Legea achizițiilor publice, acuzații grave: ”PSD-PNL-UDMR vrea să dea liber la hoție”

Ultima actualizare: 19-04-2022 11:21
PSD, PNL
Facebook/USR

Partidele parlamentare din opoziție, USR și AUR, acuză coaliția de guvernare, formată din PSD, PNL și UDMR, că pune la cale un furt din banii publici, printr-un proiect de lege care a fost deja semnat de 137 de parlamentari ai puterii.  

Potrivit unui comunicat al USR, prin acest proiect se dorește modificarea Legii achizițiilor publice, iar acest lucru va însemna că ”se dă liber la hoție”.

”Alături de partenerii de la PNL și UDMR, PSD vrea să elimine și ultimele piedici din calea furtului deșănțat din banul public: scoate din schemă Curtea de Conturi și mărește de până la 10 ori pragul până la care pot fi cumpărate direct, fără proceduri transparente, bunuri și servicii. Aceasta după ce au umflat bugetul PNDL 3 la 65,5 miliarde de lei.” - spun cei din USR.

Prin proiectul semnat de 137 de parlamentari ai coaliției la putere, crește de aproape patru ori (de la 135.060 lei la 500.000 lei) pragul valoric până la care pot fi cumpărate direct bunuri și servicii și este majorat de mai bine de 10 ori (de la 450.200 lei la 5 milioane lei) pragul valoric până la care pot fi achiziționate direct lucrări.

Practic, dacă modificările propuse vor fi adoptate, autoritățile nici nu vor mai trebui să se prefacă că au mai multe oferte. Vor cumpăra liniștite toalete de 80.000 de euro și băncuțe de 1.000 de euro. Iar numărul contractelor de achiziții directe va exploda pur și simplu.

În plus, pentru a nu fi deranjați baronii locali de eventuale controale, Curtea de Conturi, instituție independentă, este scoasă din procesul de constatare a contravențiilor și aplicare de sancțiuni, iar în locul ei este băgată în schemă Agenția Națională pentru Achiziții Publice, autoritate aflată în subordinea guvernului și condusă, grație PSD, de fosta mână dreaptă a ex-primarului Dan „Diamante” Tudorache” - susțin parlamentarii USR.

Proiectul de modificare a Legii achizițiilor înseamnă achiziții publice fără licitație pentru lucrări de până la 5 milioane de lei

 

”Miliardele care vor veni prin «Anghel Saligny» și PNRR sunt marea preocupare a acestei coaliții a marii prăduieli, care își pune acum semnătura pe un proiect de lege pentru a permite achiziții publice fără licitație pentru lucrări de 5 milioane de lei. Valoarea este de 10 ori mai mare decât cea prevăzută de legea actuală. Fără licitație înseamnă că firmele vor fi alese direct, prietenii politici vor prospera, iar comisioanele vor fi împărțite frățește. Devine tot mai clar și de ce au nevoie de o justiție ascultătoare și de o presă cuminte. Hărțuirea și intimidarea magistraților curajoși și a jurnaliștilor curioși au și acestea o miză: nimeni să nu mai ajungă să fie tras la răspundere, nimeni să nu mai comenteze. Coaliția marii prăduieli vrea liniște și obediență militărească”, afirmă și Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

AUR acuză: ”Coaliția toxică pregătește o nouă țeapă: modificarea pragului pentru achizițiile publice fără licitație”

 

Și parlamentarii din AUR critică acest proiect de lege prin care se urmărește majorarea la aproximativ un milion de euro a pragului pentru achizițiile publice fără licitație.

”Zilele acestea, a fost introdus în Parlament un proiect care modifică șapte legi și o ordonanță de urgență, printre care legile esențiale care privesc achizițiile publice. Cea mai importantă schimbare este cea de la articolul 7 din Legea nr. 98/2016, care ridică pragurile de achiziții fără licitație pentru bunuri și servicii de la 135.060 de lei la 500.000 de lei și de la 450.200 de lei la 5.000.000, în cazul achiziției de lucrări. Pentru a fura din sumele uriașe prevăzute în PNRR, coaliția de guvernare are nevoie de noi praguri, substanțial mărite la achizițiile publice cu atribuire directă. Iată cum se pregătesc escrocheriile următorilor 20 de ani. Vor să fure de patru ori și chiar de 11 ori mai mult ca acum”, afirmă deputatul George Simion, potrivit unui comunicat al partidului.

Deputat PSD, despre Legea achizițiilor publice: Nu plec de la premisa că fiecare om din această ţară vrea să fure

 

Doi semnatari ai proiectului de lege care amendează actuala legislaţie pentru achiziţii publice şi ridică semnificativ pragurile pentru achiziţiile fără licitaţie au comentat, luni, la emisiunea Talk News de la Profit News TV, motivele pentru care au susţinut acest proiect.

Potrivit News.ro, Ana Cătăuţă, deputat PSD, a spus că nu pleacă de la premisa că fiecare om din această ţară, mai ales din administraţia publică, vrea să fure.

Am văzut mulţi oameni de bună credinţă. În cazul în care sunt derapaje, sunt instituţi care pot să spună că o achiziţie nu s-a făcut cum trebuie”, a spus ea.

La rândul său, deputatul PNL Gheorghe Pecingină de la PNL a spus că a semnat proiectul împreună cu mai mulţi colegi din comisia juridică, şi că prevederile respectă directivele europene.

Trebuie să pornim de la premisa că oamenii vor să facă treabă, nu vor să fure, dacă mergem de la premisa că vor să fure, nu se mai mişcă nimica”, a spus Pecingină.

El a precizat că nu îşi va retrage semnătura de pe acest proiect. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO