectiv. Ca atare, avertizez miniştrii că nu e o chestiune de moft. Este practic obligaţia premierului de a revoca din funcţie orice ministru care atacă premierul", a menţionat Ludovic Orban.

Referitor la declaraţiile făcute de ministrul demis al Sănătăţii, potrivit cărora numărul bolnavilor de COVID-19 ar fi în realitate mult mai mare decât cel din raportările oficiale, liderul PNL a afirmat că Vlad Voiculescu "bate câmpii", iar prin declaraţiile sale se comportă de ca şi cum ar fi în opoziţie, adăugând că acesta nu a prezentat niciun argument.

Preşedintele PNL a subliniat că decizia premierului de a-l demite pe Voiculescu a presupus "curaj, responsabilitate, dar şi riscuri" şi le-a cerut partenerilor de la USR-PLUS, despre care consideră că sunt "lipsiţi de experienţă" în ceea ce priveşte guvernarea şi mai ales guvernarea în coaliţie, să analizeze obiectiv această hotărâre şi vor constata că a fost una corectă.

Ludovic Orban a spus că nu vede la acest moment altă formulă politică decât cea aflată la guvernare, afirmând că PSD "şi-a bătut joc de România", iar AUR este "încropeală politică".

Sursa: Agerpres

Tags: orban, citu,


VIDEO PROTVPLUS.RO