Vizele pentru SUA, motiv de dispută între Parlamentul și Comisia Europeană. România, una dintre țările implicate

Dată publicare: 05-03-2021 07:45
Dată actualizare: 05-03-2021 07:51


Steagul UE

Reciprocitatea vizelor dintre Statele Unite și patru state europene, printre care și România, continuă să fie un motiv de dispută între Parlamentul European și Comisia Europeană.

Parlamentul European va apela la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, după ce Comisia Europeană „a eșuat să acționeze” în ceea ce privește reciprocitatea vizelor între SUA și UE, mai exact pentru cetățenii din România, Bulgaria, Croația și Cipru, a anunțat pe Twitter Jaume Duch, purtător de cuvânt al Parlamentului European.

Parlamentul European a adoptat în octombrie 2020 o rezoluţie prin care îndeamna Comisia Europeană să prezinte un act juridic privind suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, după cum este stabilit în aşa-numitul mecanism de reciprocitate, conform Agerpres.

„Comisia nu și-a definit poziția în perioada de timp legală. În urma recomandării JURI, Parlamentul European va face apel la Curtea de Justiție a UE pentru a se asigura că legislația UE este aplicată integral”, a scris Duch pe Twitter.

Ce spune legislația UE

 

Cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români sunt în continuare obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni ai UE sunt exoneraţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană, precizează PE.

În conformitate cu legislaţia UE, în cazul în care o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situaţii de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării cetăţenilor săi de obligaţia de a deţine viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul ar putea formula obiecţii cu privire la un astfel de act.

Situaţia lipsei reciprocităţii care afectează Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România a fost adusă în discuţie în mod oficial la 12 aprilie 2014 (la momentul respectiv, Polonia a fost, de asemenea, afectată, însă cetăţenii polonezi pot călători fără viză în SUA de anul trecut), astfel încât termenul limită pentru acţiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016.

Cum s-a ajuns la această situație?

 

După extinderea UE, în 2004 au început discuții între Bruxelles și Washington privind posibilitatea ca toți cetățenii Uniunii să scape de vize pentru SUA.

Principala dificultate era că legile americane din acel moment privind Visa Waiver favorizau statele care susțineau cu trupe efortul de război din Irak și Afganistan.

Asta însemnă că Polonia și România erau în fruntea listei, deși condițiile economice și politice din aceste țări nu le calificau pentru VWP, iar țara noastră nici măcar nu era încă membră a Uniunii.

Așa încât, în ciuda protestelor înalților oficiali europeni, guvernul SUA a refuzat să aplice aceeași regulă pentru toate țările UE și a preferat să negocieze cu fiecare dintre ele în parte.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO