Cine este Nicolae Ciucă, desemnat premier interimar după demisia lui Orban

Nicolae Ciucă
Agerpres

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat luni seară pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, premier interimar, după ce Ludovic Orban și-a depus mandatul.

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că îşi depune mandatul de prim-ministru, la un an și o lună de la învestirea în funcție, după ce Partidul Național Liberal a fost devansat de Partidul Social Democrat la alegerile parlamentare de duminică.

În locul său, Nicolae Ciucă a fost numit premier interimar, cel care de la 4 noiembrie 2019 ocupa funcția de ministru în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Cine este Nicolae Ciucă

 

Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A absolvit Liceul Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" de la Sibiu în 1988.

Citește și
Nicolae Ciucă
Mesajul șefului MApN, cu ocazia Zilei Naționale: "Depăşim împreună orice obstacol!"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

După absolvirea şcolii militare, a fost repartizat comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat, iar în perioada 1989-1992 a fost comandant pluton cercetare şi instrucţie, la Batalionul 121 Cercetare. În anul 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare. În perioada 1992-1993 a fost ofiţer de stat major în biroul operaţii, la acelaşi batalion, transmite Agerpres.

A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea arme întrunite, în perioada 1993-1995, iar după absolvire a fost numit ofiţer de stat major la biroul operaţii şi pregătire pentru luptă al Brigăzii 2 Mecanizată.

În perioada 1996-1997 a participat la misiunea UNAVEM III, Angola, ca ofiţer de stat major. În anul 1997 a urmat Cursul de stat major tip brigadă.

Între 1998-2001 a fost şef de stat major la Batalionul 26 Infanterie. În această perioadă a absolvit Cursul de instructori pentru menţinerea păcii (Turcia), în anul 1999, Cursul PSO (operaţii în sprijinul păcii) şi Cursul de limba engleză în anul 2000, iar în anul 2001, Cursul JOINT şi operaţii multinaţionale. În anul 2000 a participat la exerciţiul multinaţional "Blue Danube 2000", încadrând funcţia de comandant al Componentei Terestre) şi la exerciţiul "Dinamyc Response" în Kosovo, încadrând funcţia de şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie - rezerva strategică SACEUR.

Între anii 2001 şi 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), şi Antica Babilonia, Irak (2004). În anul 2001 a participat la exerciţiul multinaţional "Dinamyc Response" în Bosnia şi Herţegovina, încadrând funcţia de comandant al Batalionului 26 Infanterie - rezerva strategică SACEUR, iar în anul 2003, la exerciţiul ISAF, a fost conducătorul/directorul exerciţiului (OCE/EXDIR).

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida - SUA. În perioada 2004-2006 a fost şeful operaţiilor la Brigada 2 Infanterie, iar în perioada 2006-2007, împuternicit şef de stat major al aceleiaşi brigăzi.

În anul 2005 a urmat Cursul de limba engleză - terminologie NATO, York University, iar în anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut Masterul în Studii Strategice.

În perioada 2007-2009 a îndeplinit funcţia de locţiitor al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, iar în perioada 2009-2011, comandant al brigăzii. În anul 2010 a participat la exerciţiul Eurasian Star (NRDC-Turcia), comandant de brigadă.

General de brigadă din 2010

 

La 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă, iar din ianuarie 2011 a fost numit comandantul Diviziei 2 Infanterie. În anul 2012 a absolvit cursul postuniversitar "Securitate şi bună guvernare" la Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.

La 9 mai 2013 a fost înaintat la gradul de general-maior.

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu Ordinul Naţional "Pentru Merit", în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional "Pentru Merit" în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, XXV, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare, Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii, - Emblema de Onoare a Statului Major General.

La 15 octombrie 2014, generalul-maior Nicolae Ciucă a fost înlocuit la comanda Statului Major al Forţelor Terestre cu generalul-maior Dumitru Scarlat, preluând, cu aceeaşi dată, funcţia de locţiitor al şefului Statului Major General.

General-locotenentul cu trei stele Nicolae-Ionel Ciucă a fost numit în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

În iulie 2019, şeful Statului Major al Apărării a fost distins cu Ordinul Naţional al Meritului în grad de Comandor de către ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis. Ceremonia a avut loc marţi, reşedinţa Ambasadei Franţei.

Potrivit unei declarații de avere ce a fost publicată în aprilie, Ciucă deține 50% dintr-o casă în comuna Balotești, 50% dintr-un teren intravilan de 2.829 mp în comuna Pielești, 50% dintr-un teren intravilan de 598 mp în comuna Balotești și o Toyota Corolla fabricată în 2006.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ludovic Orban a anunțat că demisionează din funcția de premier. Nicolae Ciucă va fi interimar
Ludovic Orban a anunțat că demisionează din funcția de premier. Nicolae Ciucă va fi interimar

Ludovic Orban a anunțat luni seară că va renunța la funcția de premier, după ce a purtat discuții cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. „Decizia are un obiectiv precis: demararea negocierilor pentru un nou guvern”, a explicat el.

Mesajul șefului MApN, cu ocazia Zilei Naționale:
Mesajul șefului MApN, cu ocazia Zilei Naționale: "Depăşim împreună orice obstacol!"

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României, în care arată că această sărbătoare ne obligă pe toţi să privim responsabil la ceea ce facem pentru ţară.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a intrat în izolare. Cu cine s-a întâlnit
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a intrat în izolare. Cu cine s-a întâlnit

Şi ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, va intra preventiv în izolare, deşi testul pe care l-a făcut joi a ieşit negativ.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.