Avocatul Poporului, Renate Weber, demisă cu scandal în Parlament: ”Și eu ce fac acum?”. Cine ar putea să-i ia locul
A fost scandal în ședința de miercuri a Comisiilor juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, unde s-a votat cererea de revocare din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber.
Într-o ședință care s-a terminat cu huiduieli și injurii, parlamentarii puterii au revocat-o pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.
Liberalii i-au reproșat că și-a depășit competențele și că a încălcat Constituția, în timp ce social democrații i-au acuzat că își doresc un avocat nou, care să nu mai atace ordonanțele guvernului. PSD va sesiza Curtea Constituțională.
Parlamentarii PSD și AUR au acuzat coaliția majoritară PNL, USR și UDMR că încalcă regulamentul parlamentar și chiar legea, în această ședință.
Deputatul PSD Nicuşor Halici a explicat că şedinţa Comisiilor nu a fost convocată regulamentar, parlamentarii neprimind documentele necesare şi nefiind în măsură să îşi formuleze un punct de vedere obiectiv. El a solicitat amânarea şedinţei Comisiilor juridice.
Șoșoacă: ”Să nu-mi întrerupeți recitarea din Eminescu pe care v-o dedic”
Cu un scurt moment de aplauze, coaliția PNL-USR-UDMR a bifat unul dintre puținele obiective propuse și realizate - revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, a dispus distribuirea solicitării PNL, USR PLUS şi UDMR şi a decis suspendarea şedinţei pentru 10 minute, timp necesar documentării.
Şedinţa a fost reluată pentru jumătate de oră, în care au fost invocate motive procedurale.
Nicuşor Halici a menţionat că prin această şedinţă se acordă Parlamentului un rol neconstituţional, acela de a fi "instanţă de judecată" şi de a constata "că un Avocat al Poporului a încălcat legea", motiv pentru care a solicitat din nou amânarea şedinţei pentru a reanaliza argumentele invocate în cererea de revocare.
Titus Corlățean, senator PSD: "Ați reușit să reînviați la o manieră concretă și șocantă practici cu iz stalinist de anii 50".
”Diana Șoșoacă, senator neafiliat: Să nu-mi întrerupeți recitarea din Eminescu pe care v-o dedic. Unde ești tu Țepeș Doamne... (i se taie microfonul, continuă să țipe- n.red.).
Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților: Plenul Parlamentului a decis revocarea pentru motive care țin de încălcarea Constituției și a legilor țării.
Diana Șoșoacă: Trădătorilor!".
Aleșii puterii i-au reproșat lui Renate Weber că și-a depășit competențele legale și că nu a transmis un raport despre problemele în anchetarea crimelor de la Caracal, dar și despre abuzurile sexuale comise asupra copiilor.
Renata Weber: ”Io chiar o să mă duc acasă”
Cei de la PSD și AUR i-au luat apărarea și au încercat să împiedice votul și în Comisia juridică, de unde a plecat decizia privind revocarea.
"Asta e fața dictaturii instituită de PNL- PSD în Parlamentul României. Dictatorilor!".
Georgel Badiu, deputat AUR: "Fasciștilor! Am scăpat de Ceaușescu și am dat de alții mai răi".
”Renate Weber: Doamnă, eu ce fac acum? Mă întorc la birou sau ce fac".
Renate Weber a rămas cu mâna ridicată, cerând să le vorbească iar aleșilor.
Renate Weber, Avocatul Poporului revocat: "Io chiar o să mă duc acasă, o să mă privesc în oglindă și cred că am funcționat cu demnitate în această funcție".
Pentru postul rămas liber este vehiculat numele lui Gyula Fabian, un fost procuror cu o experiență de 20 de ani în domeniu. Propunerea va veni din partea UDMR și trebuie să fie agreată în coaliția de guvernare.
Scandal între PSD și PNL
"Dacă astăzi vreţi ca Parlamentul României să devină o instanţă de judecată, cred că este unul dintre cele mai periculoase precedente pe care le puteţi crea. Noi nu putem nici în cadrul comisiilor comune, nici a plenului reunit să ne substituim unei alte puteri a statului", a spus Halici, potrivit Agerpres.
Scântei a respins acuzaţia deputatului PSD şi a spus că în cazul dezbaterii cererii de revocare a Avocatul Poporului Renate Weber, Legislativul îşi exercită prerogativele de control parlamentar.
Ulterior, şedinţa a fost suspendată din nou pentru a le permite deputaţilor din comisie să participe la sesiunea de vot final a plenului Camerei Deputaţilor.
În final, ședința s-a încheiat cu țipete și strigăte:
Deputat PSD Nicușor Halici: ”Nu, nu, nu, doamna președinte. Doamna președinte, pe procedură. De abia s-au încheiat ... Doamna președinte?
Senator PNL Iuliana Scântei: ”.. intrăm în procedură de vot”.
Deputat PSD Nicușor Halici: ”Nu suntem în nicio procedură de vot, pentru că ați sistat .. Ați ..
Senator PNL Iuliana Scântei: ”Supunem votului raportul cu propunerea de revocare pentru plenul Senatului. Sigur că da .. Rog voturile comisiei juridice la Senat. Voturi pentru raportul de revocare a Avocatului Poporului. Rog voturile la Senat.”
Deputat PSD Nicușor Halici: ”Nu suntem în procedură de vot, doamnă.”
Senator PNL Iuliana Scântei: ”Rog secretarii să numere voturile pentru comisia juridică de la Senat pentru raportul de revocare a Avocatului Poporului, care să fie înaintat ...”
Deputat PSD Nicușor Halici: ”Dezbateri genmerale! Doamnă!”
Senator PNL Iuliana Scântei: ”Vă rog, voturile la Senat!”
Deputat PSD Nicușor Halici: ”Călcați legea în picoare, doamnă”.
Senator PNL Iuliana Scântei: ”7 voturi pentru raportul de revocare.”
Deputat PSD Nicușor Halici: ”Doamnă, deci vrem dezbateri generale. Mai țineți minte ..(se întrerupe microfonul, n. red.) Nu ne mai închideți microfoanele.”
Senator PNL Iuliana Scântei: ” ... voturi împotrivă, dacă sunt. nu sunt voturi împotrivă la Senat, pentru revocare?”
Parlamentarii din opoziție încep să vocifereze și mai tare: ”Rușine! Să nu lăsați senatori și deputați să pună întrebări?”
Deputat AUR Georgel Badiu: ”Asta este fața dictaturii instituită de PNL-USR în Parlamentul României. Să vă fie rușine! Fără dezbateri, fără nimic? Ce înseamnă asta? vă bateți joc de Parlamentul României. Dictatorilor! Fasciștilor!”
Astfel, Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat raport de admitere, cu majoritate de voturi, solicitării PNL, USR PLUS şi UDMR pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber.
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, a menţionat că au fost înregistrate 23 de voturi în favoarea solicitării de revocare, parlamentarii PSD şi AUR neparticipând la vot.
Acest raport a ajuns în plenul celor două camere ale Parlamentului, unde s-au înregistrat 247 de voturi "pentru", 32 'împotrivă', iar un parlamentar nu a votat.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: scandal, renate weber, Parlament,
Dată publicare:
16-06-2021 20:40