Uraganul Dorian ar putea deveni cel mai scump dezastru natural din istorie

Ultima actualizare: 02-09-2019 18:19
uraganul dorian
Pro TV

Uraganul Dorian, care a lovit luni insulele Bahamas, ar putea să provoace industriei de asigurări pierderi de până la 25 de miliarde de dolari.

Această cifră l-ar putea transforma în cel mai scump dezastru natural pentru acest sector, după uraganul Maria, din 2017, au apreciat analiştii grupului bancar elveţian UBS, transmite Reuters.

Potrivit prognozelor, uraganul Dorian, a doua cea mai puternică furtună formată în Oceanul Atlantic, va afecta pe tot parcursul zilei arhipelagul din Caraibe, apoi se va deplasa către coastele Statelor Unite, unde autorităţile au dispus evacuarea a peste un milion de persoane din Florida, Carolina de Sud şi Georgia.

Conform analiştilor de la UBS, uraganul Dorian ar putea provoca pierderi de la cinci până la 40 de miliarde de dolari, aceasta dacă furtuna va lovi coasta estică a Floridei în următoarele zile. În ceea ce priveşte scenariul de bază, experţii UBS şi-au revizuit estimările privind posibilele costuri pentru industria asigurărilor de la 15 până la 25 miliarde dolari.

Ultimul dezastru natural care a provocat asiguratorilor pierderi de peste 25 de miliarde de dolari a fost uraganul Maria, în 2017. În acel an, asigurătorii au suportat o notă de plată record de 135 de miliarde de dolari de pe urma uraganelor, cutremurelor şi incendiilor de vegetaţie. În 2018, însă, industria asigurărilor a profitat de pe urma faptului că au fost puţine dezastre naturale majore, ceea ce a permis marilor companii de reasigurări să menţină un exces de capital de 30 de miliarde dolari. Estimările pentru acest an vizează pierderi de aproximativ 70 de miliarde de dolari de pe urma catastrofelor naturale.

Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), Dorian este un uragan de categorie 5 - nivelul maxim pe scala Saffir-Simpson - considerat "catastrofal" de NHC. Dorian a egalat recordul, care data din 1935, al celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la ţărm.

Potrivit prognozelor meteorologice, Dorian se va menţine la nivel de uragan în următoarele cinci zile şi va înainta spre nord-vest de-a lungul ori în apropierea coastelor SUA, notează Reuters.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO