Vortexul polar a adus ger năprasnic în SUA. Mărturii de la români stabiliți în Chicago

Ultima actualizare: 31-01-2019 22:08

Zece state din Vestul Mijlociu american, în care trăiesc şi foarte mulţi români, trec prin momente greu de imaginat.

Un val de frig venit de la Polul Nord a adus temperaturi de minus 30 la grade la Chicago şi a lovit oraşe precum New York sau Philadelphia cu un viscol năucitor. 12 persoane au murit până acum din cauza vremii extreme.

Lacul Michigan din Chicago arată ca un cazan uriaş aflat pe foc. Din cauza diferenţei mari de temperatură dintre apă şi aer, de pe lac par să se ridice aburi, de fapt milioane de cristale minuscule de gheaţă. Vântul tăios face ca oamenii să resimtă -50 de grade, în loc de -30, cât arătau termometrele.

De altfel, a treia metropolă ca mărime din Statele Unite e de câteva zile un oraş fantomă. Instituţiile publice şi private şi-au lăsat angajaţii să stea acasă, iar pe străzi nu vezi țipenie.

Dorina Hoza, românca stabilită în Chicago: ”Mă aflu în Chicago, unde astăzi am avut parte de cea mai friguroasă, cea mai geroasa zi. Sunt undeva pe la -28 de grade, eu sincer nu am mai prins asemenea temperaturi nici măcar acasă în România.”

”Nu poţi sta afară mai mult de 1 minut fără să îngheţi foarte tare. Şi e pustiu, nu e absolut nicio maşină, niciun om, nimic. Autorităţile au reacţionat destul de panicat. Nu merg trenurile, nu merg autobuzele şi Poșta şi-a oprit activitatea azi”, spune o altă româncă.

Pe lângă gerul greu de suportat, locuitorii din Chicago au fost treziți în toiul nopții de zgomote puternice cauzate de un fenomen numit „crioseism”.

„A fost incredibil! Mi s-a făcut frică, am crezut că se aude cuptorul. M-am tot plimbat prin casă, toată familia era îmbrăcată, în caz că trebuia să fugim”, a declarat un localnic, potrivit CNN.

”Crioseismul” apare atunci când apa de sub pământ îngheață și se dilată, cauzând crăpături la nivelul solului și rocilor.

Gerul extrem a pus presiune insuportabilă și pe serviciile de utilităţi, care în multe cazuri au cedat.

Compania care administrează trenurile urbane a dat foc şinelor ca să nu îngheţe macazurile. Este vorba despre un sistem de arzătoare cu gaz instalat în punctele cheie de pe traseu. Cu toate acestea, toate trenurile pe distanţe lungi care trec prin Chicago au fost anulate.

Nici pe şosele nu e mai uşor. Bogdan Batiu este şofer de TIR şi spune că n-a mai lucrat niciodată în asemenea condiţii.

”Drumul care duce spre Chicago E94, cam aşa arată. Aproape nimeni pe drum. Liniile nu se văd, marcajele nu se văd. În Chicago nu s-a mai văzut aşa ceva niciodată. Toată lumea e panicată. Toţi sunt în case, băncile s-au închis, nu lucrează nimeni.”

Tot în Illinois, poliţia a făcut haz de necaz anunţând pe Facebook că a arestat-o pe Elsa, din "Frozen". În schimb civililor frigul le-a deschis gustul pentru experimente. Mare succes are apă fierbinte care îngheaţă instantaneu când e aruncată în aer.

Alţii au încercat să vadă dacă baloanele de săpun îngheaţă.

Iar un bărbat a constatat că trebuie să-şi izoleze mai bine casa.

"Am făcut un duş şi aburul a îngheţat acolo unde intră aer, în jurul uşii casei."

Pe de altă parte, preşedintele Trump a invocat gerul năprasnic drept dovadă că încălzirea globală e o invenţie, iscând o furtună de glume şi ironii.

"Ce naiba se petrece cu încălzirea globală? Te rugăm, întoarce-te repede."

Jimmy Kimmel a rugat doi copii să-i dea preşedintelui o lecţii de ştiinţe.

"Vremea are legătură cu ce se petrece azi. Clima are legătură cu fenomenele pe termen lung."

Iar Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică i-a explicat fenomenul printr-un desen şi i-a transmis preşedintelui că "furtunile de zăpadă nu dovedesc că încălzirea globală nu are loc".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO