Barna: Trebuie un parteneriat cu BOR în campania de vaccinare. Bănescu: "E bine să ne amintim că avem 18 culte religioase"

Patriarhul Daniel spune că este ”mare nevoie de rugăciune şi de ajutorare frăţească”

Vicepremierul Dan Barna a precizat că va propune prim-ministrului Florin Cîţu ca Biserica Ortodoxă să devină partener în campania de vaccinare pentru ca preoţii să transmită mesaje în acest sens, scrie News.ro. 

UPDATE 16:25 - Vasile Bănescu a reacționat, după ce vicepremierul Dan Barna și-a exprimat dorința ca BOR să devină partenerul Guvernului în campania de vaccinare anti-COVID-19.

"În legătura cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului și cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanță publică.
Dincolo de acest aspect care trebuie luat mereu și onest în considerare, vă rog să primiți următoarea precizare:

Biserica Ortodoxă Română și-a afirmat și explicitat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea & protejarea lor și a celor dragi.

Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simț, dar și din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent.

Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus", a afirmat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.


Care sunt cultele religioase din România

 

Cele 18 culte religioase din România sunt:

 

- Biserica Ortodoxă Română;


- Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara;


- Biserica Romano-Catolică;


- Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică;


- Arhiepiscopia Bisericii Armene;


- Biserica Ortodoxă de Rit Vechi din România;


- Biserica Reformată din România;


- Biserica Evanghelică C.A. din România;


- Biserica Evanghelică Lutherană din România;


- Biserica Unitariană Maghiară;


- Cultul Creștin Baptist - Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România;


- Biserica Creştină După Evanghelie din România;


- Biserica Evanghelică Română;


- Cultul Creștin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România;


- Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România;


- Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România- Cultul Mozaic;


- Cultul Musulman;


- Organizaţia Religioasă “Martorii lui Iehova”.

La Recensământul care a avut loc în 2011, 86,5% dintre persoane s-au declarat ortodocși, 4,6% romano-catolici, 3,2% reformați și 0,8% greco-catolici. Diferența până la 100% este asigurată de cei care s-au declarat de alte religii decât cele precizate mai sus.

 

Barna: Grecia, un exemplu de parteneriat al statului cu Biserica

 

El a oferit exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia, unde în urma unui astfel de demers, rata vaccinării a ajuns la 50%.

„Discutăm foarte clar şi voi propune premierului ca în şedinţa de Guvern, la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi iată că Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere şi în înţelepciunea Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR. Acest mesaj este timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat. Este una dintre măsuri”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei de luni a Biroului Politic Naţional al USR PLUS.

El a vorbit şi despre faptul că va propune coaliţiei ca la şedinţele Guvernului din săptămânile următoare să participe şi coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă.
„De asemenea, o să propunem în coaliţie şi sper să avem şi în Guvern participarea, cel puţin în următoarele săptămâni, în fiecare săptămână, a coordonatorului campaniei de vaccinare, tocmai pentru a vedea care sunt măsurile pe care le au dânşii în vedere şi în ce măsură putem noi toţi, şi de la nivel de decidenţi politici, dar şi la nivel de cetăţeni, prin mesajele pe care le vom transmite după şedinţa de Guvern pentru ca din nou campania de vaccinare să devină o realitate. Repet, e foarte confortabil să avem o viaţă liniştită şi protejată, dar pentru a se întâmpla lucrul acesta trebuie ca această campanie de vaccinare să redevină activă, să redevină funcţională în toate zonele unde cifrele sunt în scădere. Da, avem câteva mari oraşe unde lucrurile arată mai bine, dar în România profundă nu stăm deloc bine”, a explicat Barna.

Acesta a mai spus că zilele următoare va fi o întâlnire cu prefecţii, subprefecţii şi primarii USR PLUS în sensul acordării susţinerii pentru a transmite mesaje pro vaccinare.

„Am discutat în şedinţa Biroului Naţional ca mesaje ale prefecţilor către primarii din mediul rural, în această linie, de stimulare a vaccinării, cum tot aşa ca iniţiativă, vom avea în zilele următoare o întâlnire cu toţi prefecţii, subprefecţii şi primarii noştri, tocmai pentru a le acorda tot sprijinul ca în localităţile lor şi în unităţile administrativ-teritoriale să desfăşoare o campanie de vaccinare care crească aceste cifre de la nivel local”, a conchis liderul USR PLUS.

Dan Barna s-a referit din nou la posibilele restricții pentru românii care nu sunt vaccinați, precum limitarea accesului în spațiile care nu sunt esențiale, cum ar fi mall-urile.

El a spus că, în afara câtorva orașe mari, în România profundă situația vaccinării nu este deloc bună, iar dacă această campanie nu va fi acclerată, trebuie luate măsuri care să vizeze persoanele vaccinate: "Este foarte clar, uitându-ne la ce e în lume, că dacă nu ne vaccinăm vor fi necesare măsuri de prevenție pentru persoanele nevaccinate". 

Citește și...
Rareș Bogdan, în Parlamentul European: Vreți să blocăm la graniță sutele de camioane cu cereale? Nu ne obligați să jucăm dur
Rareș Bogdan, în Parlamentul European: Vreți să blocăm la graniță sutele de camioane cu cereale? Nu ne obligați să jucăm dur

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, care este și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, a criticat în termeni duri, miercuri, în Parlamentul European, intervenția eurodeputatului german Guido Reil la adresa intrării României în Schengen.    

Marcel Ciolacu, despre denunțătorul deputatului PSD Aurel Bălășoiu: ”Are anumite probleme medicale”
Marcel Ciolacu, despre denunțătorul deputatului PSD Aurel Bălășoiu: ”Are anumite probleme medicale”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că i-a cerut deputatului Aurel Bălăşoiu să-şi dea demisia de onoare din Parlament, subliniind faptul că el nu îl poate exclude din forul Legislativ.  

Marcel Ciolacu: ”Să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România, nu mai putem impozita oamenii la fel”
Marcel Ciolacu: ”Să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România, nu mai putem impozita oamenii la fel”

Liderul PSD Marcel Ciolacu s-a pronunțat, joi, pentru majorarea taxelor pe proprietate, explicând faptul că ”trebuie să înţelegem că s-a dus comunismul, a plecat din România”.

 

 

Recomandări
Sute de soldați ruși protestează, lângă Ucraina, față de „condițiile inumane”: Trăim ca animalele | VIDEO
Sute de soldați ruși protestează, lângă Ucraina, față de „condițiile inumane”: Trăim ca animalele | VIDEO

Sute de soldați ruși mobilizați recent au protestat lângă granița cu Ucraina față de condițiile inumane în care stau, lipsa armelor și relele tratamente aplicate de ofițeri.

București: Noile tramvaie Imperio ar putea ieși pe traseu în luna noiembrie. Pe ce linie vor circula | GALERIE FOTO & VIDEO
București: Noile tramvaie Imperio ar putea ieși pe traseu în luna noiembrie. Pe ce linie vor circula | GALERIE FOTO & VIDEO

Noile tramvaie Astra Imperio ar putea intra în circulaţie din luna noiembrie, pe linia 41, a anunţat, joi, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ.

LIVE TEXT | Silkeborg - FCSB, în Grupa B a Conference League. S-au marcat două goluri în 8 minute
LIVE TEXT | Silkeborg - FCSB, în Grupa B a Conference League. S-au marcat două goluri în 8 minute

Silkeborg și FCSB se vor întâlni, joi, de la 19:45, în Grupa B a Conference League. Meciul va fi transmis în direct de Pro Arena și Voyo.