Basescu: Problema romilor se rezolva printr-o politica europeana; nu intr-o zi, punandu-i in avion

Ultima actualizare: 05-11-2012 21:34
Traian Basescu

Presedintele Basescu a declarat ca va discuta vineri, la Bruxelles, cu comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane Reding, despre teoria privind solutia europeana pentru problema romilor. 

"Nu voi ezita sa abordez in discutiile cu doamna Reding, care de altfel a si facut o propunere, problema minoritatii roma. Doamna Reding a facut o propunere pentru crearea unui grup de state interesate care sa incerce sa degaje solutii la nivel european, teoria noastra veche de acum vreo patru ani, cand aceasta problema devenise iarasi stringenta, dar de data aceasta in Italia, si anume sa avem o proiectie a rezolvarii problemei minoritatii rome la nivel european; revine pe agenda", a declarat Basescu.

El a aratat ca, daca in urma cu patru ani propunerea venita de la Bucuresti nu s-a finalizat cu o politica europeana pentru minoritatea roma, de data aceasta ar putea avea sanse de reusita deoarece initiativa vine si de la comisarul european si guvernul Frantei.

Basescu a evidentiat ca problema romilor din Europa nu se va rezolva peste noapte sau "punandu-i in avion", ci prin educatie in primul rand, precum si alte sanse de integrare sociala. "Problema romilor nu se va rezolva nici intr-o zi, nici in doua zile, nici punandu-i in avion. Problema romilor se va rezolva prin educatie si, oriunde s-ar afla, trebuie sa aiba sansa la educatie in primul rand; sigur, si multe altele, dar educatia este fundamentala", a mai spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu le-a spus, miercuri, ministrilor francezi de Interne si Afaceri Europene, Manuel Valls si Bernard Cazeneuve, veniti in vizita in Romania, ca Bucurestiul nu poate accepta formulari de genul "Romania e responsabila de alungarea populatiei de etnie roma", Basescu precizand: "Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei".

"In problema romilor va asigur ca suntem deschisi la o totala colaborare, inclusiv la retrimiterea de politisti in Franta, insa nu putem accepta formulari de genulul «Romania este reponsabila de alungarea populatiei de etnie roma, care se vede nevoita sa se refugieze in Franta». Vreau sa stiti ca Romania nu isi alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei", a subliniat Basescu.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat joi, intr-o conferinta de presa la Campia Turzii, judetul Cluj, ca autoritatile franceze nu "stigmatizeaza" nici romii si nici Romania si a subliniat ca Franta va continua atat implementarea unor politici de integrare a romilor, cat si pe cele de expulzare a acestora.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO