Ludovic Orban, după discuţia cu USR: În general, mi s-a părut că ne-am înţeles
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat vineri că s-a înţeles cu reprezentanţii USR să susţină împreună mai multe proiecte, printre care "Fără penali în funcţii publice" şi revizuirea Constituţiei.
"Discuţiile s-au referit la câteva subiecte pe care până acum şi noi le-am susţinut, mă refer la iniţiativa 'Fără penali', aici normal că am stabilit că îi vom sprijini pentru introducerea pe ordinea de zi, chiar dacă nu există raport, pentru că dacă e depăşit termenul de raport se poate dezbate în plen.
Evident că ne-am înţeles - şi ei să sprijine proiectul de revizuire a Constituţiei care cuprinde iniţiativa 'Fără penali', ca să avem două căi pentru a ne asigura de reuşita acestui proiect. (...) De asemenea, am avut înţelegere să ne susţinem reciproc la proiectul de lege privind abrogarea recursului compensator.
Am mai abordat tematici legate de mediu, am abordat tematici legate de justiţie. În general, din punctul meu de vedere, mi s-a părut că ne-am înţeles", a spus Orban, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea pe care a avut-o cu delegaţia USR.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a avut, joi, întâlniri cu reprezentanţi ai Pro România, ai UDMR şi ai ALDE. Președintele PNL a declarat că va respecta termenul constituţional privind înaintarea listei cu miniştri şi a programului de guvernare, menţionând că doreşte un calendar cât mai rapid pentru învestirea Guvernului în Parlament.
Barna, după negocierile cu Orban: A fost o primă discuţie, vom avea o nouă rundă de consultări
Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat vineri, după negocierile avute cu reprezentanţii PNL, că a existat o "deschidere explicită" a premierului desemnat, Ludovic Orban, pentru măsurile susţinute de USR şi că aceasta a fost "o primă discuţie", urmând ca la începutul săptămânii viitoare să aibă loc încă o rundă de consultări.
"A fost o primă discuţie, o să vedem ce se va întâmpla luni şi marţi cu iniţiativele despre care am vorbit - 'Fără penali', primari în două tururi şi recursul compensatoriu - am stabilit să ne revedem marţi după-amiază sau miercuri dimineaţă pentru încă o rundă de consultări şi pentru eventuale decizii. (...) A existat, într-adevăr, o deschidere explicită a premierului desemnat pentru aceste măsuri, au spus că susţin", a afirmat Barna la Palatul Parlamentului.
El a precizat că obiectivul pe termen scurt al USR este ca iniţiativele menţionate să ajungă pe ordinea de zi a Parlamentului.
"Chiar suntem curioşi ce partid politic va putea să voteze azi împotriva iniţiativei 'Fără penali în funcţii publice'", a adăugat Dan Barna.
Potrivit lui Barna, Secţia specială de investigare a infracţiunilor din justiţie şi desemnarea noului comisar european din partea României sunt alte două teme avute în vedere.
"De asemenea, am discutat şi despre subiectul comisarului european. Premierul desemnat a confirmat că intenţionează să existe o dezbatere la nivel parlamentar cu partidele parlamentare asupra nominalizării, care va fi făcută tocmai pentru a ne asigura că nu mai trimitem o persoană care să nu îndeplinească, pe de o parte, criteriile de integritate şi, pe de altă parte, să aibă un sprijin real din partea României pentru această candidatură", a spus liderul USR.
El a reafirmat că, dacă va exista o majoritate pentru iniţiative care sunt şi obiective ale USR, precum "Fără penali" sau alegerea primarilor în două tururi, s-ar da într-adevăr un mesaj că lucrurile se schimbă în România şi un mesaj că "ieşim de sub umbra PSD, care de trei ani şi jumătate aproape că ne scoate din Europa".
"Noi am rămas consecvenţi mesajului conform căruia USR poate să intre la guvernare doar în baza unor alegeri anticipate, având în spate o majoritate parlamentară, este o poziţie pe care o are şi Alianţa USR-PLUS. Vrem să intrăm la guvernare, dar, pentru a face reforme, e nevoie de o majoritate parlamentară care să susţină acest reforme. Or, lucrul acesta nu se poate întâmpla cu actuala compoziţie a Parlamentului. (...) În momentul de faţă suntem în logica opţiunii pe care preşedintele, ca element de decizie în acest moment, a propus-o României, respectiv crearea unui guvern minoritar deocamdată la PNL. Discutăm despre această variantă în momentul faţă. Celelalte variante vom reveni la ele în funcţie dacă se va găsi sau nu susţinere parlamentară pentru această propunere şi dacă pentru premierul desemnat îşi va găsi de fapt sprijinul în Parlament", a menţionat preşedintele USR.
ALDE vrea doar un Guvern monocolor
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că parlamentarii partidului pe care îl conduce nu vor susţine decât un executiv monocolor. El a precizat că a cerut ca viitorul guvern să fie restructurat în raport cu executivul actual.
Tăriceanu a prezentat şi celelalte condiţii, reunite într-un document în 12 puncte, pentru susţinerea Cabinetului Orban la învestitură.
"Am venit pregătiţi cu un document în 12 puncte care sintetizează principalele elemente de preocupare pe care le avem. Ele reprezintă condiţiile pe care noi le punem pentru a acorda votul viitorului guvern. Câteva deja le-am menţionat în trecut: menţinerea cotei unice de impozitare, reţinerea de a da ordonanţe în domeniul Justiţiei, continuarea proiectelor majore de infrastructură care sunt în curs de derulare. Noi considerăm că trebuie să existe o continuitate a acestor proiecte pentru că altfel la fiecare schimbare de guvern vom reseta şi vom începe totul de la zero, irosim resurse financiare, timp, în detrimentul proiectelor de dezvoltare. (...) Am cerut listarea la bursă a companiei Hidroelectrica. Iată câteva din elementele pe care le-am pus astăzi pe masă. (...) Vom avea o discuţie la începutul săptămânii viitoare pentru a trage concluzia definitivă. (...) Au luat cunoştinţă de aceste condiţionalităţi, trebuie să le analizeze şi săptămâna viitoare vom putea să hotărâm", a afirmat Tăriceanu.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, joi, după discuţiile avute cu delegaţia ALDE, că în principiu nu există niciun fel de punct de vedere exprimat de formaţiunea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu care să reclame vreo problemă, subliniind că un guvern monocolor PNL este şi opţiunea liberalilor.
UDMR nu mai vrea OUG pe justiție
Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, a afirmat joi că o eventuală susţinere a unui guvern sub conducerea liberalului Ludovic Orban va fi stabilită de grupurile parlamentare UDMR, fiind necesar şi un acord scris.
El a evidenţiat că UDMR a solicitat să nu mai fie date ordonanţe de urgenţă în ceea ce priveşte legile Justiţiei, privind sistemul electoral, înainte de alegerile locale şi parlamentare din 2020, şi fără asumarea răspunderii în faţa Parlamentului.
Parlamentarii Pro România vor vota "numai ce cred că este bine"
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, joi, că premierul desemnat, Ludovic Orban, ar trebui să strângă semnături pentru noul Guvern de la partidele de dreapta, aşa cum a făcut la moţiunea de cenzură, după care, dacă mai are nevoie de alte voturi, să discute şi cu el.
El a adăugat că parlamentarii partidului pe care îl conduce vor vota "numai ce cred că este bine". Victor Ponta a menţionat că nu i-a cerut premierului desemnat niciun minister şi nici nu i s-a oferit vreunul.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, lider al liberalilor, îşi exprimă încrederea că, până la finalul negocierilor, va putea obţine susţinerea parlamentarilor Pro România pentru viitorul Guvern. "Mi s-a părut că ne-am înţeles că România are nevoie de un guvern, care să asigure stabilitate, să elaboreze Legea bugetului de stat pe anul 2020, de asemenea să rezolve marile probleme cu care se confruntă astăzi România. A fost o discuţie pozitivă..”
PMP a găsit ”deschidere” la problemele semnalate
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat miercuri, după întâlnirea cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că decizia privind votul de susţinere la învestirea noului guvern va fi luată în cadrul structurilor politice ale partidului, menţionând însă că a găsit deschidere la problemele pe care le-a ridicat în cadrul dialogului cu liderul liberal.
Întrebat dacă în cadrul discuţiilor a fost abordată şi posibilitatea intrării PMP la guvernare alături de PNL, Eugen Tomac a spus că nu.
Întrebat cum comentează faptul că preşedintele UDMR a spus că nu va susţine un guvern care să includă şi miniştri de la PMP, Tomac a mai precizat că nu a venit la discuţii cu solicitarea de a merge la guvernare.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: negocieri, USR, guvern, PNL, ludovic orban, dan barna, investitura,
Dată publicare:
18-10-2019 09:57