„O întreagă populaţie e traumatizată”. Șeful ONU, îngrozit de atacul israelian asupra unei ambulanţe în Gaza

Antonio Guterres
Getty

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat îngrozit de atacul israelian asupra unei ambulanţe, în Gaza.

La rândul său, şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat că pacienţii, personalul medical, unităţile sanitare şi ambulanţele trebuie protejate în orice moment.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (foto articol), a declarat că a fost „îngrozit” de atacul asupra unei ambulanţe în faţa unui spital din Fâşia Gaza, vineri, reiterând apelul său pentru o încetare umanitară a focului.

„Sunt îngrozit de atacul din Gaza asupra unui convoi de ambulanţe în afara spitalului Al Shifa. Imaginile cadavrelor împrăştiate pe stradă în afara spitalului sunt îngrozitoare”, a declarat şeful ONU într-un comunicat.

El a precizat că nu a uitat de atacurile teroriste comise în Israel de Hamas şi de uciderea, mutilarea şi răpirile, inclusiv de femei şi copii. El a subliniat că toţi ostaticii ţinuţi în Gaza trebuie eliberaţi imediat şi necondiţionat.

Citește și
ambulanta gaza
Armata israeliană a atacat un convoi de ambulanțe în Gaza. "Un număr mare" de persoane au fost ucise şi rănite
„Nu-i las!” Planul pus la cale de cel confundat cu unul dintre suspecții crimei de la Sibiu

Guterres a adăugat că timp de aproape o lună, civilii din Gaza, inclusiv copii şi femei, au fost asediaţi, li s-a refuzat ajutorul, au fost ucişi şi nevoiţi să-şi păsească locuinţele din cauza bombardamentelor.

„Acest lucru trebuie să înceteze”, a subliniat el. Guterres a mai menţionat că situaţia umanitară din Gaza este „oribilă”.

„În Gaza, morgile sunt pline, magazinele sunt goale”

„Nu vin destule alimente, apă şi medicamente pentru a satisface nevoile oamenilor. Combustibilul pentru alimentarea spitalelor şi a uzinelor de apă se epuizează”, a spus el, menţionând că adăposturile Agenţiei ONU pentru asistenţa refugiaţilor din Palestina (UNRWA) au de gestionat aproape de patru ori capacitatea maximă „şi sunt lovite de bombardamente”.

„Morgile sunt pline. Magazinele sunt goale. Situaţia în ceea ce priveşte salubritatea este deplorabilă. Asistăm la o creştere a numărului îmbolnăvirilor şi al cazurilor de boli respiratorii, în special în rândul copiilor. O întreagă populaţie este traumatizată. Nicaieri nu este sigur."

Reînnoindu-şi apelurile pentru o încetare umanitară a focului, secretarul general a subliniat că dreptul internaţional umanitar trebuie respectat.

„Civilii şi infrastructura civilă, inclusiv lucrătorii şi activele umanitare şi medicale trebuie protejate. De asemenea, civilii nu trebuie folosiţi ca scuturi umane”, a spus el, îndemnând, de asemenea, ca proviziile şi serviciile esenţiale, precum şi accesul umanitar nestingherit să fie permis în siguranţă în Gaza şi în întreaga zonă „la o scară proporţională cu această situaţie dramatică”.

Şeful ONU a subliniat că „toţi cei cu influenţă trebuie să o exercite pentru a asigura respectarea regulilor războiului, a pune capăt suferinţei şi a evita o turnură a conflictului care s-ar putea extinde în întreaga regiune”.

”Complet şocat de informaţiile privind atacurile asupra ambulanţelor care evacuează pacienţii din apropierea spitalului Al-Shifa din Gaza, ducând la decese, răniţi şi pagube. Reiterăm: pacienţii, personalul medical, unităţile sanitare şi ambulanţele trebuie protejate în orice moment. Mereu. Încetarea focului ACUM”, a scris şeful OMS pe Twitter, potrivit News.ro.

Israelul a recunoscut că a lovit vineri în oraşul Gaza o ambulanţă despre care spune că transporta militanţi, dar despre care autorităţile sanitare din enclava controlată de Hamas au spus că evacua răniţi din nordul asediat către sudul teritoriului, relatează Reuters şi CNN.

Reacția armatei israeliene

Atacul a avut loc în faţa spitalului Al-Shifa din oraşul Gaza, iar martorii au spus că ar fi făcut zeci de victime.

Ashraf al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul Hamas, a declarat că ambulanţa făcea parte dintr-un convoi pe care Israelul l-a vizat la plecarea de la spitalul al-Shifa, adăugând că "un număr mare" de persoane au fost ucise şi rănite, dar fără a da iniţial cifre. Qidra a declarat că Israelul a vizat convoiul de ambulanţe în mai multe locuri, inclusiv la poarta spitalului al-Shifa şi în Piaţa Ansar, la un kilometru distanţă.

Armata israeliană a recunoscut că a identificat şi a lovit o ambulanţă "folosită de o celulă teroristă Hamas" în zona de luptă, dar a acuzat gruparea că transferă atât militanţi, cât şi arme în ambulanţe. IDF a precizat că mai mulţi luptători Hamas au fost ucişi în urma loviturii. Armata nu a oferit însă nicio dovadă pentru a-şi susţine afirmaţia că ambulanţa ar avea legătură cu Hamas, dar urma să facă publice informaţii suplimentare.

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
ONU: Femeile şi copiii „suportă în mod disproporţionat povara” războiului din Gaza
ONU: Femeile şi copiii „suportă în mod disproporţionat povara” războiului din Gaza

Nou-născuţii, femeile şi copiii „suportă în mod disproporţionat povara” războiului din Gaza, au transmis mai multe agenţii de ajutor ale ONU într-o declaraţie comună, acrie News.ro care citează CNN.

 

Armata israeliană a atacat un convoi de ambulanțe în Gaza.
Armata israeliană a atacat un convoi de ambulanțe în Gaza. "Un număr mare" de persoane au fost ucise şi rănite

Israelul a recunoscut că a lovit vineri în oraşul Gaza o ambulanţă despre care spune că transporta militanţi, dar despre care autorităţile sanitare din enclava controlată de Hamas au spus că evacua răniţi din nordul asediat către sudul teritoriului.

SUA au lansat drone deasupra Fâșiei Gaza. Misiunea pusă la cale de americani
SUA au lansat drone deasupra Fâșiei Gaza. Misiunea pusă la cale de americani

Departamentul Apărării Statelor Unite a anunţat vineri că a trimis drone neînarmate să survoleze Fâşia Gaza, pentru a contribui la localizarea şi eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas în cursul atacului de luna trecută împotriva Israelului.

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea
CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea

Curtea Constituțională a hotărât, marți, că abrogarea pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”
Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”

Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.