Iliescu: Basescu a avut o iesire cam precipitata anuntand referendum, dar nu e nicio problema

11-06-2013 20:09

Ion Iliescu

Ion Iliescu a declarat ca seful statului, Traian Basescu, a avut "o iesire cam precipitata" anuntand inceperea procedurilor privind referendumul, el aratand ca acesta s-a grabit sa influenteze dezbaterea actuala prin acest gest.

"E o iesire cam precipitata pe parcursul discutiilor antamate in legatura cu modificarile de adus Constitutiei (...) Domnul Traian Basescu s-a grabit cu aceasta interventie pentru a influenta mersul dezbaterii. Dar nu e nicio problema", a spus Iliescu.

Fostul presedinte a precizat ca Traian Basescu a devenit partizanul ideii ca Romania sa treaca unicameralism, aratand insa ca statele europene mari au toate un sistem bicameral.

"Referendumul la care face el referire ... poporul daca spune maine sa se desfiinteze Parlamentul ar vota desfiintarea Parlamentului, asta nu e un criteriu. Noi ne-am aliniat la o traditie istorica a tarii, o practica generala a Europei. Doar tarile mici nu au Parlamente bicamerale, tarile cu anumita marime au legislative bicamerale", a spus Iliescu.

El a mai aratat ca reducerea numarului de parlamentari la 300, solicitata de Traian Basescu, e o chestiune care tine de practica si de masuri preconizate.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizand insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009.

Presedintele a spus ca atitudinea Parlamentului, a majoritatii USL, privind modificarea Constitutiei, este una "care nu este compatibila cu statul de drept si care creeaza un precendent extrem de periculos, in care se refuza punerea in aplicare a vointei liber exprimate de popor".

"Din punctul meu de vedere, aceasta atitudine a majoritatii USL, care respinge punerea in aplicare a referednumului din 2009 nu are nimic de a face cu democratia si cu poporul in numele caruia Parlamentul sustine ca isi exercita mandatul", a spus Basescu.

El a precizat ca a declansat procedura unui nou referendum.

"In aceasta dupa-amiaza am declansat procedura unui nou referendum cu doua intrebari: daca romani vor Parlament unicameral si daca romanii vor Parlament cu 300 de membri", a spus Basescu.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26