VIDEO | Duel pe câmpul de luptă din Ucraina între două tancuri adversare, modernizate în epoca sovietică
Un videoclip rar filmat din dronă arată cum unul dintre tancurile modernizate din epoca sovietică ale Kievului se duelează cu unul dintre tancurile Rusiei, modernizat tot în epoca sovietică.
Un video filmat de o dronă arată cum un T-64BV ucrainean și un tanc rusesc T-72B3 se duelează pe câmpul de luptă din Ucraina.
În ciuda faptului că era mai vechi, tancul ucrainean și-a eliminat adversarul rus dintr-o singură lovitură, de la distanță.
La marginea unui oraș distrus, tancul ucrainean avansează pe un drum, direct spre tancul rusesc. Fără să se oprească, tancul ucrainean trage o cartuză în adversarul său. După o lovitură directă, T-72B3 rusesc explodează, scrie Business Insider.
Video of a tank duel between a T-64BV tank from Ukraine's 92nd Mechanized Brigade targeting a Russian T-72B3. https://t.co/KF8QbhHkBG pic.twitter.com/7jwWvhPbcz
— Rob Lee (@RALee85) December 11, 2022
În termeni tehnici, tancurile pe care le-a desfășurat Rusia sunt adesea mai noi și mai avansate decât tancurile ucrainene cu care se confruntă, dar victoria armatei ucrainene se datorează și calității pregătirii lor, dar și priceperea inginerilor și mecanicilor care au modernizat multe dintre modelele mai vechi, sovietice.
Ucraina are tancuri mai vechi, dar mai eficiente
Pe măsură ce Kievul a încercat să-și modernizeze armata în urma atacului Rusiei din 2014, a trebuit să decidă între achiziționarea unui batalion de arme noi - aproximativ 50 de tancuri - sau modernizarea a până la patru batalioane de tancuri mai vechi, ceea ce se putea face la același preț, potrivit datelor unui raport al Royal United Services Institute.
Astfel, Kievul a ales a doua variantă și și-a actualizat o parte din flotele sale T-64 și T-72. Pachetele de modernizare au inclus radiouri digitale, comunicații interne, sisteme de navigație, lunete termice și protecție dinamică modificată, printre alte upgrade-uri. De atunci, Occidentul a ajutat Ucraina să modernizeze mai multe dintre tancurile sale vechi din epoca sovietică.
Când a început războiul, însă cele 2.800 de „tancuri gata de luptă” ale Rusiei au depășit cu mult numărul de tancuri ale armatei ucrainene (aproximativ 900 de tancuri), potrivit raportului.
Multe dintre tancurile celor două țări erau similare și aveau aceleași vulnerabilități. Tancurile de fabricație sovietică și rusă sunt proiectate pentru un echipaj format din trei: șofer, artiliar și comandant. În loc de încărcător, au un sistem automat de încărcare, care stochează muniția în turelă. Cu o protecție limitată în turelă și cu cartușele stocate în altă parte a tancului, focul inamicului poate detona mai ușor muniția tancului, provocând un efect de „jack-in-the-box”, care poate arunca turela în aer.
În schimb, tancurile occidentale sunt proiectate cu un spațiu sigilat de depozitare a muniției și au și un al patrulea membru al echipajului, care încarcă cartușele.
Tancurile folosite intens în Ucraina
Când a început războiul, presiunea Rusiei a determinat Kievul și susținătorii săi să se concentreze asupra armelor care erau familiare trupelor ucrainene și care puteau fi folosite imediat, cum ar fi elicopterele Mi-17 și tancurile T-72 de origine sovietică, care ar fi mai ușor de integrat, cum ar fi transportoare blindate M113, sisteme mai vechi de apărare aeriană și drone low-tech.
În ciuda argumentelor tot mai mari cu privire la relevanța tancurilor pe câmpurile de luptă moderne, atât Rusia, cât și Ucraina au folosit tancuri în mod eficient și se bazează în mod obișnuit pe tancuri pentru a distruge apărarea adversarului, chiar și cu proliferarea armelor antitanc.
Ucraina susține că a distrus sau capturat mai mult de 3.000 de tancuri rusești, deși Oryx, un centru de investigație open-source, a verificat vizual doar aproximativ 1.600 dintre acestea.
Începând cu 25 ianuarie, SUA au oferit mai mult de 27,1 miliarde de dolari pentru asistența de securitate a Ucrainei, de când Rusia a început „operațiunea militară specială”.