Scandal în coaliția de guvernare. Premierul Tudose amenință cu demisia dacă PSD se opune remanierii

×
Codul embed a fost copiat

Este din nou scandal în interiorul coaliţiei guvernamentale, la nici 4 luni de la înscăunarea lui Mihai Tudose ca premier.

Şeful guvernului le-a transmis colegilor, dar mai ales lui Liviu Dragnea, că este gata să demisioneze, dacă PSD se opune remanierii miniştrilor cu probleme penale. Tudose s-a convins că prezenţa în Executiv a lui Sevil Shhaideh şi a Rovanei Plumb, ambele vizate de procurori în ''Dosarul Belina'', aduce prejudicii de imagine şi propune înlocuirea lor. Aşa că i-a cerut lui Liviu Dragnea o întâlnire "bărbătească",  iar după mai bine de două ore de discuţii tensionate au amânat decizia pentru joi.

Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT

ora 16.10 Președintele PSD Liviu Dragnea face declarații de presă, după ședința din PSD:

Am avut o întâlnire bună și necesară. Au fost prezentate măsuri. Bineînțeles că a fost o discuție nestatutară, toate acestea vor fi decise în Comitetul Executiv.

Citește și
mihai tudose
Tudose: Va fi o mică remaniere guvernamentală. Cel puțin 5 miniștri vor părăsi cabinetul
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Am discutat și despre proiectul de buget și celelalte măsuri financiare. Din punctul meu de vedere este un buget bun”.

Premierul Mihai Tudose:Am aceeași părere. A fost o discuţie lungă, s-a stabilit ca decizia finală să fie luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD. S-a hotărât ca decizia finală să fie luată în CEx, joi am înţeles că îl facem, pe următoarele direcţii: raporturile dintre Guvern şi partid, plecând de la premisa că Guvernul este unul politic, dar la nivelul de implicare a anumitor structuri din partid pe activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate. Am stabilit împreună zona de remaniere, remaniabilii. Nu o să vă facem fericiți acum, ci după CEX.

Discuția cu domnul președinte Klaus Iohannis a fost să-l întreb dacă este dispus ...sau săptămâna asta dacă este pentru a semna actele. Doi, pentru a informa despre ce s-a întâmplat la Varna.”

ora 15.40 Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan susţine că Liviu Dragnea se comportă ca ”o văduvă neagră”, care ”se îndrăgosteşte de fiecare premier, apoi îi omoară”. DETALII aici.

ora 15.00 Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii iau în calcul inițierea unei moțiuni de cenzură în cazul în care premierul Mihai Tudose nu îi va demite din Guvern pe miniștrii cu probleme penale

ora 14.30 Prim-vicepreşedintele PSD Niculae Bădălău a declarat după şedinţa PSD că va exista o remaniere, pentru că premierul Mihai Tudose este supărat că în unele ministere lucrurile nu merg.

El a negat că premierul Mihai Tudose, despre care a spus că este unul dintre cei mai buni premieri, şi-ar fi anunţat demisia în partid. "Domnul premier este un om matur, înţelept, care ştie ce înseamnă guvernarea unei ţări. (...) Este un om extrem de serios şi un om foarte bun, unul dintre premierii cei mai buni pe care i-a avut România", a declarat Bădălău.

El a precizat că va exista o remaniere şi este normal ca premierul să vină cu "soluţii de împrospătare" acolo unde consideră că "miniştrii nu se mişcă bine".

ora 13.30 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, la sosirea la sediul partidului, unde urmează să aibă loc o şedinţă informală, că nu se poate vorbi despre o criză şi că a convocat pentru joi la ora 17.00 Comitetul Executiv Naţional, pentru că deciziile se iau în acest for.

Întrebat despre faptul că premierul Mihai Tudose a mers la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea a spus că i se pare o întâlnire normală.

El a reafirmat că deciziile se iau în forurile de conducere al partidului şi în coaliţia de guvernământ. De asemenea, liderul PSD a negat că s-ar afla în spatele sondajului care indica scăderea încrederii în Guvern.

ora 13.05 Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale Mădălina Dobrovolschi a confirmat informațiile potrivit cărora premierul Mihai Tudose s-ar afla la Palatul Cotroceni, pentru o discuție cu președintele Klaus Iohannis.

E o normalitate să existe astfel de întâlniri, pot să confirm, dar nu pot să dau detalii.” - a precizat Dobrovolshi.

ora 13.00 Deputatul ALDE Varujan Vosganian: ”Orice remaniere trebuie făcută prin consultarea coaliției de guvernare.”

ora 12.58 Conform unor surse politice, premierul Mihai Tudose a scria deja propunerile de remaniere pentru miniștri, care vor fi trimise președintelui Klaus Iohannis după ședința de la PSD.

ora 12.50 Surse politice au declarat pentru Știrile ProTv că premierul Mihai Tudose se află la Palatul Cotroceni.

ora 11.00 Surse politice susțin ca liderii Dragnea și Tăriceanu resping remanierea miniștrilor cu probleme penale, motivând că există deja decizii în forurile de conducere PSD și ALDE pentru susținerea acestora.

ora 10.00 În această dimineață Dragnea a discutat în biroul său parlamentar cu secretarul general al PSD Marian Neacșu, și cu Daniel Chițoiu de la ALDE.

Tensiuni în Partidul Social Democrat. Ce se va întâmpla cu Guvernul Tudose

Premierul Mihai Tudose nu vrea să cedeze niciun pas.

El spune că ori pleacă miniștrii cu probleme penale din Guvern ori pleacă el, adică își dă demisia din fruntea Executivului.

Însă, din punctul de vedere al lui Liviu Dragnea, marea problemă a acestei remanieri este că Partidul Social Democrat a dat un vot în ceea ce privește susținerea lui Sevil Shhaideh și a Rovanei Plumb în urmă cu două săptămâni.

Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni seara, că o remaniere guvernamentală va avea loc în această săptămână, precizând că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului.

Cei trei membri ai Cabinetului Tudose vizaţi de dosare penale sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Alte nume vehiculate sunt cel al ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, dar şi cel al ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer.

Liderii social-democraţi care s-au întâlnit luni la Guvern cu premierul Tudose au fost preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, vicepremierul Marcel Ciolacu, liderul PSD Olt, Paul Stănescu şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

Cei patru i-au cerut lui Mihai Tudose să nu demisioneze de la şefia Guvernului, au mai spus sursele citate.

Întrebat despre un sondaj care arăta că PSD ar sta în continuare bine în preferinţele românilor, însă Guvernul ar fi perceput prost, premierul Mihai Tudose a spus luni seara că, presupunând că este adevărat, şi pleacă de la premisa că este adevărat, ori el este cel vinovat, ori sunt probleme în guvern, precum cea legată de miniştrii cu probleme penale.

"Nu iese nimeni la pensie din această funcţie şi prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile. La un moment dat trebuie să pleci. Aţi pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ceea ce am vorbit cu ceilalţi, dacă nu ai mâncat nişte copii dimineaţă, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 la 20 la sută. (...) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o - în regulă, trecem peste.

Dar şi presupunând că de aici a apărut şi problema cu demisia, presupunând că e adevărat (...), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toţi", a spus premierul.

El a mai spus că nu se poate guverna cu forţa, "împotriva a ceea ce vrea poporul român".

"De aici pleacă nemulţumirea mea şi-atunci, dacă lucrurile stau aşa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt nişte lucruri în guvern care justifică aceste cifre - prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniştri sau lipsa de rezultate. Săptămâna asta voi lua nişte decizii. Dure, dar necesare", a afirmat Tudose.

Întrebat dacă se referă la remanierea celor trei miniştri cu probleme penale, premierul a confirmat: "Da, la asta mă refeream".

"Sunt trei miniştri cu probleme penale care creeză probleme şi la nivel de percepţie publică, şi la nivel de Comisie Europeană", a spus premierul Tudose.

FOTO: Doi dintre miniștrii cu probleme penale, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb

Întrebat dacă i s-a sugerat din partea Comisiei Europene că este o problemă prezenţa în Guvern a celor trei miniştrii cu probleme penale, Tudose a răspuns: "Când cineva spune clar un lucru, nu este sugestie".

Premierul a mai spus că remanierea guvernamentală va viza alţi cel puţin doi miniştri.

"Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (miniştri - n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi unele dintre situaţii şi la nivel de Comisie Europeană", a precizat el.

El a subliniat că remanierea guvernamentală va avea loc în acestă săptămână, precizând că situaţia din ultimele zile a grăbit decizia sa.

Întrebat dacă a găsit înlocuitori pentru miniştrii vizaţi, Tudose a spus că are a găsit "nişte soluţii bune".

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Tudose susține că relația cu Dragnea are unele „derapaje”. Șeful PSD îl contrazice
Tudose susține că relația cu Dragnea are unele „derapaje”. Șeful PSD îl contrazice

Premierul Mihai Tudose a afirmat, luni, că situația de la nivelul Executivului seamnă „un pic” cu cea a Cabinetului Grindeanu. Pe de altă parte, șeful PSD susține că nu există niciun conflict cu actualul șef de Guvern.

Tudose: Va fi o mică remaniere guvernamentală. Cel puțin 5 miniștri vor părăsi cabinetul
Tudose: Va fi o mică remaniere guvernamentală. Cel puțin 5 miniștri vor părăsi cabinetul

Premierul Mihai Tudose a anunţat că o remaniere guvernamentală va avea loc în această săptămână, precizând că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.