Ministrul Muncii a anuntat cand ar putea fi adoptata noua ordonanta privind salariile bugetarilor. Negocieri la Guvern

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a inceput negocierile cu sindicatele privind salariile bugetarilor.

Dupa scandalul soldat cu schimbarea ministrului Muncii, Executivul lucreaza acum la o noua Ordonanta de Urgenta care ar urma sa creasca din august doar salariile celor mai prost platiti bugetari, adica cei care castiga intre 1.250 de lei si 2.500 de lei. Sindicalistii spun insa ca nu sunt de acord cu noua propunere si vor sa fie reluate discutiile pe legea salarizarii. In caz contrar - ameninta cu noi proteste.

La inceputul discutiilor cu sindicalistilor premierul a anuntat ca a cerut ministerului de finante sa vina cu o analiza realista a situatiei bugetarilor.

Dacian Ciolos: ''Dorim sa facem o ordonanta de urgenta realista si ulterior sa ne concentram si pe legea salarizarii pornind de la resurse limitate.''

Noua Ordonanta de Urgenta ar urma sa creasca salariile a aproximativ 250-300 de mii de bugetari. Este vorba despre cei care castiga intre 1.250 de lei cat va fi salariul minim de la 1 mai - si 2.500 de lei. Sindicalistii sunt de parere ca noua propunere nu va face decat sa starneasca alte nemultumiri in randul bugetarilor.

Citește și
cover prima salarii bani in mana
Noul ministru al Muncii anunta mariri de salariu pentru 2 milioane de romani. Cand ar urma sa aiba loc majorarile

In educatie, ar urma sa primeasca lefuri mai mari 90% dintre angajati, de la invatatorii si profesorii debutanti pana la profesorii cu gradul I cu o vechime de 30 de ani.

Potrivit unor surse, Ordonanta de Urgenta care se discuta acum prevede inghetarea sporurilor, a indemnizatiilor si a compensatiilor.

Discutiile dintre sindicate si guvern vor continua si saptamana viitoare.

Ministrul Muncii: Noua ordonanta privind salariile bugetarilor ar putea fi adoptata la 1 iunie

Noua ordonanta privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborata, impreuna cu partenerii sociali, pana pe 15 mai, lansata timp de doua saptamani in dezbatere publica si adoptata de Executiv la 1 iunie, a anuntat ministrul Muncii, Dragos Pislaru, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

"Undeva in trei saptamani incercam sa venim cu acest proiect. Exista vehiculata data de 15 mai ca o data in care sa putem scoate spre dezbatere publica un nou proiect; pana atunci, nu putem vorbi de vreun alt proiect. (...) Pe 15 mai vom avea un proces care va fi incheiat si atunci, evident, cu toata lumea putem sa intram in dezbatere publica. (...) Cele doua saptamani pe care le-am propus, deci de pe 15 pana pe 30 mai, dezbatere publica, pentru ca sa incercam, ca tinta, sa ne incadram, la sase luni inainte de alegerile generale, deci 1 iunie, care este o zi de miercuri, sa putem avea poate adoptarea in regim de urgenta a unui proiect legislativ sau alte lucruri pe care le putem constata impreuna cu partenerii sociali ca sunt rezultatul acestui demers pe care il incepem de luni incolo", a spus Pislaru la Palatul Victoria.

Acesta a adaugat ca va fi vorba de "o ordonanta de corectie adusa la salarizarea personalului din zona bugetara".

"Prin urmare, sporurile si indemnizatiile si orice masura specifica oricarei familii ocupationale vor ramane asa cum sunt ele in momentul actual. (...) Nu este vorba de inghetare. Sporturile si indemnizatiile au mersul lor. Noi ce incercam sa facem acum este sa ne concentram pe salariile de baza", a explicat ministrul Muncii.

De cresteri salariale ar putea beneficia, potrivit acestuia, intre 300.000 si 500.000 de bugetari.

Pe de alta parte, Pislaru a afirmat ca ordonanta se va fundamenta pe o capacitate fiscal-bugetara limitata.

Vicepresedintele FNS Alma Mater: "O sa ajunga femeia de serviciu sa aiba mai mult decat un asistent universitar"

Executivul a anuntat ca sporurile si alte categorii de indemnizatii si compensatii vor ramane la acelasi nivel. Printre ele, pensiile de serviciu ale parlamentarilor si judecatorilor si diurnele senatorilor si deputatilor. Sindicalistii NU sunt multumiti.

Ilare Bordeasu, vicepresedinte FNS Alma Mater: "Incep sa se suprapuna anumite salarii pe diverse trepte si functii. O sa ajunga femeia de serviciu sa aiba mai mult decat un asistent universitar, lector"

Marius Sepi, vicepres SANITAS: "Vom continua protestele ca o forma de presiune suplimentara."

Simion Hancescu, presedinte FSLI: "Am cerut premierului sa se lucreze in paralel la un proiect de lege a salarizarii, care sa corecteze actualele anomalii."

Legea salarizarii unice, care ar urma sa creasca veniturile tuturor bugetarilor in urmatorii 4 ani, ramine pe planul doi si poate fi discutata abia dupa rezolvarea salariilor mici.

Pe de alta parte, ministrul Muncii a anuntat ca el si secretarul de stat, Valeriu Nicolae, vor sa-i premieze pe angajatii din minister si guvern care vor veni cu idei bune de reformare a acestui minister.

Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Am ales ca din salariile noastre, cel putin o luna sau doua, sa facem un fond de premiere, dar nu am stabilit exact cat este suma."

In calitate de ministru, Dragos Pislaru castiga 13.981 de lei, iar un secretar de stat in Guvern 5.162 de lei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: "Așa se explică"
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: "Așa se explică"
Citește și...
Ce salarii au pregatit hotelierii pentru studentii care vor sa munceasca pe litoral.
Ce salarii au pregatit hotelierii pentru studentii care vor sa munceasca pe litoral. "Au asteptari mari, dar fac putine"

Litoralul romanesc se confrunta anul acesta cu o uriasa criza de personal. Sunt disponibile sute de locuri de munca la terase, restaurante si hoteluri.

Noul ministru al Muncii anunta mariri de salariu pentru 2 milioane de romani. Cand ar urma sa aiba loc majorarile
Noul ministru al Muncii anunta mariri de salariu pentru 2 milioane de romani. Cand ar urma sa aiba loc majorarile

Recent instalat in fruntea Ministerului Muncii, Dragos Pislaru anunta ca indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea fi implementata pana in toamna, dar si ca lucreaza la o noua ordonanta, care ar urma sa mareasca lefurile mici de la stat.

Unde gasesti, cum completezi si unde depui
Unde gasesti, cum completezi si unde depui "FORMULARUL 2%". Daca nu donezi, banii vor merge oricum la stat

Formularul 230, mai cunoscut ca “Formularul 2%”, e cel mai simplu mod in care puteti dona bani. Chiar daca nu sunteti darnici, e vorba de bani care oricum mergeau la stat, asa ca nu scoateti din buzunar niciun un leu.

Recomandări
Motivarea CAB în cazul lui Călin Georgescu. Anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale
Motivarea CAB în cazul lui Călin Georgescu. Anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale

Curtea de Apel Bucureşti a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acţiunea deschisă în justiţie de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale.

România ar putea încasa 2 miliarde de euro anual din exportul gazelor aflate în perimetrul Neptun Deep
România ar putea încasa 2 miliarde de euro anual din exportul gazelor aflate în perimetrul Neptun Deep

O parte din gazele extrase din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, vor fi exportate. Un acord încheiat între OMV și o companie din Germania marchează primul contract de export pentru gazele care vor fi scoase din adâncurile mării începând cu 2027.

CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de 61,5 de milioane de euro
CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de 61,5 de milioane de euro

România a primit un ultimatum din partea Curții Europene a Drepturilor Omului să restituie zeci de mii de hectare de păduri, pășuni, dar și case naționalizate, pentru care există hotărâri definitive.