„Tragem un semnal de alarmă”. Ce se află în părul senatorilor francezi, potrivit unui studiu

păr
Getty

Ce se află în părul senatorilor francezi? Mercur, pesticide, plastifianţi, dar şi „pământuri rare”, metale utilizate în smartphone-uri şi alte obiecte high-tech, relevă o analiză efectuată în rândul a 26 de aleşi socialişti.

În iulie 2022, aceştia au oferit câte o şuviţă de păr laboratorului privat şi independent tocSeek, care a realizat o analiză asupra a 1.800 de poluanţi organici şi 49 de metale. Rezultatele au fost făcute publice marţi, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Tragem un semnal de alarmă”, a comentat pentru AFP senatoarea Angele Préville, care a iniţiat acest studiu. „Dacă e în părul nostru, înseamnă că suntem contaminaţi”, a adăugat aleasa, foarte dedicată mediului, în special luptei împotriva poluării cu plastic.

Analizele au relevat prezenţa „pământurilor rare” (lantanide) în cazul a 93% dintre senatori, un procent superior comparativ cu cel în cazul grupului de control folosit de laborator.

Pământurile rare” sunt metale şi compuşi metalici utilizaţi la fabricarea obiectelor de înaltă tehnologie care ne-au invadat viaţa de zi cu zi: cipuri de smartphone, ecrane de laptop, baterii de maşini electrice şi hibride, LED-uri şi altele.

Citește și
adv
(P) Un singur aparat, coafuri infinite cu ondulatorul de păr
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Această prevalenţă mai mare comparativ cu populaţia generală poate fi explicată, potrivit tocSeek, prin utilizarea semnificativă şi regulată de către aleşi a instrumentelor de comunicare.

Deloc surprinzător, notează AFP, mercurul, acest metal greu prezent în special în plombele de amalgam sau în unii peşti, s-a regăsit în toate probele testate de la senatori. De asemenea, toate sunt „contaminate” cu cel puţin un pesticid. Au fost identificate 45 de produse diferite (erbicide, fungicide, insecticide), inclusiv un pesticid interzis în Europa din 2008, carbofuranul.

În cele din urmă, plastifiantul dioctil ftalat (DNOP) a fost detectat la 69% dintre aleşii participanţi la studiu. Plastifianţii oferă flexibilitate materialelor plastice.

Cel mai angajat ales în lupta cu poluarea, Angele Préville, este totodată persoana cu cei mai puţini poluanţi.

Modul nostru de viaţă are un cuvânt de spus asupra calităţii sănătăţii, asta este clar”, a declarat preşedintele grupului socialist Patrick Kanner, unul dintre senatorii testaţi.

Când sunt la Paris, dimineaţa, la prânz şi seara mănânc afară şi nu controlez ce consum”, a mărturisit senatorul, în al cărui păr a fost depistată o combinaţie de „pământuri rare”, mercur, pesticide, ftalaţi - substanţe chimice utilizate în industria maselor plastice - şi parabeni - un conservant folosit în principal în cosmetică.

„Boli noi”

Pentru Matthieu Davoli, cofondator al grupului tocSeek, cu excepţia „pământurilor rare”, rezultatele „sunt în concordanţă cu ceea ce vedem de obicei” la populaţie. Aceasta arată o expunere „repetată şi regulată” la poluanţii prezenţi în alimente şi produse cosmetice sau de igienă.

El a subliniat că o „contaminare pe termen lung poate avea efecte precum perturbarea sistemului endocrin şi poate duce la boli cronice, autoimune, neurodegenerative, cancere...”.

În ceea ce priveşte „pământurile rare”, şapte senatori au prezentat o „contaminare semnificativă”, inclusiv Yan Chantrel, reprezentând francezii care locuiesc în afara Franţei, în speţă în Canada.

După ce şi-a schimbat obiceiurile, el a acceptat să fie retestat în toamnă, împreună cu doi dintre colegii săi care au declarat simptome care ar putea fi asociate cu o intoleranţă la frecvenţele electromagnetice (oboseală semnificativă, dureri de cap... ).

Unele acţiuni, precum întreruperea conexiunilor Wi Fi în cursul nopţii sau renunţarea la utilizarea smartphone-ului pe post de ceas deşteptător, pot ajuta la nivel individual.

Însă, senatorul insistă ca problemele de sănătate publică să fie „pe deplin integrate” în politicile de mediu.

Acest lucru pune sub semnul întrebării modurile de producţie şi de consum ale societăţii noastre, care în cele din urmă creează noi boli”, a avertizat el.

Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez) nu face excepţie. Miercuri, deputatul ecologist Nicolas Thierry va prezenta presei rezultatele unei analize a substanţelor perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS), mai cunoscute sub denumirea de „poluanţi eterni”, efectuată asupra mostrelor de păr de la 14 deputaţi.

În 2017, şapte personalităţi ecologiste din Franţa, printre care Nicolas Hulot, José Bové, Yannick Jadot şi Delphine Batho, au participat la o analiză asupra părului care a relevat prezenţa perturbatorilor endocrini, notează AFP.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Analiză AP: Oamenii lui Putin se încaieră şi par să dezvăluie semnele unei
Analiză AP: Oamenii lui Putin se încaieră şi par să dezvăluie semnele unei "disfuncţii profunde" la Kremlin

După ce şi-a petrecut mai mult de două decenii construind un sistem politic controlat în mod rigid, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, asistă mut la luptele interne tot mai zgomotoase care au apărut între membrii de vârf ai anturajului său.

 

(P) Un singur aparat, coafuri infinite cu ondulatorul de păr
(P) Un singur aparat, coafuri infinite cu ondulatorul de păr

Fie că îți dorești bucle lejere și romantice sau un val voluminos și fermecător, ondulatoarele de păr pot fi un aliat de încredere în obținerea coafurii perfecte.

 

Existenţa portului USB-C, confirmată pe prototipurile de iPhone 15
Existenţa portului USB-C, confirmată pe prototipurile de iPhone 15

Porturile USB-C şi alte informaţii neoficiale despre seria iPhone 15 par a fi confirmate de prototipurile descoperite şi analizate de o publicaţie americană, scrie News.ro. 

Primele două filme vizionate la Cannes au fost pe placul criticilor: „Le Retour
Primele două filme vizionate la Cannes au fost pe placul criticilor: „Le Retour" și „Monster"

La Cannes, publicul a vizionat două filme incluse în competiția oficială, unul francez, altul japonez. Care par să fi fost pe placul criticilor, dacă ne luăm după primele cronici.

Castele de vizitat în România. Cele mai frumoase palate pe care le poți vedea în țară
Castele de vizitat în România. Cele mai frumoase palate pe care le poți vedea în țară

Conace boierești, cetăți medievale, biserici fortificate sau castele care par desprinse din poveștile cu prințese, țara noastră are multe de oferit călătorului pasionat de istorie și arhitectură.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.