„Războiul s-a schimbat”. Tulpina Delta de Covid-19, mult mai contagioasă, se răspândește rapid în SUA

Ultima actualizare: 30-07-2021 20:28

Tulpina Delta provoacă forme de COVID mai severe și se răspândește cu o repeziciune ieșită din comun.

Mai mult, persoanele vaccinate pot răspândi virusul în aceeași măsură precum cei nevaccinați. Diferența este că vaccinul îi ferește pe oameni de forme grave de boală.

Avertismentele apar într-un document intern intitulat „Războiul s-a schimbat” al „Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor”. Pe măsură ce harta Americii se colorează din nou în roșu aprins, crește presiunea asupra celor nevaccinați.

De ziua Americii, președintele SUA, Joe Biden, era foarte încrezător: „Suntem mai aproape ca niciodată să ne declarăm independenta faţă de acest virus mortal”.

25 de zile mai târziu, o frustrare palpabilă l-a făcut să schimbe foaia: „Trebuie să vorbim pe şleau. Este o binecuvântare pentru America să dispună de atâtea vaccinuri şi e este o ruşine imensă că ne batem joc de această binecuvântare. E timpul să impunem decizii unor grupuri cheie pentru a ne asigura că se vaccinează”.

Președintele Biden a încurajat statele americane să dea câte 100 de dolari americanilor care se vaccinează cu prima doză.

Jie Biden: „Știu că a-i plăti pe oameni să se vaccineze ar putea să pară nedrept pentru cei care s-au vaccinat deja. Dar, iată cum se pune problema, dacă stimulentele financiare ne ajută să învingem acest virus, cred că ar trebui să le folosim. Toți vom avea beneficii dacă reușim să vaccinăm cât mai multe persoane”.

Dr. Jonathan Reiner, analist medical CNN: „Nu te joci cu virusul ăsta. Tulpina Delta e mult mai contagioasă decât gripa obişnuită. E la fel de molipsitoare ca varicela”.

Louisiana, Florida şi Arkansas au printre cele mai scăzute rate de vaccinare şi, prin urmare, acum se confrunta cu o explozie de cazuri.

Daryl Barker, locuitor din Missouri: „Eram foarte înverşunat împotriva vaccinării. Dar de dragul copilului meu, acum ştiu că trebuia să mă vaccinez”.

În acest val, printre cei mai afectaţi sunt minorii.

Dr. Mark Kline, șef la pediatrie: „Luni am avut patru pacienți internați cu COVID, iar azi avem 17. Dintre care patru sunt la terapie intensivă la secția de pediatrie, iar unul la terapie intensivă la secția nou-născuți. Varianta Delta schimbă regulile jocului, din punctul meu de vedere, copiii fac forme mai grave şi au nevoie de îngrijiri mai complexe”.

Democratul Biden l-a lăudat deschis aseară pe liderul republicanilor din Congres, care a lansat un spot radio în favoarea vaccinării.

Din Silicon Valley până la Hollywood, din sectorul ospitalităţii până pe Wall Street, directorii şi departamentele de resurse umane le cer angajaţilor să se vaccineze, altminteri vor suporta consecinţele. Iar astea ar putea fi: testarea frecventă, carantina neplătita şi chiar concedierea.

Între timp, Israelul, care a avut una dintre cele mai reușite campanii de imunizare din lume, devine prima țară care oferă a treia doză de ser Pfizer cetăţenilor de peste 60 de ani. Printre cei dintâi cărora li s-a adminstrat deja acest rapel s-au numărat preşedintele Ițak Herzog, dar şi fostul premier Beniamin Netanyahu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO