Orban își negociază susținerea în Parlament. Cum s-ar putea prelungi interimatul lui Dăncilă

16-10-2019 19:20

La o zi după ce a fost desemnat premier, Ludovic Orban, își negociază susținerea în Parlament. O misiune aproape imposibilă, câtă vreme cele cinci formațiuni, cu care a dat jos guvernul Dăncilă, au condiții opuse.

Liberalii se pregătesc deja ca primul cabinet să nu obțină acordul plenului. Nici dacă președintele l-ar desemna din nou pe Ludovic Orban, nu e sigur că va aduna voturile necesare. Câtă vreme este aceeași persoană, și nu o altă propunere, nu apare pericolul alegerilor anticipate pentru parlamentari. Așa că strategia social-democraților, să nu asigure cvorumul, și să tergiverseze calendarul, o poate ține interimar la Palatul Victoria pe Viorica Dăncilă chiar și câteva luni, dacă opoziția nu ajunge la un compromis.

Ludovic Orban a avut discuţii cu liderul Partidului Mişcarea Populară, care s-a angajat ca cei 18 parlamentari ai formaţiunii să îl susţină la votul de investire. Şi partidul lui Călin Popescu Tăriceanu pare că şi-ar da votul, dar ce de la ALDE au lăsat pe masă o listă de condiţii, printre care şi menţinerea secţiei speciale de investigare a magistraţilor.

Doar că voturile PMP şi ALDE nu sunt suficiente. Liberalii nu par să fi găsit modalitatea să rezolve cerinţele venite de la partenerii cu care au dat jos guvernul. USR insistă pe varianta anticipatelor, condiţionând astfel votul pentru un nou cabinet. În plus, USR le-a bătut obrazul liberalilor după ce plenul Senatului a respins proiectul lor privind alegerea primarilor în două tururi. Două treimi dintre senatorii PNL au lipsit de la şedinţă, iar cei UDMR au votat împotrivă. Şi nici partidul lui Victor Ponta nu pare dispus să susţină cabinetul Orban.

Ludovic Orban, premierul desemnat: "Eu sunt încrezător că partenerii care au susținut moţiunea vor susţine învestirea guvernului în parlament, altfel rămâne Dăncilă."

Surse politice susţin însă că, dincolo de discursul public, liberalii sunt resemnaţi pentru situaţia în care nu vor avea peste 233 de voturi la investirea guvernului Orban 1.

Astfel s-ar ajunge la situaţia în care preşedintele va trebui să facă din nou o propunere de premier, iar surse politice susţin că şeful statului ar fi gata să îl numească tot pe Ludovic Orban. Dacă se va ajunge aici, social-democraţii au avertizat deja că sunt gata să conteste la Curtea Constituţională.

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: "Dacă îl propune din nou pe dl Orban şi se prezintă a doua oară la vot şi iar pică, preşedintele nu poate declanşa procedura de dizolvare pentru că a doua propunere e a doua propunere, nu aceeaşi persoană. Dacă propune aceeași propunere de 2 sau de 5 ori nu se declasează anticipate. Ca să se dizolve parlamentul trebuie să fie respinse două propuneri successive în termen de 60 de zile."

De altfel, Constituţia nu prevede termene clare. Premierul desemnat are 10 zile ca să îşi formeze cabinetul, fără ca legea să stabilească un calendar şi pentru votul în Parlament. În tot acest timp premier interimar rămâne Viorica Dăncilă.

Cât despre scenariul anticipatelor, analiştii spun că este greu de crezut că senatorii şi deputaţii deja în funcţii vor accepta să renunţe la mandat mai devreme. Aşa că ori opoziţia ajunge la un compromis şi se adună voturile pentru un nou guvern, ori interimatul Vioricăi Dăncilă se prelungeşte.


VIDEO PROTVPLUS.RO