Boc cere Guvernului retragerea proiectului de lege despre Rosia Montana intrucat e neconstitutional

04-09-2013 14:00

Emil Boc

Fostul premier Emil Boc cere Guvernului retragerea proiectului de lege privind Rosia Montana pe motiv ca este neconstitutional.

Emil Boc a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca proiectul de lege privind Rosia Montana este neconstitutional din punctul de vedere al regimului exproprierilor.

"Eu cred ca, in acest moment, proiectul ar trebui sa fie retras de catre Guvern din doua motive. in primul rand, el este neconstitutional pentru ca se confera unei companii private atributii de utilitate publica, ce trebuie sa apartina numai Guvernului sau autoritatilor publice. Pana la urma, compania care exploateaza este o companie privata si nu poate sa faca exproprieri in numele statului. Oricum, acolo statul are o participatie minoritara. Din punctul de vedere al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstitutional.

Pe de alta parte, este neconstitutional si daca ne gandim la cazul Rompetrol. Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un proiect de lege cu o tema aproape similara ca idee, in sensul ca o asemenea competenta tine de Guvern si nu de Parlament, iar CC in cazul Rompetrol a spus ca trebuie sa rezolve Guvernul, nu Parlamentul, o asemenea problema, in consecinta proiectul, fiind neconstitutional, a trebuit sa fie retras de catre Guvern", a spus Boc.

Potrivit acestuia, pe procedura se poate retrage proiectul, in conditiile in care, pana la inscrierea pe ordinea de zi, initiatorul poate retrage un proiect de la Parlament.

Intrebat daca s-ar impune un referendum pe subiectul Rosia Montana, Emil Boc a spus ca o consultare publica nu ar trebui sa fie exclusa.

"Se va decide oportunitatea lui si momentul. In democratie, suveranitatea apartine poporului, cum spune Constitutia, care o exercita prin organele sale reprezentative si prin referendum. Fiind o tema importanta nu ar trebui exclus nici referendumul, la un moment dat, din ecuatie", a subliniat fostul premier.

Intrebat ulterior despre prezenta sotiei sale, Oana, la actiunile de protest de la Cluj-Napoca fata de proiectul minier de la Rosia Montana, Boc a spus ca aceasta nu i-a cerut voie sa participe, iar el nu i-a dat nicio recomandare.

"Sotia mea a avut aceeasi pozitie dintotdeauna si ii respect libertatea de opinie. Si eu am vazut ca este la miting, de la televizor", a spus Boc.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, marti seara, la Cluj-Napoca, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, printre protestatari numarandu-se si sotia fostului premier Emil Boc, aflata pentru a doua oara la miting, dupa participarea de duminica.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26