Uraganul Dorian se îndreaptă spre coasta SUA. 7 oameni au murit în Bahamas

Ultima actualizare: 04-09-2019 09:34

Uraganul Dorian a făcut prăpăd în arhipelagul Bahamas, mai ales că a staţionat aproape două zile deasupra insulelor.

Oamenii au rămas blocaţi în case şi au cerut cu disperare ajutor din partea autorităţilor. Ajutor care a fost greu de dat, pentru că vântul a suflat cu 200 de kilometri pe oră. Furtuna a distrus 13.000 de case şi alte mii de mașini.

Cel puţin şapte persoane au decedat în Bahamas în urma trecerii uraganului Dorian, a anunţat premierul ţării, Hubert Minnis.

El a declarat că bilanţul a crescut de la cinci la şapte morţi, după ce două persoane dintr-un grup de 25, transportate pe insula New Providence, au decedat, notează DPA, citată de Agerpres.

„Ne putem aştepta la mai multe decese”, a spus Minnis, adăugând că cifrele actuale se bazează pe informaţii preliminare, după o evaluare iniţială efectuată în insulele Abaco.

Cel puţin 61.000 de persoane au nevoie de ajutor alimentar în Bahamas, a estimat marţi ONU.

În acest timp, Coasta de est a Statelor Unite rămâne în alertă, pentru că acolo se îndreaptă acum uraganul.

Torenţii formaţi pe străzile localităţilor din Bahamas au luat oameni pe sus, iar câţiva au fost ajutaţi să iasă din şuvoaie de alţi localnici. Chiar şi familia unui jurnalist a fost surprinsă de furtună. În apa până la gât, el a filmat eforturile familiei sale de a fugi din calea apelor care năvăleau în casă şi în maşina familiei. Deşi se afla într-o situaţie disperată, ziaristul, agăţat de un bidon gol de apă, şi-a făcut timp să filmeze şi să facă fotografii pentru agenţia de presă.

Străzi transformate în lacuri adânci, acoperişuri spulberate de vânt, copaci smulşi din rădăcini. Sunt imaginile distrugerii din Bahamas. Însă abia dacă dau o idee despre violenţa furtunii dezlănţuite asupra arhipelagului din Caraibe, unde 30 de insule sunt locuite.

„Asta e uşa de sticlă din spatele casei mele! Apa trece de 6-7 metri peste nivelul mării. Cu asta mă confrunt în acest moment şi am vecini care sunt într-o situație mult mai rea decât mine şi familia mea”.

Acum sunt într-o maşină, acoperişul casei mele a fost spulberat, apa a intrat peste tot, nu se poate sta în casă în acest moment”.

Şeful guvernului din Bahamas a calificat uraganul drept o „tragedie istorică” pentru arhipelag. Responsabilii locali spun că intervenţiile au început, dar numai „acolo unde condiţiile permit asta”.

Pe coasta de sud-est a Statelor Unite, după mai multe zile de incertitudine în legătură cu traiectoria uraganului, Florida, Georgia şi Carolina de Sud au ordonat până la urma evacuarea a până la 2 milioane de rezidenţi.

Henry McMaster, guvernatorul statului Carolina de Sud: „Dacă sunteţi într-una din zonele de evacuare din regiunile de pe coastă - toate cele opt -, acum este momentul să plecaţi”.

Potrivit Crucii Roşii americane, 19 milioane de persoane locuiesc în zone care ar putea fi afectată de trecerea urganului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO