Iohannis, discurs despre educație și democrație de Ziua Internațională a Francofoniei

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 12 Martie 2019 20:32
Data publicarii: Marti 12 Martie 2019 20:24
Categorie: Politic
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că în prezent românii aşteaptă de la clasa politică să dea dimensiunilor "cetăţeniei democratice un conţinut contemporan".

"Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la revenirea României pe traseul dezvoltării democratice, iar acum exact 29 de ani Proclamaţia de la Timişoara dădea expresie idealurilor în numele cărora se înfăptuise, cu sacrificii, Revoluţia Română: libertate, pluralism, democraţie. Respectarea drepturilor omului şi a statului de drept, lupta împotriva intoleranţei, protejarea persoanelor aparţinând minorităţilor şi cultivarea diversităţii culturale, valori şi obiective constitutive ale francofoniei, ne sunt, din perspectiva trecutului nostru recent, cu atât mai apropiate, mai relevante. Limba franceză are privilegiul de a fi dat rezonanţă internaţională şi ecou istoric cuvintelor "liberte, egalite, solidarite" - Libertate, egalitate, solidaritate. Astăzi, concetăţenii noştri aşteaptă de la clasa politică să dea acestor dimensiuni ale cetăţeniei democratice un conţinut contemporan, adecvat provocărilor cu care ne confruntăm", a spus şeful statului în cadrul evenimentului dedicat Zilei Internaţionale a Francofoniei organizat la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că "pentru România, a face parte din marea familie francofonă înseamnă mai mult decât un patrimoniu cultural comun, înseamnă apartenenţa naţiunii noastre la valori şi opţiuni fundamentale".

"Modernitatea şi europenizarea ţării noastre s-au construit pe principii şi idealuri promovate în lume prin intermediul limbii franceze, desăvârşindu-se în politică, educaţie şi cultură. Francofonia, însă, nu este doar despre trecut. Astăzi, marile provocări internaţionale fac mai actuale ca oricând obiectivele şi misiunile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei", a spus Iohannis.

La eveniment au participat olimpici şi premianţi la concursurile naţionale şi internaţionale de limba franceză. Preşedintele Iohannis i-a felicitat pe aceştia pentru rezultatele obţinute.

"Mişcarea francofonă spune lumii, de aproape 50 de ani, că ceea ce omenirea are mai valoros este diversitatea în care omul îşi exprimă libertatea şi creativitatea. În valorizarea libertăţii, societatea omenească nu cunoaşte un alt instrument mai bun decât educaţia. Educaţia este un contributor primordial în construirea unei lumi incluzive, a păcii şi a dialogului paşnic între civilizaţii. Educaţia este, totodată, calea care le permite tinerilor să descopere valorile şi să-şi stabilească ţintele pentru a se forma profesional, civic sau politic. O astfel de abordare nu va întârzia să dea rezultate", a arătat şeful statului.

Iohannis a precizat că România derulează o serie de proiecte care pot deveni modele de urmat pentru celelalte state din organizaţie, indicând programul burselor academice de cercetare Eugene Ionesco, proiectul România Educată.

Secretarul General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, a declarat că OIF contează pe Preşedinţia română a Consiliului UE pentru sprijinul ca limbile de lucru de la Bruxelles să fie echilibrate.

"Limba franceză este limba viitorului, este o limbă modernă, de creaţie, de cercetare, de inovaţie. (...) OIF a pledat pentru multilingvismul instituţiilor europene şi contăm pe Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene pentru a continua acest apel la necesitatea ca limbile de lucru de la Bruxelles să fie echilibrate. Ştiu că România sprijină deja acest proiect şi îi mulţumesc mult. România contribuie la acest efort de a păstra multilingvismul în spaţiul internaţional", a spus Louise Mushikiwabo.

Şeful statului a acordat diploma Înaltului său Patronaj Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Iniţiativa pentru Dezvoltarea Digitală în Spaţiul Universitar Francofon (IDNEUF 4), care se va desfăşura, în perioada 18-21 iunie, la Bucureşti. Diploma a fost înmânată profesorului Sorin Câmpeanu, preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Premierul Dăncilă: ”Președintele României îi dezinformează din nou pe români”
Premierul Dăncilă: ”Președintele României îi dezinformează din nou pe români”
Iohannis a promulgat legea asigurărilor sociale. PSD, ”unic vinovat” că nu avem buget
Iohannis a promulgat legea asigurărilor sociale. PSD, ”unic vinovat” că nu avem buget
VIDEO PROTVPLUS.RO
ponta dna - agerpres
Ponta: "Nu m-am îndrăgostit de DNA, dar eu nu am schimbat nicio lege pentru mine"
Klaus Iohannis a reclamat la CCR legea administrației publice locale 215/2001
Iordache: Nu e diferenţă între pacienţii tratați într-un spital de stat şi unul privat
Stelian Ion: PSD şi ALDE l-au convins pe Tudorel Toader să dea ordonanţele pe justiţie
Iohannis, atac la ministrul Sănătății: ”Tehnică extrasă din manualul de manipulare al PSD”
Circ în Parlament. Deputatul PSD Eugen Nicolicea, numit ”cocotă bătrână” de un liberal
autostrada
Propuneri legislative pentru construirea a 3 autostrăzi, adoptate de Senat. Când ar urma să fie gata
Olguţa, despre referendum: Eu zic să-l lăsăm pe preşedinte să şadă şi să cujete liniştit
Ministrul Eugen Teodorovici: Se analizează legalizarea consumului de canabis în România
Iordache, despre Iohannis și referendum: ”Până termină de gândit, poate trece mandatul”
Deputații anchetează TAROM: ”De ce s-au vândut cele 2 avioane la prețuri de scobitori?”
Efectele negative ale OUG 114 în România. Lista făcută de liberali