Zelenski declară oraşul strategic Liman ''complet eliberat'' de sub controlul rușilor

×
Codul embed a fost copiat

Orașul Liman din estul Ucrainei a fost complet eliberat, a anunțat președintele Zelenski.

Recucerirea acestui oraș de importanță strategică, care era sub controlul forțelor ruse din mai, marchează un nou triumf pentru ucraineni, în contraofensiva lor spre Donețk.

De altfel, armata ucraineană susține că în ultimele două săptămâni a recâștigat 6.000 de kilometri din teritoriu. Conform principalului consilier prezidențial, Ucraina are până acum sprijinul a zece țări din NATO, o treime dintre membri, pentru a se alătura rapid Alianței nord-atlantice, așa cum a cerut, vineri, președintele Zelenski.

În centrul orașului Liman, din est, soldații ucraineni au îndepărtat steagurile rusești și au făcut adevărate coregrafii cu dansul victoriei.

Zelenski: „Astăzi (2 octombrie) la 12.30, orașul Liman a fost complet eliberat. Mulțumesc armatei noastre, războinicilor noștri. Glorie Ucrainei!”

Retragerea forțelor ruse din acest oraș strategic marchează cel mai important câștig al Ucrainei după contraofensiva spectaculoasă din regiunea Harkov, în partea de nord-est a țării.

Ministerul apărării de la Kiev a anunțat că "aproape toate" trupele ruse din Liman au fost fie capturate, fie ucise. Cu toate acestea, Moscova susține că s-a retras în mod deliberat pentru a evita încercuirea soldaților săi.

Presa de stat a găsit o altă explicație pentru retragerea din Liman: "Inamicul a folosit atât artileria de fabricație occidentală, cât și informațiile din țările alianței nord-atlantice."

Deborah Haynes, Sky News: „Armele britanice sunt vitale pentru ucraineni, le conferă trupelor abilitatea de a lovi ținte valoroase ale rușilor, la distanță și cu precizie.”

Lansarea rachetelor dezvăluie poziția artileriștilor ucraineni. Cum artileria rusă poate răspunde rapid, poate fi fatal pentru ei să rămână pe loc.

Deborah Haynes, Sky News: „Ne-au cerut să oprim telefoanele mobile, ca să nu fim depistați. Locația este top secret.”

Pentru prima dată, jurnaliștii au putut vedea cum ucrainenii folosesc în luptă sistemele multiple de artilerie reactivă, livrate de britanici. Aceste arme redutabile pot lovi precis ținte până la o distanță de 24 kilometri.

Soldat: „Primesc coordonatele, le introduc în computer, și lansez... Imediat după lansarea rachetelor, simt cum îmi bate inima nebunește: Bum, bum! Asta e tot, apoi totul este calm.”

Aprovizionarea permanentă cu rachete este vitală, pentru că ucrainenii lovesc cu artileria reactivă de mai multe ori pe zi.

Comandanții militari ucraineni spun că, în bună parte, succesul contraofensivei care se poartă chiar acum în est se datorează lansatoarelor multiple de rachete britanice și germane, alături de deja faimoasele HIMARS, americane.

Soldat: „Înțelegem că nu va fi posibil să înaintăm rapid pe toate direcțiile, avem nevoie de mai mult sprijin din partea aliaților noștri occidentali, mai multe resurse (muniții și arme) și mai multe trupe, pentru a putea trece la contraatac.”

Pe de altă parte, încă nu este clar când a avut loc atacul asupra unui convoi de civili, descoperit într-o "zonă gri" dintre Kupiansk, orașul recent eliberat din regiunea Harkov, și o localitate aflată încă sub ocupație rusă din regiunea învecinată, Luhansk. Probabil că la sfârșitul lunii trecute, trupele ruse au deschis focul asupra unui convoi de șapte mașini, care au fost găsite ciuruite de gloanțe și incendiate.

Refugiații continuă să vină în Kupiansk, deși încă se dau lupte în apropierea orașului, și bubuitul artileriei se aude mereu.

Femeie: „Sunt bombardamente. Acolo unde sunt oameni, sunt și bombardamente. La noi în sat au început să tragă cu tunul pe la șase după-amiaza. Salve după salve... Abia la 8 dimineața s-au oprit, vreo 20 de minute.”

Decizia de a nu întări liniile de front vulnerabile din Kupiansk sau Liman a fost aproape sigur a lui Putin, nu a comandamentului militar - potrivit analizei Institutului american pentru studiul războiului, și acest lucru sugerează că liderului de la Kremlin îi pasă mult mai mult de menținerea terenului strategic din regiunile Herson și Zaporojie, din sud, decât de regiunea Luhansk, din est.

Recucerirea unui oraş de pe teritoriul pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declarat anexat la Rusia demonstrează că ucrainenii înregistreze succese şi că ei pot respinge forţele ruse, a declarat duminică secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, informează Reuters.

Jens Stoltenberg: Recuceriea de către ucraineni a orașului Liman demonstrează că ei pot respinge forțele ruse

"Am văzut că ei (ucrainenii) au putut să recucerească un alt oraş, Liman, iar aceasta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse, datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează" Kievului, a subliniat Stoltenberg într-un interviu pentru emisiunea "Meet the Press" a televiziunii americane NBC, potrivit Agerpres.

Potrivit secretarului general al NATO, cel mai bun mod de a contracara anexarea proclamată de Rusia a unor părţi din Ucraina este de a continua să se acorde sprijin guvernului de la Kiev.

Întrebat despre cererea Ucrainei de a i se acorda în mod accelerat statutul de membru al NATO, Stoltenberg a spus că "orice decizie privind statutul de membru trebuie luată prin consens", că "toţi cei 30 de aliaţi trebuie să fie de acord să fie luată o astfel de decizie".

Jens Stoltenberg a mai declarat că NATO sprijină investigaţia asupra aparentei sabotări a gazoductelor Nord Stream care leagă Rusia de Europa prin Marea Baltică. "Orice act deliberat asupra unei infrastructuri critice a NATO va fi întâmpinat cu un răspuns ferm şi unit", a subliniat Stoltenberg.

Nord Stream 1 şi 2, construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, au fost avariate de explozii submarine în largul insulei daneze Bornholm, în Marea Baltică.

 

Citește și...
Turcia anunță că negocierile dintre Ucraina și Rusia au devenit „mai dificile”
Turcia anunță că negocierile dintre Ucraina și Rusia au devenit „mai dificile”

Ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat că, odată cu creșterea numărului de victime în războiul declanșat de Rusia, procesul de negociere devine mai dificil și că pentru a asigura pacea în Ucraina, este necesar să se acționeze.  

Franţa a anunțat că a trimis 100 de generatoare în România pentru a fi transportate mai departe în Ucraina
Franţa a anunțat că a trimis 100 de generatoare în România pentru a fi transportate mai departe în Ucraina

Franţa a trimis 100 de generatoare în România, la hubul umanitar de la Suceava, pentru a fi transportate mai departe în Ucraina, a transmis, marţi, pe Twitter, ambasada Franţei la Bucureşti.

Cum a sfârșit un bărbat din Polonia în timpul unui raid organizat de polițiști la locuința sa
Cum a sfârșit un bărbat din Polonia în timpul unui raid organizat de polițiști la locuința sa

Un bărbat care a deschis focul asupra poliţiei a murit după ce a fost împuşcat în timpul unui raid la locuinţa sa din nordul Poloniei, a comunicat poliţia, transmite Reuters.

Recomandări
Proiect de Guvern: De la 1 ianuarie salariile unor bugetari se măresc cu 10% și punctul de pensie ajunge la 1.785 de lei
Proiect de Guvern: De la 1 ianuarie salariile unor bugetari se măresc cu 10% și punctul de pensie ajunge la 1.785 de lei

De la 1 ianuarie, bugetarii vor primi salarii mai mari cu 10%, punctul de pensie se majorează cu 12,5%, iar vârstnicii cu pensii mici vor primi separat ajutoare.

Ce a discutat președintele Klaus Iohannis cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, la Cotroceni
Ce a discutat președintele Klaus Iohannis cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, la Cotroceni

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în România.

Expert în apărare: „Se pare că Rusia plănuiește niște atacuri aeriene destul de mari în Ucraina”
Expert în apărare: „Se pare că Rusia plănuiește niște atacuri aeriene destul de mari în Ucraina”

Un analist de securitate și apărare a spus că se pare că Rusia plănuiește „niște atacuri aeriene destul de mari” în Ucraina, scrie SkyNews.