VIDEO dramatic din Siria. Un om este salvat de sub dărâmături, după un bombardament

Dată publicare: 21-08-2019 15:28
Dată actualizare: 21-08-2019 15:38


Gruparea rebelilor din Siria a dat publicității o înregistrare video în care este surprins momentul în care un om este salvat de sub dărâmăturile unei cladiri care a fost bombardată în satul Baneen, circumscripția Idlib.

Potrivit Associated Press, operațiunea de salvare a oamenilor în satul sirian Baneen a fost organizată de asociația Apărarea Civilă a Siriei Căștile Albe, după un atac aerian.

Doi copii au fost uciși în aceste atacuri, iar satul este controlat de Hayat Tahrir al-Sham - un fost colaborator al grupării teroriste Al Qaeda. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care are sediul la Londra, afirmă că Hayat și alți insurgenți s-au retras acolo din Khan Sheikhoun, o așezare aflată la sud de Baneen.

Forţele regimului sirian au intrat duminică în Khan Shaykhun, un oraş-cheie din provincia Idleb, în regiunea de nord-est a Siriei dominată de jihadişti, a informat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Forţele regimului au pătruns în Khan Sheykhun pentru prima oară de la pierderea controlului în 2014", a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDH.

Cea mai mare parte a provinciei Idleb şi părţi din provinciile învecinate Alep, Hama şi Latakia se află în continuare sub controlul jihadiştilor, la 8 ani de la declanşarea războiului.
Regiunea Idleb, dominată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fostă ramură siriană a Al-Qaida) şi care mai adăposteşte şi alte câteva grupări rebele, a devenit, de la sfârşitul lunii aprilie, ţinta bombardamentelor aproape zilnice ale forţelor militare ale regimului de la Damasc, susţinute de aliatul său rus.

De câteva zile, acestea au avansat pe teren, ajungând la Khan Shaykhun, localitate situată pe o autostradă importantă, care traversează provincia Idleb, legând Damascul de Alep, două oraşe aflate sub controlul forţelor guvernamentale.

"Forţele regimului au înaintat în cartierele din nord-vestul oraşului şi au preluat controlul asupra mai multor clădiri, dar confruntările violente continuă", a adăugat Rami Abdel Rahman.

Luptătorii jihadişti şi rebelii opun o "rezistenţă feroce" forţelor regimului sirian de la Damasc şi au recurs la atacuri sinucigaşe pentru a stăvili înaintarea acestora, a mai precizat directorul ONG-ului care dispune de reţea extinsă de surse în Siria.

De la sfârşitul lunii aprilie, cel puţin 1.400 de luptători jihadişti şi rebeli şi peste 1.200 de luptători ai armatei siriene şi-au pierdut viaţa în luptele din provincia Idleb.

Declanşat în 2011, războiului din Siria s-a soldat până acum cu 370.000 de morţi, provocând strămutarea a milioane de locuitori.

 

 

Sursa: Agerpres, AP


VIDEO PROTVPLUS.RO