Iohannis: Am decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare vineri

Ultima actualizare: 12-03-2020 20:17

Klaus Iohannis a declarat, joi, că decizia lui Florin Cîțu de a-și depune mandatul de premier desemnat dovedește maturitate politică, lansând, totodată, un apel la calm în ceea ce privește criza declanșată de Covid-19.

Declarațiile LIVE TEXT ale președintelui Klaus Iohannis:

-  Domnul Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat, un gest politic pe care îl respect. Este o hotărâre care dovedeşte maturitate politică, în contextul complicat provocat de coronavirus.

- Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă cu nimic faptul că România are, în acest moment, un Guvern care funcţionează, Guvernul Orban, care a dovedit că acţionează cu toată hotărârea şi responsabilitatea şi ia toate deciziile necesare pentru a stopa răspândirea infecţiilor cu noul coronavirus. Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic.

- Suntem responsabili să găsim o soluție democratică, la actuala soluție.

- Am decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare, începând de mâine, de la ora 13.00.

- Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziţie toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun. Prioritatea zero în aceste zile este protejarea sănătăţii oamenilor. De aceea, repet, răfuielile şi meciurile politice nu-şi au deloc rostul în actualul context.

- Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent, în care lucrurile evoluează rapid. Autoritățile care gestionează situația creată de noul coronavirus au luat din timp măsurile necesare pentru a limita efectele negative.

- Aceste măsuri trebuie urmate cu strictețe de fiecare dintre noi.

- Împiedicând răspândirea virusului, câștigăm timp prețios pentru a ne lupta cu acest flagel.

- Peste tot în lume, sistemul medical este supus unei presiuni uriașe, depinde de fiecare dintre noi la atenuarea acestei presiuni.

- Ajutându-i pe medici, îi ajutăm pe semenii noștri

- Dragi români, o atitudine prudentă şi responsabilă nu echivalează sub nicio formă cu panica. Evitaţi propagarea de ştiri false, alarmiste, nu contribuiţi la diseminarea unor informaţii care produc isterie, anxietate şi comportamente iraţionale. Dacă auziţi un zvon, nu îl răspândiţi mai departe şi descurajaţi-i pe ceilalţi să o facă! Pandemia de informaţii false şi de minciuni este extrem de periculoasă şi de nocivă. Informaţi-vă doar din surse oficiale! Urmăriţi comunicările publice făcute de instituţiile statului, urmăriţi canalele oficiale de transmitere a ştirilor. 

- Am constatat cu toţii cât de mult rău pot produce asemenea ştiri false, precum cele care circulă acum - cică oraşe întregi din România urmează să intre în carantină. Nu ne aflăm într-un asemenea scenariu! Nu luaţi cu asalt magazinele şi farmaciile! Cu toții suntem afectați de contextul actual, sunt sectoare ale economiei care suferă pierderi grele, sunt companii a căror activitate este amenințată.

- Deşi nimeni nu poate oferi garanţii, sunt optimist că vom trece împreună cu bine peste această grea încercare pentru români şi pentru România. Separaţi suntem slabi în faţa oricărei vulnerabilităţi, pe când împreună, cu omenie, încredere şi spirit de întrajutorare, vom reuşi să depăşim toate obstacolele.

Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat, a anunţat, joi, Administraţia Prezidenţială. Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis a luat act de această decizie.

Ulterior, premierul desemnat a explicat decizia, într-un mesaj pe Facebook.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO