Criză politică majoră în plină pandemie. Două moțiuni de cenzură, depuse împotriva lui Cîțu

×
Codul embed a fost copiat

În plină explozie a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu Sars-Cov-2, România se confruntă cu o criză politică majoră. Guvernul Cîțu pare să aibă zilele numărate, în condițiile în care va trebui să reziste în Parlament la două moțiuni de cenzură.

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor, marți, 28 septembrie
-► Cîțu, despre moțiunile de cenzură: O competiţie a celor care vor să destabilizeze România
-► USR PLUS a anunțat că va vota prima moţiune de cenzură care ajunge la vot în Parlament
-► AUR anunţă că va vota prima moţiune de cenzură care ajunge în dezbaterea Parlamentului
-► Ciolacu: Propunem un calendar strâns, joi - citirea moţiunii de cenzură a PSD şi luni - votul

Prima veste rea a venit de la Curtea Constituțională, care, marți, a admis conflictul juridic invocat de premierul Florin Cîțu (pe tema moțiunii de cenzură inițiată de USR și AUR), dar, totodată, le-a dat dreptate șefilor celor două Camere ale Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu.

În aceste condiții, moțiunea de cenzură depusă de USR și AUR își urmează cursul în Parlament.

Citește și
CCR
CCR a admis sesizarea lui Cîțu, dar îi dă dreptate lui Orban și Dragu. Moțiunea USR-AUR merge mai departe
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

A doua veste rea pentru PNL și premierul Florin Cîțu a venit de la Partidul Social Democrat, care a anunțat, de asemenea, că a depus o moțiune de cenzură, Marcel Ciolacu declarând că dorește organizarea de alegeri anticipate.

În prezent, Cîțu are nevoie de încă 70 de voturi pentru a rezista în Parlament la cele două moțiuni de cenzură.

Urmează ca, în scurt timp, conducerile celor două Camere ale Parlamentului să se reunească și să decidă calendarul de dezbatere a uneia dintre cele două moțiuni.

Cronologia evenimentelor, marți, 28 septembrie:

 

ora 16.00 Cîțu, despre moțiunile de cenzură: O competiţie a celor care vor să destabilizeze România

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a afirmat că în Parlament, unde sunt depuse două moţiuni de cenzură, este o “competiţie” a celor care vor “să destabilizeze România”.

ora 15.00 USR PLUS a anunțat că va vota prima moţiune de cenzură care ajunge la vot în Parlament

Parlamentarii USR PLUS vor vota prima moţiune de cenzură care va fi supusă votului, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Moşteanu. El a precizat că Biroul Naţional al USR PLUS a mandatat reprezentanţii partidului în Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să susţină oricare moţiune de cenzură, a USR PLUS şi AUR sau cea depusă de PSD, care ajunge vot.

ora 14.30 AUR anunţă că va vota prima moţiune de cenzură care ajunge în dezbaterea Parlamentului

Guvernul Cîțu trebuie să plece cât mai curând de la conducerea țării. Este lipsit de legitimitate și acționează în total dispreț față de prevederile Constituției. A încercat introducerea ilegală a certificatului COVID și promovează măsuri discriminatorii pe motiv sanitar. Sâmbătă pe 2 octombrie, voi merge la protestul care se organizează la Piața Universității pentru a mă opune introducerii certificatului COVID”, susține deputatul George Simion, co-președinte AUR, potrivit unui comunicat de presă.

„AUR va vota pentru debarcarea guvernului Cîțu, indiferent care moțiune de cenzură va intra prima în dezbaterea Parlamentului. Facem asta, dincolo de orice orgoliu, pentru că românii nu mai suportă această guvernare care a instituit dictatura sanitară. PSD a făcut un joc de imagine penibil pe seama întregii societăți românești. A ținut în viață în mod artificial acest guvern și a împiedicat în mod neconstituțional moțiunea inițiată de AUR. Nu vom uita blatul făcut de PSD și Klaus Iohannis”, a declarat și senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

ora 14.00 Birourile permanente reunite al celor două Camere au şedinţă, marţi, pentru a stabili calendarul dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură depuse de PSD

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au şedinţă, marţi de la ora 15.30, pentru a discuta şi stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură a PSD intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

Deputatul PNL Florin Roman, vicepreşedinte al Camerei, a afirmat că în cazul în care este constatat faptul că moţiunea PSD îndeplineşte condiţiile regulamentare de depunere, atunci va fi decis un calendar.

Referitor la continuarea procedurii parlamentare a moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, liberalul a precizat că trebuie văzută motivarea Curţii Constituţionale care a admis conflictul juridic între Guvern şi Parlament.

Urmează ca BPR să stabilează un calendar de dezbatere şi vot. Moţiunea de cenzură a USR PLUS – AUR nu poate intra astăzi în BPR, din punctul nostru de vedere. Eu vă spun ceea ce ne spune Curtea. Curtea ne spune că moţiunea USR PLUS – AUR a fost depusă neregulamentar, vă repet, suntem obligaţi să aşteptăm motivarea Curţii pentru a şti la care din cele două situaţii ne referim şi ceea ce trebuie reparat. În cazul moţiunii de cenzură a PSD, acum o studiază colegii noştri ca să vedem dacă a fost depusă în condiţii regulamentare. Dacă sunt îndeplinite condiţiile regulamentare, BPR urmează să stabilează calendarul. În cazul în care constatăm că nu este depusă în condiţii regulamentare, sigur că vom semnala acest lucru”, a explicat Florin Roman, potrivit News.ro.

 ora 13.10 Ciolacu: Propunem un calendar strâns, joi - citirea moţiunii de cenzură a PSD şi luni - votul

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că va propune în Birourile permanente reunite ale Parlamentului ca moţiunea de cenzură depusă de partidul său să fie citită joi şi votată lunea viitoare.

"Astăzi am decis şi depunem moţiunea de cenzură a PSD, aşa cum au anunţat şi colegii mei de la Parlament. După decizia CCR luată în unanimitate, singura soluţie legală este moţiunea PSD. Invit pe colegii mei de Parlament de la USR PLUS şi AUR să vină să voteze această moţiune şi propunem astăzi la Birourile permanente reunite un calendar strâns, respectiv joi citirea moţiunii PSD şi luni votul, pentru ca Guvernul Cîţu să plece cât mai repede. Nu mai are rost să intrăm în decizii şi să ne ascundem după o moţiune de cenzură, din punctul nostru de vedere şi mai ales al CCR, neconstituţională", a spus Ciolacu într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
DOCUMENT: PSD a depus o moțiune de cenzură, care va fi votată marți, 5 octombrie
DOCUMENT: PSD a depus o moțiune de cenzură, care va fi votată marți, 5 octombrie

Partidul Social Democrat a depus, marți, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, care va fi citită în plenul Parlamentului joi, 30 septembrie, și va fi votată marți, 5 octombrie.

CCR a admis sesizarea lui Cîțu, dar îi dă dreptate lui Orban și Dragu. Moțiunea USR-AUR merge mai departe
CCR a admis sesizarea lui Cîțu, dar îi dă dreptate lui Orban și Dragu. Moțiunea USR-AUR merge mai departe

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea premierului Florin Cîţu privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern, pe tema moţiunii de cenzură care a fost depusă de USR PLUS şi AUR.

Florin Cîțu caută sprijin politic în Parlament, pentru a putea rămâne șef al Guvernului
Florin Cîțu caută sprijin politic în Parlament, pentru a putea rămâne șef al Guvernului

La două zile după ce a pierdut șefia partidului liberal, Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților - nu înainte de a-și acuza unii colegi de partid și pe președintele Klaus Iohannis.

PSD, după ce premierul a fost ales preşedinte al PNL:
PSD, după ce premierul a fost ales preşedinte al PNL: "Cîţu, te aşteptăm la moţiune!"

PSD i-a transmis premierului Florin Cîţu că îl aşteaptă la moţiunea de cenzură, la scurt timp după ce acesta a fost ales în funcţia de preşedinte al PNL, informează News.ro.

Surse: Premierul Cîțu ar putea fi retras din funcție după congresul PNL, pentru a opri criza
Surse: Premierul Cîțu ar putea fi retras din funcție după congresul PNL, pentru a opri criza

Blocată de majoritatea PNL și PSD, moțiunea de cenzură este acum analizată la Curtea Constituțională. Guvernul a reclamat Parlamentul că nu a informat la timp despre depunerea documentului, iar șefii Senatului și Camerei se apără.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.