Dăncilă, alături de premierul Maia Sandu: ”România va continua sprijinul pentru Moldova”

×
Codul embed a fost copiat

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită marţi, la Palatul Victoria, de premierul Viorica Dăncilă.

Dăncilă a anunţat  organizarea unei şedinţe comune a guvernelor României şi Republicii Moldova.

La rândul său, premierul Maia Sandu a vorbit despre „interesul vital” pentru finalizarea şi darea în exploatare integrală a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, precum şi despre necesitatea interconectării liniilor electrice de înaltă tensiune, precum şi a construcţiei Autostrăzii Unirii şi a podului peste Prut în regiunea oraşului Ungheni.

„Reiterez deplina responsabilitate a Guvernului României şi a mea personal pentru o excelentă colaborare cu dna prim-ministru Maia Sandu şi cu noua echipă guvernamentală de la Chişinău, în spiritul Parteneriatului strategic bilateral, pentru integrarea europeană a R. Moldova”, a declarat Dăncilă.

România va rămâne cel mai sincer susţinător al eforturilor Republicii Moldova în parcursul european, a declarat Dăncilă, după întâlnirea cu omologul moldovean, Maia Sandu.

Citește și
Klaus Iohannis, lansare de carte
Iohannis a vorbit la telefon cu liderii de la Chișinău: Maia Sandu, Igor Dodon și Andrei Năstase
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Apreciez în mod deosebit interesul doamnei prim-ministru şi al Guvernului pe care-l conduce pentru consolidarea relaţiei speciale cu România. Vă asigur că suntem gata să răspundem pe măsură. Folosesc această ocazie pentru a reitera deplina disponibilitate a Guvernului României şi a mea personal pentru o excelentă colaborare cu doamna prim-ministru Maia Sandu şi cu noua echipă guvernamentală de la Chişinău în spiritul parteneriatului nostru strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bază esenţială a relaţiei noastre speciale faţă de care există aşteptări şi interes permanent la nivelul ambelor societăţi. Întâlnirea de astăzi ne-a oferit prilejul unui dialog de substanţă asupra priorităţilor relaţiei noastre bilaterale. Avem o bază solidă pe care o vom construi, mai ales că avem proiecte bilaterale pe toate dimensiunile vieţii economice şi sociale", a spus Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că în cadrul discuţiilor cu Maia Sandu a evidenţiat importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza relaţiei speciale cu Republica Moldova.

"Am transmis astăzi un mesaj ferm de încurajare a Republicii Moldova în direcţia continuării obiectivelor europene şi implementării reformelor asumate în contextul acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Am arătat că România cunoaşte din proprie experienţă care sunt provocările punerii în aplicare a unei agende ambiţioasă de reformă, dar, în acelaşi timp, am asigurat că nu există altă alternativă pentru asigurarea democraţiei şi prosperităţii Republicii Moldova. În acest demers am subliniat că România va rămâne cel mai sincer susţinător al eforturilor Republicii Moldova în parcursul european. Astfel, am asigurat-o pe doamna prim-ministru că vom acţiona permanent în interiorul consensului european pentru a creşte beneficiile acţiunii externe a Uniunii Europene în Republica Moldova .

Am arătat că dorim să contribuim la implicarea mai fermă a Uniunii Europene în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova, astfel încât acesta să devină ireversibil. În consultarea cu partenerii noştri europeni şi cu instituţiile europene suntem gata să susţinem deblocarea asistenţei financiare acordate de UE Republicii Moldova şi să furnizăm expertiză la nivel bilateral pe mai multe planuri şi aici am în vedere în special afacerile europene, având în vedere experienţa acumulată de România în contextul deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", a precizat Dăncilă.

Prim-ministrul a arătat că din discuţii a reieşit cu claritate interesul comun pentru avansarea multitudinii de proiecte bilaterale, cu un accent special pe cele de interconectare energetică.

"Am încurajat implementarea în ritm susţinut a acestor proiecte, deoarece ele reprezintă o pârghie solidă de sprijin în vederea asigurării ireversibilităţii parcursului european al Republicii Moldova. Totodată, am arătat că prin toate proiectele sectoriale de cooperare punem cetăţeanul în centrul abordării noastre. Dorim să aducem o contribuţie directă la îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Am identificat astăzi, împreună cu doamna prim-ministru, domeniile de interes imediat asupra cărora ne vom concentra cu prioritate în etapa următoare ţinând cont de nevoile Republicii Moldova. Astfel, cele două guverne vor începe să lucreze în cadrul unui grup de lucru interguvernamental, urmând să analizăm care dintre proiectele în curs de derulare necesită o atenţie imediată. De asemenea, dacă va fi cazul, putem avea în vedere derularea de proiecte noi care să susţină avansul european al Republicii Moldova. Rezultatul discuţiilor în cadrul grupului de lucru vor fi valorificate în contextul unei viitoare şedinţe comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova. Acesta va fi un demers concret, substanţial şi cu impact imediat din perspectiva obiectivului comun de îmbunătăţire a vieţii tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi un reper al interesului nostru comun de consolidare a parteneriatului strategic bilateral", a menţionat Dăncilă.

Ea a asigurat-o pe Maia Sandu că România va continua sprijinul pentru Republica Moldova în raport cu partenerii europeni şi transatlantici.

"De asemenea, am subliniat în discuţiile cu doamna prim-ministru şi relevanţa majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi cu neafectarea vectorului său proeuropean", a mai declarat premierul.

Sinteza declarațiilor;

Premierul Viorica Dăncilă:

- Am arătat că România cunoaște din proprie experiență provocările punerii în aplicare a unei agende ambițioase de reformă.

- În acest demers, am subliniat că România va rămâne cel mai sincer susținător al eforutirilor Republicii Moldova în parcursul european.

- Din discuțiile de astăzi a reieșit cu claritate interesul comun, cu accent special pe proiectele de interconectare energetică.

- Am arătat că prin toate proiectele sectoriale punem cetățeanul înainte.

- Am identificat domeniile de interes imediat asupra cărora ne vom concentra în perioada următoare. Cele două guverne vor începe să lucreze în cadrul unui grup de lucru interministerial.

- Rezultatul discuțiilor vor fi valorificate în contextul unei viitoare ședințe comune de guvern.

- Doresc să o asigur pe domna prim ministru că România va continua sprijinul pentru Republica Moldova.

Premierul Maia Sandu:

- Vreau să exprim mulțumiri pentru a face o vizită în România.

- Am avut discuții constructive cu privire la relațiile bilatarele.

- Această vizită are loc la doar câteva săptămâni de la depășirea crizei politice de la Chișinău.

- Am reiterat dorința noastră de a aprofunda colaborarea insituțională.

Marți dimineață, la ora 08.00, premierul Republicii Moldova a fost primită de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a arătat că România este dispusă să ofere "asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova". În acest sens, a punctat el, va fi creat un grup de experţi.

De la 11.15, Maia Sandu și Viorica Dăncilă vor susține o declarație comună de presă, care va fi transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Premierul R. Moldova, Maia Sandu, la Cotroceni: ”Avem mare nevoie de sprijinul României”
Premierul R. Moldova, Maia Sandu, la Cotroceni: ”Avem mare nevoie de sprijinul României”

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi într-o vizită oficială la Bucureşti, fiind prima vizită externă pe care prim-ministrul de la Chişinău o efectuează după preluarea mandatului.

Iohannis a vorbit la telefon cu liderii de la Chișinău: Maia Sandu, Igor Dodon și Andrei Năstase
Iohannis a vorbit la telefon cu liderii de la Chișinău: Maia Sandu, Igor Dodon și Andrei Năstase

Președintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon, miercuri, cu reprezentanții noii puteri de la Chișinau, după fuga lui Plahotniuc: premierul Maia Sandu, vicepremierul Andrei Năstase și președintele Igor Dodon.

Maia Sandu, invitată de Viorica Dăncilă la București. Mesajul transmis premierului moldovean
Maia Sandu, invitată de Viorica Dăncilă la București. Mesajul transmis premierului moldovean

Premierul român Viorica Dăncilă a transmis, duminică, un mesaj de felicitare premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru preluarea mandatului.

Noul Guvern din R.Moldova își începe luni activitatea. Maia Sandu a cerut sprijinul UE
Noul Guvern din R.Moldova își începe luni activitatea. Maia Sandu a cerut sprijinul UE

În plin scandal la Chişinău, oligarhul Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova, se pare cu destinaţia Elveţia.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.