Uraganul Dorian se apropie rapid de coastele SUA. "Va fi ceva extrordinar de grav"

Ultima actualizare: 02-09-2019 20:12

De aproape 20 de ore, Insulele Bahamas din Caraibe sunt măturate de cea mai puternică furtună de când există informații consemnate acolo.

„Dorian", uraganul de categoria cinci, maximă, a lovit insulele cu vânt de 290 de kilometri pe oră. Un băiețel de 8 ani s-a înecat, din cauza urgiei care a provocat inundații și distrugeri de proporții. Dorian se îndreaptă vijelios spre coasta americană. Florida, Georgia și Carolina de Nord şi de Sud au declarat stare de urgență.

Jose Andreas, bucătar: “Suntem la peste 100 de km de "ochiul" uraganului. Imaginaţi-vă prin ce trec oamenii din Abaco. Este unul dintre cele mai puternice uragane. Va fi ceva extrordinar de grav! Să ne rugăm pentru oamenii din Abaco şi Gran Bahama!”

Femeie: “Vă implorăm să vă rugaţi pentru noi! Rugaţi-vă toţi pentru mine şi copilul meu şi pentru toţi cei care stau în blocul meu, suntem blocaţi aici.”

Uraganul devastator a provocat inundaţii în insulele Bahamas, cu valuri distructive de până la 7 metri. Vântul cu viteza de 290 de kilometri pe oră, chiar și 350 de kilometri la rafale, a smuls acoperişuri şi a pus copaci la pământ.

Ambarcaţiuni răsturnate pluteau în derivă pe ape pline de crengi, scânduri rupte şi tot felul de resturi. Unii localnici au ignorat ordinul de evacuare, preferând să se baricadeze în case.

Patrick Oppman, coresponden CNN: “Vă imaginaţi cum e pentru unii localnici care au rămas fără curent electric şi care şi-au petrecut toată noaptea ascultând zgomotul copacilor care se rup şi vântul suflând cu turbare. Iar ce e mai rău încă n-a trecut, furtuna va continua ore întregi până când "ochiul uraganului" va trece de insula Gran Bahama.”

Ca să nu pară nepregătit, Donald Trump s-a hazardat să facă unele comentarii personale, care s-au întors rapid împotriva sa.

Donald Trump, președinte SUA: “Nici măcar nu sunt sigur că am mai auzit vreodată de uragane de categoria 5 . Ştiam că există, am asistat la câteva de categoria 4, dar nici din alea prea des. Este uraganul suprem şi, din păcate, cu asta avem de-a face.”

De când s-a instalat Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite s-au mai confruntat de 4 ori cu uragane de gravitate maximă.

Autorităţile de peste ocean repeta la unison: paza bună trece primejdia rea. Un milion şi jumătate de oameni au fost evacuaţi, preventiv în patru state federale americane: Florida, Georgia, Carolina de Nord şi Carolina de Sud.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO