Iohannis o critică pe Firea: ”Binecunoscutele și experimentatele blocaje din traficul rutier”

Klaus Iohannis pe bicicletă, în parcul Regele Mihai I din București
Facebook.com

Prezent la conferința ”We are inventing the future”, președintele Klaus Iohannis a lansat săgeți către primarul general Gabrela Firea, spunând că dezvoltarea economică a țării este îngreunată de lipsa unor proiecte de infrastructură în București.

Șeful statului a făcut aceste afirmații în contextul lansării oficiale a Parcului Științific de la Măgurele de către Consiliul Județean Ilfov, dezvoltat în jurul Laserului de la Măgurele.

Iohannis a declarat că în zona București-Ilfov ”este nevoie de acțiune”, pentru ca România să înceapă să asigure o calitate ridicată a vieții.

Dincolo de impactul direct în sfera cercetării, Parcul Științific Măgurele reprezintă o oportunitate de diversificare a polilor de dezvoltare din proximitatea capitalei, prin realizarea de investiții în sudul acesteia.

 

Citește și
Simona Halep
Washington Post: Urale pentru Simona Halep, huiduieli pentru Gabriela Firea
„Șefii sunt corupți și ne tratează ca pe animale!” Mărturia unui român de 19 ani angajat livrator de colete în Germania, unde muncește 14 ore pe zi

Dar, pentru a atrage talent național și internațional, contează nu doar oportunitatea unei cariere, ci și asigurarea unei calități ridicate a vieții. De aceea, este important ca proiectele de infrastructură să țină și ele pasul.

Prin asigurarea unui acces rapid către Parcul Științific Măgurele se poate crește popularitatea zonei pentru investitori, pentru cercetători, dar, sigur, și pentru angajați. Din păcate, binecunoscutele și experimentatele blocaje din traficul rutier sau lipsa unui sistem de transport feroviar suburban sunt câteva dintre elementele care reduc atractivitatea zonei metropolitane București-Ilfov, și aici este nevoie de acțiune. - a spus președintele Klaus Iohannis.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, în cadrul Conferinței „We are inventing the future! Our bet on science!”, de la Palatul Regal:

”Ne aflăm astăzi în Sala Tronului din Palatul Regal. Acest palat a fost construit în perioada interbelică pentru a fi centrul politic al României reîntregite. Integrarea provinciilor separate de-a lungul secolelor a însemnat un efort considerabil, atât pe plan politic, cât și economic și social, și nu s-a terminat.

Acum, când marcăm 100 de ani de existență ca stat național unitar, România are în față provocarea de a reduce decalajele economice și sociale pe care încă le are în raport cu Vestul Europei.

Modernizarea României în următoarele decenii depinde, într-o măsură decisivă, de investițiile în inovare, care să conducă la dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaștere, capabilă să exploateze inteligent și sustenabil provocările tehnologice ale viitorului.

Trebuie acordată o atenție deosebită stimulării proiectelor majore în domenii strategice și cu valoare adăugată ridicată.

O astfel de investiție este și dezvoltarea Parcului Științific Măgurele. Acest proiect este primul de o asemenea însemnătate din țara noastră și marchează un pas foarte important spre creșterea conectivității dintre mediul academic și cel privat, pentru fructificarea rezultatelor cercetării în activități economice cu valoare adăugată.

Iată cum o inițiativă de succes, precum Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleară, poate deveni punctul de pornire al unui demers integrat de dezvoltare regională.

În acest context, este esențială finalizarea infrastructurii de cercetare și contez pe sprijinul tuturor celor care au un rol în acest sens.

Măgurele este, din multe puncte de vedere, unul dintre principalele centre ale cercetării românești, și a fost de multă vreme. Cu cinci institute naționale de cercetare-dezvoltare, o facultate și două companii de inginerie, orașul este deja bine cunoscut în domeniul fizicii. Potențialul de dezvoltare al zonei rămâne, însă, în continuare unul foarte ridicat.

Felicit implicarea autorităților județene și locale, în colaborare cu asociațiile internaționale de profil, pentru promovarea conceptului de parc științific și alocarea concretă de resurse în acest sens, cum tocmai ne-a prezentat domnul Președinte al Consiliului Județean, domnul Marian Petrache.

Proiectul va aduce o serie de beneficii atât comunității locale, cât și întregii țări.

În primul rând, poate stopa și chiar inversa exodul de talent din domeniul cercetării, generat inclusiv de lipsa unei infrastructuri adecvate pentru derularea unor proiecte avansate de cercetare.

În al doilea rând, Parcul Științific Măgurele va permite dezvoltarea unui mediu atractiv pentru tipul de cercetare interdisciplinară care contribuie, din ce în ce mai mult, la transferul de bune practici și de inovații între diverse ramuri ale științei.

Stimați invitați,

Cercetarea este indispensabilă oricărei strategii de creștere economică sustenabilă.

România a redus din decalajul care o separa de Europa de Vest în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, pentru a reuși detașarea de grupul statelor care au economii cu venituri medii, trebuie să investim în tehnologiile viitorului.

Parcurile științifice reprezintă un ecosistem propice pentru o astfel de dezvoltare, prin facilitarea cooperării dintre sectorul privat, centrele de cercetare și toți ceilalți parteneri interesați.

Companiile cu activitate bazată pe cunoaștere și inovare pot deveni un catalizator important pentru dezvoltarea cercetării științifice, cu aplicabilitate directă în economia țării noastre și, de ce nu, chiar în afara granițelor.

Dincolo de impactul direct în sfera cercetării, Parcul Științific Măgurele reprezintă o oportunitate de diversificare a polilor de dezvoltare din proximitatea capitalei, prin realizarea de investiții în sudul acesteia.

Dar, pentru a atrage talent național și internațional, contează nu doar oportunitatea unei cariere, ci și asigurarea unei calități ridicate a vieții. De aceea, este important ca proiectele de infrastructură să țină și ele pasul.

Prin asigurarea unui acces rapid către Parcul Științific Măgurele se poate crește popularitatea zonei pentru investitori, pentru cercetători, dar, sigur, și pentru angajați. Din păcate, binecunoscutele și experimentatele blocaje din traficul rutier sau lipsa unui sistem de transport feroviar suburban sunt câteva dintre elementele care reduc atractivitatea zonei metropolitane București-Ilfov, și aici este nevoie de acțiune.

Doamnelor și domnilor,

Înainte de a încheia, doresc să subliniez cât de mult contează perseverența în a fructifica oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii științifice.

Din nefericire, în ultimii ani, multe studii de fezabilitate nu au fost urmate și de alocarea fondurilor pentru materializarea efectivă a proiectelor. Parcul Științific Măgurele este o excepție fericită, unde atât terenul, cât și o parte importantă a resurselor financiare necesare sunt deja puse la dispoziția proiectului.

Creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene, dar și a investițiilor particulare, reprezintă o necesitate pentru ca România să-și poată dezvolta infrastructura de cercetare.

Este clar că domeniul cercetării beneficiază de tot mai multă atenție, atât în discuțiile preliminare pe marginea următorului exercițiu bugetar al Uniunii Europene, cât și din partea companiilor care abordează inovarea ca pe o pârghie principală în menținerea competitivității.

Mai mult, este evident că investițiile în acest domeniu au un impact semnificativ asupra dezvoltării economice, demonstrând cât este de importantă susținerea din partea statului, atât în sfera cercetării-dezvoltării-inovării, cât și a educației, acolo unde sunt formați viitorii specialiști.

Nu este târziu să răspundem nevoii de stabilitate și flexibilitate în dezvoltarea și atragerea talentului necesar industriei viitorului.

Doar atunci când gândim strategic, pe termen lung, contribuim într-o manieră sustenabilă la construirea unei Românii dezvoltate și inovatoare.

Îmi doresc foarte mult ca atunci când voi merge din nou la Măgurele să am ocazia de a vedea ultimele progrese științifice din domeniu, realizate de către cei mai buni specialiști din Europa, dar și să aflu despre aplicațiile cu impact economic create aici.

Așadar, îi felicit pe toți cei implicați în dezvoltarea Parcului Științific Măgurele și le urez mult succes în atingerea obiectivelor!

Vă mulțumesc!”

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Soprana Angela Gheorghiu o critică pe Gabriela Firea: Am refuzat cetățenia de onoare a Bucureștiului
Soprana Angela Gheorghiu o critică pe Gabriela Firea: Am refuzat cetățenia de onoare a Bucureștiului

Soprana de renume internațional Angela Gheorghiu o critică pe Facebook pe primarul Capitalei Gabriela Firea, pentru că se se foloșeste de numele unor personalități.

Washington Post: Urale pentru Simona Halep, huiduieli pentru Gabriela Firea
Washington Post: Urale pentru Simona Halep, huiduieli pentru Gabriela Firea

Aproximativ 20.000 de oameni s-au adunat pentru a o aplauda pe Simona Halep, ea fiind prima jucătoare de tenis din România ultimelor decenii care a reușit să câștige un titlu de Grand Slam.

Pagina de Facebook a primarului Gabriela Firea nu mai poate fi accesată
Pagina de Facebook a primarului Gabriela Firea nu mai poate fi accesată

După ce a fost huiduită pe Arena Naţională şi a acuzat "aparatul sorosist de propagandă", Gabriela Firea pare să îşi fi închis pagina oficială de Facebook

Firea dă vina pe ”aparatul sorosist de propagandă”, după ce a fost huiduită de tot stadionul
Firea dă vina pe ”aparatul sorosist de propagandă”, după ce a fost huiduită de tot stadionul

După ce a fost huiduită îndelung pe Arena Națională, Gabriela Firea s-a grăbit să transmită un mesaj pe Facebook despre întâmplare.

Gabriela Firea, huiduită pe Arena Națională, după ce a urcat pe scenă cu Halep. VIDEO
Gabriela Firea, huiduită pe Arena Națională, după ce a urcat pe scenă cu Halep. VIDEO

Primarul Gabriela Firea a venit pe scena amplasată pe Arena Națională pentru a-i acorda Simonei Halep cheia orașului și o distincție, după trofeul obținut la Roland Garros.

Recomandări
Bugetul pe anul viitor, pus la punct într-o ședință de 4 ore. Boloș: „Va fi anul educației”
Bugetul pe anul viitor, pus la punct într-o ședință de 4 ore. Boloș: „Va fi anul educației”

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit duminică pentru a pune la punct bugetul pentru anul viitor. A fost o discuție restrânsă la o vilă de protocol din București, din cartierul Primăverii.

Ce înseamnă pentru România aderarea la Air-Schengen și ce condiții ni se impun. „Vom putea profita”
Ce înseamnă pentru România aderarea la Air-Schengen și ce condiții ni se impun. „Vom putea profita”

Austria și-a schimbat poziția și ne deschide calea spre Schengen. Este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România, spune premierul Ciolacu.

Localnicii din comuna argeșeană în care a fost găsită mâna unui criminal sunt terifiați. „Mi-e frică de nu mai pot”
Localnicii din comuna argeșeană în care a fost găsită mâna unui criminal sunt terifiați. „Mi-e frică de nu mai pot”

Zeci de pompieri, salvamontiști, jandarmi și polițiști au căutat prin păduri, lacuri de acumulare și râuri cadavrul a cărui mână a fost găsită în Argeș, pe mijlocul unei șosele din comuna Dragoslavele.