Un cățel care a adulmecat peste 200 de mine de la începutul invaziei Ucrainei, a fost medaliat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Patrupedul, un Jack Russell Terrier pe nume Patron, a primit medalia la Kiev duminică. Cățelul a fost însoțit de stăpânul său Myhailo Iliev, un maior în Serviciul Protecției Civile, conform Express.

 

În timp ce stăpânul său era decorat, Patron a stârnit râsete în rândul publicului când a început să se bucure și să latre.

Patron, lăudat de Zelenski și răsfățat de Trudeau 

 

Zelenski a spus că Patron, în vârstă de doi ani și jumătate, este un erou național și un simbol al patriotismului ucrainean în timpul războiului cu Rusia, numindu-l un „micuț săpător minunat”.

„Astăzi, vreau să îi premiez pe acei eroi ucraineni care deja ne curăță pământurile de mine. Și împreună cu eroii noștri, un micuț săpător minunat, Patron, care ajută nu doar la neutralizarea explozibililor, dar și la învățarea copiilor noștri despre regulile de siguranță necesare în zonele unde există o amenințare de mină”, a declarat Volodimir Zelenski.

 

Și premierul Canadei, Justin Trudeau, a fost impresionat de realizările lui Patron și a fost prezent la decorarea cățelului.

Patron are peste 200.000 de urmăritori pe Instagram și apare frecvent în filmulețele publicate pe conturile oficiale de socializare din Ucraina.