Florin Iordache, despre raportul Comisiei de la Veneţia: Redactorii opiniei nu au citit ultima formă

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 16 Iulie 2018 15:01
Categorie: Politic
Florin Iordache, ministrul justitiei

Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a transmis luni că redactorii opiniei preliminare a Comisiei de la Veneţia "nu au citit ultima formă prin care a fost definită eroarea judiciară". 

El a afirmat că este de remarcat faptul că Secţia care a fost înfiinţată şi care urmează să cerceteze infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori nu este criticată în sine în raport.

Totodată, potrivit News.ro, Iordache afirmă, referitor la revocarea membrilor CSM, că modificarea a fost determinată de “o situaţie concretă ivită în ultimii ani, când judecătorii întruniţi în adunări generale au solicitat în mod expres revocarea reprezentantului lor”.

Iordache citează din paragraful 133 al opiniei preliminare a Comisiei de la Veneţia, afirmând că aceasta a lăudat „separaţia carierelor" judecătorilor de a procurorilor, prin transferarea competenţelor de numiri de la Plen la cele două secţii ale CSM.

"Noul mod de luare a deciziilor „în privinţa carierelor” va conduce la consolidarea independenţei judecătorilor, ceea ce nu este în totalitate posibil atâta vreme cât deciziile privind carierele judecătorilor sunt luate şi de procurori", a spus Comisia (par. 133)”, se arată în citatul preluat de Iordache din opinia Comisiei de la Veneţia, potrivit unui comunicat de presă.

Amintim că atât Preşedintele şi opoziţia, cât şi procurorii şi asociaţia Forumul Judecătorilor au contestat vehement aceasta modificare. O altă modificare contestată, dar laudată de Comisia de la Veneţia, a fost scoaterea Preşedintelui din procedura de numire la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie”, mai spune acesta.

"Sistemul propus, de a face din CSM actorul exclusiv în numirile la ICCJ, este o soluţie binevenită, care confirmă rolul esenţial al CSM de garant al independenţei justiţiei", a spus Comisia de la Veneţia (par. 40), afirmă preşedintele Comisiei speciale.

“Deşi nu a făcut obiectul acestui raport, Comisia de la Veneţia s-a aplecat tangenţial şi asupra protocoalelor secrete dintre SRI şi diferite instituţii/autorităţi din autoritatea judecătorească (ICCJ, Parchetul General, CSM). Comisia a lăudat introducerea unei infracţiuni specifice pentru lucrătorii serviciilor de informaţii de a racola magistraţi”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, deputatul PSD afirmă că a fost lăudată prevederea ca toate actele extrajudiciare ce influenţează procedurile judiciare să fie de interes public, amintind că membrii opoziţiei, cu precădere PNL, s-au opus acestei prevederi.

“În contextul acestor protocoale şi a interferenţei serviciilor de informaţii în justiţie, "o analiză aprofundată a normelor juridice privind controlul serviciilor de informaţii se arată a fi necesară", a spus Comisia de la Veneţia (par. 97), lucru cu care suntem de acord”, se mai arată în sursa citată.

Iordache spune că este de remarcat faptul că sunt menţionate de către Comisia de la Venţia importanţa deciziilor CCR şi obligativitatea respectării concluziilor acestora, explicând că este pentru prima dată când “o instituţie cu mare impact în dezvoltarea democraţiei pune în discuţie problema protocoalelor încheiate de SRI cu autorităţile judecătoreşti”.

Cu privire la câteva probleme punctuale, menţionate în cuprinsul Opiniei preliminare, Florin Iordache face următoarele precizări:

“În Raportul privind standardele europene referitoare la organele de urmărire penală din 3.01.2011: s-a considerat că nu există armonizare europeană cu privire la „gradul de independenţă de care ar trebui să beneficieze parchetele” (paragraf 24), dându-se exemple: Austria, Danemarca, Germania şi Olanda unde parchetele sunt subordonate Ministerului Justiţiei (paragraf 26); s-a susţinut că „şi acolo unde parchetul este o instituţie independentă poate exista un control ierarhic asupra deciziilor şi activităţilor procurorilor, alţii decât Procurorul general” (paragraf 28); numirea şi revocarea procurorului general poate aparţine preşedintelui sau Parlamentului (paragraf 35) cu asigurarea solicitării unei păreri din punct de vedere al calificării profesionale a candidaţilor din partea unor persoane relevante; motivele de revocare trebuie menţionate în mod expres în lege; alcătuirea politicilor publice în domeniul urmăririi penale aparţine Legislativului, Ministerului Justiţiei şi Guvernului, care au rol decisiv (paragraf 87.8); ordinul de modificare a opiniei unui procuror ierarhic inferior trebuie suspus controlului instanţei (paragraf 87.15)”.

Totodată, preşedintele Comisiei speciale de modificare a legilor justiţiei crede că, din modul în care au fost modificate textele aflate în vigoare, rezultă că toate observaţiile au fost respectate.

“Cu privire la numirea procurorilor de rang înalt singura modificare faţă de textul în vigoare se referă la restrângerea dreptului preşedintelui României de a refuza de mai multe ori numirea acestora. Pentru numirea lor, ca şi pentru revocare, textele prevâd obligativitatea parcurgerii unor etape, cea din faţa ministrului Justiţiei, avizul emis de Secţia de procurori ai CSM şi numirea de către preşedinte. În actualul regim constituţional Ministerul Public face parte din autorităţile judecătoreşti şi este sub autoritatea ministrului Justiţiei, astfle încât, în mod corect, propunerea făcută de ministrul Justiţiei trebuie privită cu foarte multă atenţie atât în ceea ce priveşte numirea, cât şi revocarea. De mai multe ori preşedintele României nu a ţinut cont nici de propunerea ministrului Justiţiei şi nici de avizul CSM", remarcă Iordache.

Acesta spune că şi prevederea cu privire la posibilitatea ca procurorul ierarhic superior să aprecieze asupra actelor emise de procurorii ierahic inferiori nu numai cu privire la legalitate, dar şi cu privire la netemeinicia unei soluţii, s-a prevăzut posibilitatea ca acesstă apreciere să poată fi contestată în faţa instanţei de judecată tocmai pentru a se asigura aplicarea unor dispoziţii legale corecte.

Deşi această măsură face parte din modificările aduse Codului de Procedură Penală, ea a fost considerată de redactorii opiniei ca făcând parte din cele trei legi ale justiţiei.

De asemenea, cu privire la restricţia judecătorilor şi procurorilor de a se exprima public la adresa celorlalte puteri ale statului Curtea Constituţională a statuat că în respectarea principiului care stă la baza profesiei, acela privind „obligaţia de rezervă”, precum şi a respectării prezumţiei de nevinovăţie este firesc ca în spaţiul public să nu existe posibilitatea unor dialoguri care unoeri, pot degenera;

Florin Iordache spune că cei care au redactat opinia nu au citit forma prin care a fost definită eroarea judiciară

“Se pare că, redactorii opiniei nu au citit ultima formă prin care a fost definită eroarea judiciară constând în reaua credinţă şi grava neglijenţă şi nici deciziile Curţii Constituţionale, care au stabilit, pe de o parte, că aceasta este diferenţiată de răspunderea penală şi cea disciplinară, iar, pe de altă parte, că ultima formă stabileşte cu exactitate întinderea acestora, iar înfiinţarea filtrului asigură prin intermediul inspecţiei judiciare existenţa unor elemente clare de atragere sau nu a răspunderii judecătorului sau procurorului pentru repararea pagubelor”, mai spune Iordache.

El mai spune că este de remarcat că Secţia care a fost înfiinţată şi care urmează să cerceteze infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori nu este criticată în sine, ci se recomandă doar ca din aceasta să facă parte procurori specializaţi.

Condiţiile de accedere în această secţie sunt deosebite: o vechime de 18 ani, doar în funcţia de procuror, o activitate care nu a fost sancţionată, promovarea unui examen, selecţia urmând a fi făcută de Plenul CSM deci, de judecători, procurori şi membri ai societăţii civile;

Cu privire la revocarea mebrilor CSM, Florin Iordache susţine că modificarea a fost determinată de “o situaţie concretă ivită în ultimii ani, când judecătorii întruniţi în adunări generale au solicitat în mod expres revocarea repărezentantului lor, hotărârile luate în aceste adunări generale fiind contestate instanţa respingând revocarea cu motivarea că nu există o asemenea prevedere în lege”.

În final, el explică şi că propunerea ca judecătorii şi procurorii să se poată pensiona atunci când în activitatea de judecător sau procuror au împlinit 20 de ani “a fost determinată pe de o parte, că ea a mai existat în lege, fiind introdusă în anul 2005 de fostul ministru al Justiţiei, actualul europarlamentar, Monica Macovei, şi nu s-a produs niciun fel de „haos” în sistem, iar în al doilea rând că această solicitare a venit din partea CSM, în urma discuţiilor care au avut loc la nivelul instanţelor judecătoreşti”.

Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.

Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

Florin Iordache, ministrul justitiei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Tudorel Toader se delimitează de Legile Justiţiei, în forma criticată de Comisia de la Veneţia
Tudorel Toader se delimitează de Legile Justiţiei, în forma criticată de Comisia de la Veneţia
Tăriceanu critică Comisia de la Veneția, după opinia privind Legile Justiției. ”Mă sperie”
Tăriceanu critică Comisia de la Veneția, după opinia privind Legile Justiției. ”Mă sperie”
Prima reacţie a lui Tudorel Toader, după opinia comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei
Prima reacţie a lui Tudorel Toader, după opinia comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei
Prima reacţie a lui Iohannis, după mesajul Comisiei de la Veneţia. Ce a cerut Parlamentului
Prima reacţie a lui Iohannis, după mesajul Comisiei de la Veneţia. Ce a cerut Parlamentului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ludovic Orban
Ludovic Orban, despre OUG pe Codurile Penale: ”Trebuie să fim cu ochii în patru”
Ce s-ar ascunde în spatele OUG cu privire la Codurile Penale: ”Maschează dorinţa lor”
Alte două orașe din țară vor să se alăture Alianței Vestului. ”Nu au nicio vină cei din sudul ţării”
Guvernul va înfiinţa un "Fond de investiţii locale", cu un buget de 10 miliarde de euro
Liviu Dragnea: Majoritatea la Camera Deputaţilor se va vedea la primul vot
Dăncilă se consideră jignită de Iohannis: Mi se pare o atitudine care nu trebuie să o aibă preşedintele României
Liviu Dragnea
Dragnea, atacuri la Victor Ponta și Raluca Turcan: ”bate câmpii”. Ce spune despre OUG pe Codurile Penale
Washington Post: Liviu Dragnea, unui dintre noii autocrați ai Europei. „Transformă democrația într-o unealtă de opresiune”
Tăriceanu, despre moțiunea de cenzură: ”Le lipsesc 50 de voturi”
Robu, după înfiinţarea Alianţei Vestului: Cei ce ne acuză îşi dovedesc limitele
Președintele USR: "Mâine sau poimâine probabil vom depune moţiunea de cenzură”
Turcan: Avem informaţii că stenogramele şedinţei de plen de miercurea trecută vor fi falsificate