Crin Antonescu: Daca aveam articol in Statutul PNL, l-am fi dat afara pe Chiliman pentru penibil

Ultima actualizare: 31-05-2013 00:44
Crin Antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca daca ar fi existat un articol in Statutul PNL impotriva "penibilului", ar fi folosit aceasta prevedere pentru excluderea lui Andrei Chiliman.

Intrebat ce anume l-a deranjat cel mai mult la ceea ce a spus primarul Sectorului 1, Antonescu a raspuns:

"Faptul ca citea. Deci, eu daca aveam articol in Statut il dadeam afara, in cazul domnului Chiliman, dom’le, pentru penibil. Si ar trebui poate la urmatorul Congres sa introducem asta: daca esti penibil, trebuie sa fii exclus, ca faci de ras un partid, nu se poate".

El a spus ca primarul Sectorului 1 nu poate sa memoreze nici doua fraze:

"Dar nu poti sa inveti totusi doua propozitii? Ce e greu, care-s propozitiile alea? «Antonescu duce PNL la rusi si PNL a devenit sub conducerea lui Antonescu inamicul justitiei si al statului de drept». Dom’le, invata si un copil care e la gradinita, daramite un primar cu atatea voturi, de 23 de ani in PNL".

El i-a mai reprosat lui Chiliman "calomniile grosiere" spuse in ultima perioada. Antonescu a relatat faptul ca primarul Sectorului 1 a citit inclusiv in Delegatia Permanenta a PNL un "foarte lung text".

"A fost citit partidului, nici in cadrul dezbaterilor care au urmat nu s-a putut produce liber domnul Chiliman", a mai spus Antonescu.

Delegatia Permanenta a PNL, reunita la sala I.I.C. Bratianu din Parlament, a decis luni excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, dupa ce actualul edil a activat timp de 24 de ani in PNL, motivul sanctiunii fiind savarsirea unor "abateri grave de la disciplina partidului".

Propunerea de excludere a primarului Andrei Chiliman si a deputatului Diana Tusa, inaintata de BPN Delegatiei Permanente a PNL, a fost aprobata cu majoritate de voturi, au declarat pentru Mediafax surse din PNL.

Conform surselor citate, pentru excluderea lui Chiliman din PNL au votat 139 de membri ai Delegatiei Permanente, doar 8 votand impotriva.

Antonescu: A fost greseala mea ca nu am sustinut excluderea lui Chiliman mai devreme, mi-o asum

De asemenea, presedintele PNL Crin Antonescu a mai declarat, luni, la finalul Delegatiei Permanente a partidului, ca este vina sa faptul ca nu a sustinut mai devreme excluderea primarului Andrei Chiliman, iar acesta a reusit ca aduca deservicii partidului si sa actioneze impotriva PNL.

In ceea ce priveste cei 23 de ani vechime ai lui Chiliman in PNL, el a afirmat ca sunt multi dintre liderii PNL care au aceeasi vechime in partid.

"Suntem multi de 23 de ani. Sigur ca nu-i placut, dar nu-i placut nu acum, iar eu mi-am asumat in fata colegilor si imi asum si in fata sustinatorilor si membrilor PNL vinovatia de a nu fi dat afara acesti oameni imediat ce au inceput sa faca ce au facut. Este vina mea, am tinut si tin foarte mult la libertatea de exprimare, la libertatea de atac, la liberatatea de critica ... Nu, am gresit. Ei au adus deservicii acestui partid improscat in vadita intelegere cu dusmanii politici ai acestui partid. Trebuia sa propun aceste masuri mai devreme, nu am facut-o", a sustinut Antonescu.

El a mentionat ca la alegerile parlamentare a sustinut candidatura Dianei Tusa, pentru ca apreciat tineretea si activitatea ei in PNL.

Presedintele PNL a afirmat ca inclusiv dupa lansarea Initiativei Romania Liberala cei exclusi au fost avertizati si rugati sa ramana in partid, dar sa nu intre intr-o "alta combinatie politica".

Antonescu fost intrebat ce i s-a reprosat lui Chiliman in momentul in care a fost sustinuta propunerea de excludere din partid.

"De mai bine de un an de zile, domnul Chiliman nu e vorba ca a criticat in public - asta la noi e ceva ingaduit si permis, spre deosebire de alte partide unde ati vazut cum altii reactioneaza la critici, si au dreptate - la noi este o cutuma chiar antistatutara sa spunem asa in sensul in care criticile cu voce tare au existat totdeauna. Le-am facut si eu la randul meu, cand nu eram presedinte al partidului. Criticile sunt una, calomniile sunt altceva. Afirmatiile absolut inacceptabile nicaieri in lumea asta despre un partid...au fost tolerate (...) S-au putut manifesta in fel si chip. Sigur, nu-i excludea nimeni, tipau si dansii si propaganda ce dictatura e in PNL, desi nimeni nu a vazut vreodata in vreun partid din Romania asa ceva, totusi noi eram ca si cum in fiecare zi i-am fi exclus, ceea ce ar fi trebuit sa facem", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a afirmat ca ar fi crezut ca dupa Congresul PNL lucrurile se vor lamuri, iar primarul Sectorului 1 va respecta deciziile celui mai larg for al partidului.

"In momentul in care s-a constituit, la vedere, public, o alta structura - indiferent ca ea se califica drept ONG sau altceva, dar in programul careia, in declaratiile publice de la nastere este atacat direct PNL si care intre reprezentantii sai dupa aceea intre care domnul Chiliman si doamna Diana Tusa incep discutii tot la vedere cu alte partide, si nu doar alte partide, ci partide cu care ne aflam in sens politic in regim de adversitate. In momentul acela lucrurile nu mai pot continua in felul acesta si, daca dansii nu au facut ceea ce e normal sa faca cineva care isi califica in felul acesta propriul partid si propriul presedinte de partid, adica sa demisioneze - ceea ce e o libertate inca garantata in aceasta tara - atunci a trebuit noi ca partid sa facem gestul igienic de a ne separa", a precizat Antonescu.

Liderul PNL a amintit faptul ca exista un precedent in ceea ce priveste excluderile, respectiv momentul 2006 cand au fost exclusi doi fosti presedinti, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, pentru faptul ca "lucrau fatis la distrugerea partidului".

Delegatia Permanenta a PNL, reunita la sala I.I.C. Bratianu din Parlament, a decis luni excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, dupa ce actualul edil a activat timp de 24 de ani in PNL, motivul sanctiunii fiind savarsirea unor "abateri grave de la disciplina partidului".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO